VLADA ŽELI 'OPOREZIVATI' I LJUBIMCE: / Zbog psa, mačke, pa čak i zlatne ribice, mogli bismo skuplje plaćati odvoz smeća

Image

Ako prođe nova uredba o otpadu, zbog ljubimca ćete plaćati jednaku naknadu kao što biste ju plaćali za bilo koju osobu. No daleko od toga da su to sve nelogičnosti...

7.4.2017.
21:17
VOYO logo

Ministarstvo je 16. ožujka objavilo Nacrt uredbe o komunalnom otpadu te otvorilo javnu raspravu koja traje još tjedan dana, a zbog brojnih nelogičnosti nije dugo trebalo čekati.

Image
ZAGREPČANI MOGU TUŽITI HOLDING: /

Nezakonito plaćali odvoz smeća, i to godinu dana

Image
ZAGREPČANI MOGU TUŽITI HOLDING: /

Nezakonito plaćali odvoz smeća, i to godinu dana

Prije svega, u oči upada članak 4. - u dijelu u kojem propisuje način određivanja udjela određenog korisnika usluge - "omjer broja osoba (uključujući i kućne ljubimce) koje koriste nekretninu odnosno dio nekretnine tog korisnika usluge i broja svih fizičkih osoba koje koriste nekretninu svih korisnika usluge koji su ujedno i korisnici zajedničkog spremnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je to prilično okrutno prema vlasnicima ljubimcama, predstavlja priličan problem. "Naime - kako valorizirati doprinos pojedine vrste u stvaranju komunalnog otpada: pas, mačka koja izlazi iz stana, mačka koja živi isključivo u stanu, hrčak…?" pitaju se u Udruzi gradova, koji su detaljno popisali i predložili izmjene Nacrta.

Zbog ljubimaca bijesne i u udruzi Splitski potrošač, pri čemu ističu kako su brojne odredbe Uredbe suprotne Zakonu u održivom gospodarenju otpadom, a osobito načelu "Onečišćivač plaća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadržava se paušal

"Generalno, stav je organiziranih potrošača da Nacrt uredbe ne osigurava stimulativno odvajanje otpada, što znači da predlagač priprema provedbeni propis u interesu (lobija) davatelja usluga, a nasuprot racionalizacije sustava i ostvarivanje ciljava iz Zakona, jer će uredba zadržati: naplatu paušala za „održavanje sustava“, korištenja kriterija površine objekta, moguće i prema članovima domaćinstva (i kućnih ljubimaca) ili broju krevetate plaćanje naknada za objekte koji se povremeno koriste (klijeti, kuće za odmor ...) neovisno od količine proizvedenog i/ili predanog otpada." priopćili su iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo