VELIKI OBRAT / Vještačenje KPMG-a nezakonito: DORH će naknadno odlučiti o daljnjim koracima u slučaju Agrokor

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

KPMG Hrvatska je u razdoblju od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave poslova s ​​Agrokorom, a taj "kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno preklapa s predmetom vještačenja", izvijestio je sud

6.11.2023.
17:56
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Državno odvjetništvo u ponedjeljak je izvijestilo da će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju nakon što je Visoki kazneni sud potvrdio da je vještačenje KPMG-a na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju da je Agrokor nezakonit.

U Državnom odvjetništvu kažu da nisu primili odluku Visokog kaznenog suda, ali su se upoznali sa sadržajem objavljene odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nakon proučavanja odluke i u njoj iznesenih razloga zbog kojih Visoki kazneni sud Republike Hrvatske nije prihvatio argumente iznesene u žalbi nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, odlučit će se o daljnjem postupanju".

Sukladno tome, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske će tada donijeti daljnje odluke, nastavno na ranije dane izjave i odgovore”, navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijene žalbe tužiteljstva i dvoje okrivljenika

Visoki kazneni sud u ponedjeljak je izvijestio da je odbio žalbe državnog odvjetnika i dvoje okrivljenika protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza.

"Državni odvjetnik podnio je žalbu zbog odluke o izdvajanju izvješća i dopuni izvješća neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvješća neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor dd za 2016.", objavio je sud na svojoj internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu i kako su utvrdili da je "prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti pravilno i utemeljeno na zakonu".

Image
SLUČAJ AGROKOR /

Ivica Todorić ekskluzivno za RTL nakon vašingtonskog 'DA' za tužbu protiv Hrvatske

Image
SLUČAJ AGROKOR /

Ivica Todorić ekskluzivno za RTL nakon vašingtonskog 'DA' za tužbu protiv Hrvatske

Visoki kazneni sud potvrdio je odluku optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je krajem ožujka odlučilo da je financijsko vještačenje Ismeta Kamala, na kojem se temelji optužnica za izvlačenje 1,2 milijarde kuna u slučaju "veliki Agrokor" nezakonit dokaz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovačko društvo KPMG Poljska kojemu je u ovom predmetu bilo povjereno vještačenje nije postupilo po nalogu državnog odvjetnika, jer nije u cijelosti izradilo nalaz i mišljenje, već samo dio koji se odnosi na zaključak. No, taj se zaključak temelji na podacima koje ste izabrali, Pregledali, analizirali, sortirali i potom preveli djelatnici 'hrvatskog tima' tj. KPMG Croatia, kome je KPMG Poljska, uz znanje državnog odvjetnika, provjerio izradu tog dijela nalaza i mišljenja", naveo je sud.

Navode da je vještak iz društva KPMG Poljski radio ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica pomoćnika menadžera KPMG Croatia radili 4632 sati pa se evidentno ne radi o manjem, pomoćno-tehničkom pomaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KPMG radio za Agrokor i u vrijeme izvanredne uprave

KPMG Hrvatska je u razdoblju od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave poslova s ​​Agrokorom, a taj "kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno preklapa s predmetom vještačenja", izvijestio je sud .

Ističu da je zaključak prvostupanjskog suda o odlučnoj činjenici uloge KPMG Croatia u izradi nalaza i mišljenja KPMG Poljska pravilan te predstavlja razlog za izuzeće KPMG Poljska i vještaka. Postojanje tog razloga ima za posljedicu, dodaju, da se taj nalaz i mišljenje ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao preko milijun eura, nezakonit, jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Nekadašnji vlasnik Agrokora tužio je državu zbog oduzimanja tvrtke. Tužbu su podigle dvije kompanije Ivice Todorića koji godinama tvrdi da se radilo o neprijateljskom preuzimanju tvrtke koja je bila na zdravim temeljima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravlja od 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Pratite izjave Todorića uživo nakon što je potvrđeno da je pao slučaj Agrokor

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo