NAPOKON /

Plenković predstavio novi paket mjera. Otkriveno koliko ćemo plaćati plin i struju

'Paket je vrijedan 248 milijuna eura, ima 2 prioriteta, zadržati nisku cijenu energije i štititi one koji su među nama najranjiviji. Svi su koalicijski parteri dali podršku ovom paketu, pa i Hrvatska stranka umirovljenika'

6.9.2024.
11:34
VOYO logo

Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade kako se inflacija smanjila za 8,7 posto.

"Kombinacijom mjera koje smo poduzimali smo obuzdali rast inflacije. To treba gledati i u kontekstu rasta i Hrvatska se nalazi među članicama EU-a gdje je gospodarski rast među najvišima. Ubrzano lovimo korak s drugim zemljama srednje Europe i cilj je da do kraja mandata dođemo na 80 posto razvoja EU-a, a ako ovako nastavi rast već krajem ove godine bit ćemo na 78 posto", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog smo tjedna na dostojanstven način obilježili Dan nestalih zbog čega je predsjednik Vlade pohvalio ministra Medveda.

Osvrnuo se i na sastanak na Bledu i na posjet BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas su ministri Erlić i Beroš potpisali ugovor za Hitnu medicinsku pomoć. Riječ je o četiri baze – Rijeka, Split, Osijek i Zagreb. Potpisan je i ugovor vrijedan 15 milijuna eura za nabavku novih cestovnih medicinskih vozila", pohvalio se Plenković.

"Vlada će danas predstaviti sedmi paket mjera, pa ću u uvodu prezentirati taj paket mjera. Vrijednost paketa je više od 200 milijuna eura. Prioritet ovoga je i štititi one koji su najranjiviji. To su prioriteti. Spomenuo bih da smo cijeli paket predstavili prije našim koalicijskim partnerima. Svi su dali podršku. Važna je i podrška stranke umirovljenika", napomenuo je. 

Prije nego što je krenuo predstavljati pakete mjera, naglasio je kako treba misliti na najranjivije.

"Paket je vrijedan 248 milijuna eura, ima 2 prioriteta, zadržati nisku cijenu energije i štititi one koji su među nama najranjiviji. Svi su koalicijski parteri dali podršku ovom paketu, pa i Hrvatska stranka umirovljenika. Obavili smo i konzultacije s udrugom poslodavaca, dakle jedan široki krug partnera", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vlada RH

Što se struje tiče, sve države EU-a se povlače iz potpore, tako da će će doći do određenog porasta, i to kroz 6 mjeseci 10 posto. To će ići u dvije faze, u studenome 5 posto i početkom godine ponovno. Bez mjera bi bilo 584 eura, a s mjerama vlade 482 eura”, otkrio je.

Image
Foto: Vlada RH

“Kada je plin u pitanju, tržišna cijena je 680 eura, a snižena cijena je 595 eura. Za toplinsku energije subvencija za stan 60 kvadrata bez mjera iznosi 377 eura, a s mjerama 315 eura”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za plin će cijena rasti 10 posto kroz šest mjeseci, uz mjere, naveo je.

Image
Foto: Vlada RH

Predstavio je i ciljane mjere za najugroženije. “Umirovljenici kojima je mirovina do 840 eura će dobiti jednokratne naknade, njih 760.000”, rekao je.

Image
Foto: Vlada RH

Premijer je dodao kako studentska prehrana neće poskupjeti 20 posto.

Image
Foto: Vlada RH
Image
Foto: Vlada RH

Nezaposleni branitelji dobit će jednokratnu naknadu od 100 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vlada RH

Andrej Pleković najavio je da cijene za 30 proizvoda, ostaju zamrznute.

Vlada predstavlja paket mjera

Vlada će danas u podne na sjednici predstaviti VII. Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena kojim će se, među ostalim, regulirati državna subvencija za cijene energenata. Iz Vlade je najavljeno da će I dalje držati "socijalnu" cijenu plina i struje, a dijelom i naftnih derivata te da neće doći do velikog poskupljenja energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu paketa su, uz ostalo, i odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima te braniteljima iz Domovinskog rata - korisnicima prava u sustavu skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Image
EKSKLUZIVNO ZA RTL /

Radić za poraz krivi HDZ, ima li Vlada ruke u Saboru? Dabro: 'Počeo sam pregovore s 2 zastupnika iz oporbe'

Image
EKSKLUZIVNO ZA RTL /

Radić za poraz krivi HDZ, ima li Vlada ruke u Saboru? Dabro: 'Počeo sam pregovore s 2 zastupnika iz oporbe'

Na dnevnom su redu sjednice i izmjene i dopune Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu te konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sestrinstvu.

Paket mjera, doznajemo, težak je 247 milijuna eura. Od toga će 82 eura biti izdvojeno na ranjive skupine. Računi će rasti oko 10 posto. Umirovljenicima de dodatak na mirovine.

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo