eksplozija poskupljenja / Vlada čuva kućanstva od cjenovnih udara, ali ne i vrtiće. Bjelovarskom vrtiću tako stigla ponuda za 100% skuplju struju

Pitanje je dana kad će se skuplji energenti vrtićima preliti na cijene samog vrtića. Gradovi mogu stezati remen, gasiti rasvjetu, a Vlada za sad šuti

9.3.2022.
23:00
VOYO logo

Bjelovarski vrtić lani je potrošio 130.430 kuna struje. S obzirom na rast cijena, predvidjeli su veće račune i tražili ponudu na jednostavnoj nabavi za sljedeću godinu u iznosu od 170.000 kuna, a dobili ponudu na 300.651 kunu s PDV-om.

Anna Lauš ravnateljica dječjeg vrtića Bjelovar kaže: "Iznosi prelaze više od 100 posto prijašnje cijene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo su, naravno, gledali gdje mogu uštedjeti. S obzirom na energetsku obnovu zgrade možda će rjeđe paliti klimu.

Kaja Crnković Kosić, tajnica vrtića kaže: "Kao veliki sustav u kojem imamo na Matoševom trgu kuhinju koja priprema hranu za 500 djece, ne postoji mogućnost da taj plinski kotao, električna pećnica ne rade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, takav je iznos daleko od onoga što mogu pokriti i nabavu su morali poništiti.

Ravnateljica Anna Lauš kaže: "Cijene energenata su toliko otišle da bez neke pomoći i podrške države mi nećemo moć izdržati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bjelovarskom Vodovodu i Komunalcu računali su - 20 posto rasta cijena.

Procijenili su vrijednost od 942.000 kuna opskrbe električne energije za sljedeću godinu, a dobili ponudu na 4, 6 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Ivančić, predsjednik uprave Komunalac Bjelovar govori: "To je povećanje od 237 posto u odnosu na prošlu godinu. Radi se o 2,7 milijuna kuna većih troškova u našem poslovanju što, naravno, nismo bili spremni. Pa je natječaj poništen."

Poništeni natječaji doduše ne znače da će ostati bez struje, automatizmom prelaze na  HEP-ovu zajamčenu opskrbu. I u toj kategoriji danas objavljuju nove cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok država čuva kućanstva, ovi u drugoj kategoriji sami slobodno ugovaraju tržišnu uslugu.

Prilikom definiranja ponude na javnom nadmetanju, HEP Opskrbi je, kao i ostalim tržišnim opskrbljivačima u RH, osnovni kriterij trenutna tržišna cijena električne energije, uz uvažavanje svih uvjeta propisanih natječajnom dokumentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno – trenutak u kojem su morali produžiti ugovor je nepogodan i platit će onoliko koliko je HERA definirala za period od travnja do lipnja.

Ivančić dodaje: "Nije realno da možemo nadomjestiti ovakvo povećanje troškova u našem poslovanju. Tako da je realno da će se odraziti na cijene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica vrtića Anna Lauš komentira: "Nama cijena energenata ulazi u ekonomsku cijenu vrtića. Ne znam koja bi to cijena vrtića pokrila ovakve energente."

Na isti su način prošle mnoge ustanove diljem Hrvatske. 
Državna grupacija vodovoda objašnjava - 70 posto vode koju dajemo isporučuje se kućanstvima. Tako da njima cijena struje, nama vode, vrtića. I tko znaš to je sljedeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo