I KORISTITI JAVNI PRIJEVOZ / Ovo su preporuke za štednju: Hlađenje na 25, grijanje na 21, LED žarulje, isključiti uređaje u kući iz napajanja...

Dokument sa smjernicama i preporukama za uštedu plina pripremilo je Ministarstvo gospodarstva u suradnji sa stručnjacima iz Energetskog instituta Hrvoje Požar

28.7.2022.
9:12
VOYO logo

Vlada je danas održala sjednicu na kojoj je predstavila i donijela smjernice i preporuke za uštedu plina, a prema preporukama Europske komisije zemljama članicama.

Započela je 136. sjednica Vlade

12:53 - Premijer Andrej Plenković otvorio je 136. sjednicu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku sjednice premijer je zahvalio svima koji su sudjelovali u izgradnji Pelješkog mosta.

"Ovo znači sasvim novu situaciju za Hrvatsku koja je sada u potpunosti promijenila teritorij. Mislim da smo u kulturnom i identitetskom smislu vidjeli najljepše performanse naših umjetnika u Komarni". Spomenuo je i kako su ovoga tjedna bili u Bosni i Hercegovini, u kojoj su razgovarali s brojnim Hrvatima u BiH te posjetili brojne institucije. Komentirao je i najavu odluka visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na njegovu najavu da će kroz nekoliko tjedana staviti na stol mogućnost izmjene izbornog zakona, vjerujemo da će on biti zadnja brana prije izvora koji su najavljeni za 2. listopada. Isto tako, osuđujemo brutalne napade koje je doživio na demonstracijama u Sarajevu, koje su politički orkestrirane. To je za nas izrazito neprihvatljivo. Pozivamo sve, naročito političke predstavnike da se suzdrže od takvih izjava".

Medved: 'U Banovini dosad obnovljeno 3100 kuća'

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za mobilnost i programe Europske unije komentirao je ministar Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada je obnovljeno 3100 kuća oštećenih u potresu na Baniji, a trenutno se radi na 688 kuća", rekao je ministar Tomo Medved.

Fuchs: 'Kod pokretanja novih studentskih programa uključen HZZ, ali i studenti'

Nacrt prijedloga zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti komentirao je ministar Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod pokretanja novih studijskih programa tražit će se mišljenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te će u sve biti uključeni i studentski predstavnici", rekao je Fuchs.

Ministar Malenica govorio je o Nacrtu prijedloga zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u javnom i Nacrtu prijedloga zakona o službenoj iskaznici, a ministar Primorac o Nacrtu konačnog prijedloga zakona o provedbi Uredbe (EU) 2021/23 o okviru za oporavak i sanaciju središnjih drugih ugovornih strana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi prijedlozi su prihvaćeni.

Filipović: 'Temperatura grijanja treba biti 21 stupanj, hlađenja iznad 25'

Ministar Filipović komentirao je novih paket mjera za uštedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poslana je poruka jednog europskog zajedništva i poruka da plin koji Rusija koristi kao oružje, neće imati efekta", rekao je te dodao kako se 40% ukupne energije troši samo na zgrade.

Rekao je da su se EU članice dogovorile da će kratkoročno i dugoročno štediti energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se temperatura smanji za jedan stupanj, godišnje se može uštedjeti 5% energije za grijanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grijanja bude 21 stupanj. Za hlađenje se preporučuje da ne treba biti niža od 25 stupnjeva", rekao je Filipović.

Sugerira se više korištenje LED žarulja te racionalnu potrošnju istih. Važno je isključiti sve uređaje u kućanstvima iz napajanja te se tako može racionalno trošiti energija. Preporučuje se koristiti i javni prijevoz. Što se tiče dugoročnih mjera, savjetuje se energetska obnova zgrada i kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je izglasala preporuke.

Vlada je prihvatila i ostale prijedloge

Prijedlog odluke o donošenju Programa mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije također je prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog izvješća o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije u 2021. godini; Prijedlog odluke o donošenju Akcijskog plana za razdoblje od 2022. do 2024. godine uz Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine komentirao je Ministar Malenica, koji je također prihvaćen.

Nacrt prijedloga nacionalnog programa protuminskog djelovanja Republike Hrvatske do 2026. godine komentirao je ministar Božinović, te je, jednako tako, prihvaćen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog odluke o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2022./2023. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske te Prijedlog odluke o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2022./2023. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske komentirao je ministar Fuchs te je prihvaćen.

Image
BIT ĆE DOBROVOLJNO? /

Filipović: 'Hrvatska će ojačati kapacitete LNG terminala i plinovoda, a Vlada ovaj tjedan izdaje smjernice za uštede'

Image
BIT ĆE DOBROVOLJNO? /

Filipović: 'Hrvatska će ojačati kapacitete LNG terminala i plinovoda, a Vlada ovaj tjedan izdaje smjernice za uštede'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo