'NAPRAVILI SMO EPOHALNI ISKORAK' / Vlada povećava naknadu za asistente osobama s invaliditetom, ministar Piletić otkrio i kada: 'Zakoni idu, definirani su...'

Premijer Andrej Plenković danas je nazočio na svečanoj sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca

1.12.2022.
13:57
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković danas je nazočio na svečanoj sjednici Povjerenstva Vlade RH za osobe s invaliditetom povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca. Na sjednici je uz premijera nazočio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

"Zakon o osobnoj asistenciji očekujemo u prvoj polovici iduće godine te da će stupiti na snagu 1. srpnja 2023. godini. Paralelno želimo donijeti zakon o inkluzivnom dodatku koji bi stupio na snagu 1.1.2024. godine. S obzirom da sufinanciramo uslugu osobne asistencije za više od 400'0 korisnika, raspisujemo javni poziv i računamo na sredstva iz EU socijalnog fonda Plus. Cilj je povećati satnicu da rad asistenata bude primjereno plaćen", rekao je Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 1. siječnja očekujemo s novim ugovorom i nove satnice", pojasnio je Ministar. Kad se donesu ova dva zakona, dodao je, napravili smo 'epohalan iskorak' te povećanje materijalnih prava osoba s invaliditetom s obzirom na značajno povećanje ulaganja u tom sektoru.

Image
AKO SE NETKO PONADAO... /

Ništa od 'priziva savjesti', ipak će se morati raditi i nedjeljom: Ministar potvrdio da je taj dio izbačen iz novog zakona

Image
AKO SE NETKO PONADAO... /

Ništa od 'priziva savjesti', ipak će se morati raditi i nedjeljom: Ministar potvrdio da je taj dio izbačen iz novog zakona

'Za sve koji rade nedjeljom satnica mora biti 50 posto viša'

Udruga Sjena planira prosvjed 15. prosinca. "Zakoni idu, definirani su, vjerujem da će i njima pomoći ovo prijelazno razdoblje ali i zakon o osobnoj asistenciji. Oni su jedni od rijetkih koji ne vjeruju, s obzirom da su u Povjerenstvo vlade uključene gotovo sve skupine. Meni je žao, ali rekao sam i da razumijem zašto organiziraju svoje aktivnosti", rekao je Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o zakonu u radu i broj radnih nedjelja koje radnik može odraditi, rekao je: "Vlada je usvojila konačan tekst nakon konzultacija sa socijalnim partnerima. Ove tri odredbe koje se tiču reguliranja rada nedjeljom, da se radnik može izuzeti, nije sastavni dio konačnog teksta zakona nego definiramo nedjelju tako da je zakon definirao 16 radnih nedjelja. Za sve koji rade nedjeljom satnica mora biti 50 posto viša", rekao je Piletić.

"S obzirom na to da imamo svega 20 posto radnika pokrivenih kolektivnim ugovorom, zakon sada diže tu razinu prava na način da valorizira rad nedjeljom kada već radnik žrtvuje svoje slobodno vrijeme", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo