mnoge škole krše pravila / Vjerski obredi sve prisutniji u društvu: 'Upirali su prstom u moju kćer jer se nije molila!'

Image
Foto: Pixabay

Kršćanstvo se na sve načine pokušava implementirati među sve mlađe naraštaje, pa je stoga i sve više nezadovoljnih roditelja

18.10.2018.
16:07
Pixabay
VOYO logo

Vjerski obredi sve su prisutniji u svim porama hrvatskog društva. 

Zabrinjavajuća je činjenica kako se kršćanstvo u strogo crkvenom obliku na sve načine pokušava implementirati među sve mlađe naraštaje, pa se tako svećenici pojavljuju u školama kako bi blagoslovili učionice i hranu, a neke škole usred nastave vode djecu u crkvu na ispovijest. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi roditelji vrlo su nezadovoljni tom sve češćom praksom. 

"Smeta mi prisutnost klerikalnih sadržaja za koje smatram da im nije mjesto u državnoj školi, a država je, još uvijek, sekularna", kaže Tamara Budisavljević, psihologinja u jednom zagrebačkom vrtiću i majka 12-godišnjakinje. Kako kaže, ona smatra da se sadržaji vjerske prirode trebaju ograničiti isključivo na satove vjeronauka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja kći nije pohađala vjeronauk, ali smo se složili da na satovima vjeronauka bude u razredu i za to vrijeme nešto čita, crta ili slično. Sama je u 6. razredu odlučila ne prisustvovati više tim satovima", kaže Budisavljević. 

Ipak, neugodno ju je iznenadilo kad joj je kćer prije nekoliko dana rekla kako svi školarci moraju prisustvovati priredbi u čast zahvalnosti plodovima zemlje. Nakon priredbe, ispričala joj je kako su svi molili tri molitve sa svećenikom koji je obavio blagoslov. Njena kćer nije se molila, a mnogi učenici u nju su upirali prstom i tako joj stvorili neugodan osjećaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije problem s kulturnog aspekta upoznavati vjerske običaje, ali vjerski rituali nadilaze kulturni aspekt, a to je u državnoj školi nedopustivo", dodaje Budisavljević, piše Večernji.hr. 

Pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević izjavila je da njen ured takve prijave najčešće upućuje prosvjetnoj inspekciji, a Ministarstvu obrazovanja ponavlja preporuke da se poduzmu mjere kako se vjerske aktivnosti u školama ne prakticiraju izvan vjeronauka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo