SLUČAJ AGROKOR / Ivica Todorić ekskluzivno za RTL nakon vašingtonskog 'DA' za tužbu protiv Hrvatske

Nekadašnji vlasnik Agrokora tužio je državu zbog oduzimanja tvrtke. Tužbu su podigle dvije kompanije Ivice Todorića koji godinama tvrdi da se radilo o neprijateljskom preuzimanju tvrtke koja je bila na zdravim temeljima

1.11.2023.
15:35
VOYO logo

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) donio je odluku o nadležnosti u sporu koji su protiv hrvatske Vlade u Washingtonu pokrenule dvije nizozemske kompanije Ivice Todorića, bivšeg vlasnika Agrokora. Iako to ne znači da je Todorić pobijedio u sporu, sama odluka suda sugerira kako je to velika stvar za Todorića.

Ekskluzivno za RTL Todorić danas kaže: "Ovih dana ću se javiti, bit ću prisutan u medijima pa ću govoriti o tome."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanije Ivice Todorića zastupa poznato odvjetničko društvo Orrick, Herrington & Sutcliffe iz Pariza, dok se Republika Hrvatska odlučila za također renomirani ured Foley Hoag, sa sjedištem u Washingtonu.

Podsjećamo, bivši vlasnik Agrokora tužio je Republiku Hrvatsku zbog načina na koji mu je preuzeta kompanija te pokušava pravno dokazati da mu je Agrokor otet. Prema tvrdnjama tužitelja, kompanije su bile prisiljene prenijeti kontrolu nad Agrokorom na državu čime im je nezakonito ograničeno, odnosno oduzeto ulaganje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Republika Hrvatska istaknula je prigovor nenadležnosti koji je tribunal sada odbio. Postupak se nastavlja kao i odlučivanje o meritumu.

Image
bivši gazda koncerna /

Todorić o Agrokoru: 'Imali su monstruozan plan'. O politici: 'Osnivam stranku, idem na izbore'

Image
bivši gazda koncerna /

Todorić o Agrokoru: 'Imali su monstruozan plan'. O politici: 'Osnivam stranku, idem na izbore'

Svojedobno se Todorić na svom blogu osvrnuo na preuzimanje Agrokora: "Poslovna strategija i poslovni ciljevi Uprave pod mojim vodstvom bili su razvoj i investicije, a tom smo cilju prilagodili izbore računovodstvene politike. Uprava pod vodstvom povjerenika ima neke druge strategije i ciljeve, pa se očito prilagođavaju i računovodstvene metodologije. Ako je promjena računovodstvenih politika značajna, onda bi to revizori morali u izvještajima iskazati. U tom slučaju iznimno je važno poštovati osnovna načela, prvenstveno načela opreznosti i razboritosti po kojima se bilančne pozicije ne smiju niti podcjenjivati niti precjenjivati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i na to da enormni gubitak koji bi bio utvrđen financijskim izvješćima, može biti samo rezultat primjene računovodstvenih tehnika umanjenja imovine od strane sadašnje uprave i revizora, a ne manipulacija bivše uprave.

"Milijarde koje se spominju najvećim djelom mogu se odnositi na otpis naših investicija, razvoj i širenje tržišta, širenje kompanije, umanjenje vrijednosti imovine. No iza svakog tog otpisa stoji uloženi novac za koji se jako dobro zna gdje je, kada i u što uložen", smatrao je Todorić u rujnu 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu izjavu Ivice Todorića za RTL Danas, nakon što je iz SAD-a stigla vijest da se sud u Washingtonu proglasio nadležnim za njegov spor s Republikom Hrvatskom, pogledajte u našoj središnjoj informativnoj emisiji RTL Danas od 19 sati!

POGLEDAJTE VIDEO: Todorić za Direkt otkrio taktiku za pobjedu na izborima: 'Od Plenkovića nije teško biti bolji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo