Mnogi se ne žele cijepiti / Vjerojatnije je da će vas pogoditi grom nego da dobijete ugrušak od cjepiva: Mala škola vjerojatnosti i statistike

Rado će letjeti preko oceana, makar je vjerojatnost da dobiju isti taj ugrušak u avionu 50 puta veća

14.5.2021.
8:00
VOYO logo

A sad - vjerojatnost i statistika. Mnogi se ne žele cijepiti jer se boje onih 0.000086% vjerojatnosti da dobiju ugrušak.

Ali, rado će letjeti preko oceana, makar je vjerojatnost da dobiju isti taj ugrušak u avionu 50 puta veća. Statistički, vjerojatnije je i da ćete poginuti i u automobilskoj nesreći, čak i da će vas pogoditi grom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krunoslav Capak rekao je i da je rizičnije i jesti pohanu svinjetinu, makar nije poznato odakle mu takav podatak. 

Hoćete li dobiti na lotu, hoće li vam krava pasti na glavu ili ćete od cjepiva dobiti ugrušak, nije pitanje sudbine nego najobičnije matematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče koronavirusa vjerojatnost je takva da smrt nastupa u jednom od 47 slučajeva zaraze, a kad se govori o cijepljenju primjerice AstraZenecom omjer da će doći do zgrušavanja krvi iznosi 1: milijun. 

"Dakle to kad se primite za ključeve automobila vi ste u većem riziku da ćete smrtno stradati nego ako primite cjepivo Astra Zenece. Vožnja autom, vožnja biciklom, konzumacija putra, pa ne znam ili pohane svinjetine ili slične stvari. To je sve puno veći rizik od onoga ako se cijepite AstraZenecom", kazao je 7. svibnja ravnatelj HZHZ-a Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkud Capaku podatak da je od cjepiva opasniji pohanac, ne znamo, ali točno je da ćete prije nego od ugruška stradati u automobilskoj nesreći. Vjerojatnost je 1: 103. Ako razmišljate o putovanju avionom tu možete biti puno sigurniji, jer tu je omjer 1:11 milijuna.

Opasnosti po život ipak ima na svakom koraku. 1:74 milijuna je šansa da će vas pogoditi meteor, značajna manja 1:3, 7 milijuna je vjerojatnost da će vas napasti morski pas. Omjer da vam glavu izbodu pčele je 1:54 000, a zanimljivo to je 9 puta vjerojatnije nego da vas pogodi grom. A još zanimljivije, vjerojatnije je i da će vas prije pogoditi grom, nego da će vam cjepivo stvoriti tromb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
presica stožera /

VIDEO Božinović objavio sve detalje 'Covid putovnica'! Capak: 'Kada uzmete ključ auta u većem ste riziku od smrti nego da se cijepite'

Image
presica stožera /

VIDEO Božinović objavio sve detalje 'Covid putovnica'! Capak: 'Kada uzmete ključ auta u većem ste riziku od smrti nego da se cijepite'

Od svega toga najmanje je vjerojatno da dobijete na lotu. Za eurojackpot računicu smo potražili pomoć matematičara. 

"Kad se to sve skupa raspiše dođemo do braja jedan naprema 95 milijuna, 344 tisuće i 200. U svakom slučaju čak i nije tolko stavr u velikom broju brojeva nego u velikom broju kombinacija. Znači dovoljno je fulat  jedan broj i to više nije to. Kombinacija je jako puno i zato su vjerojatnosti za dobitak jako male", govori nam matematičar Aleksandar Hatzivelkos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo nemojte jesti pohance

Ali to naravno ne znači da na lutriji nećete dobiti. Samo da je to malo vjerojatno. Ali, može se. 

Ova livada puna je djeteline, no najčešće se može vidjeti ona s 3 lista. A znate li koje su šanse da pronađete onu s 4 lista, koja prema narodnom vjerovanju donosi sreću? 1 naprema 10000. Ali eto, mi smo uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Našem smo matematičaru zadali zadatak da nam kaže kolike su šanse da Cristiano Ronaldo zabije gol u posljednje dvije utakmice talijanskog prvenstva. Dosada se u 36 utakmica, čak 28 puta upisao u strijelce.

"Da skratimo priču, vjerojatnost da neće dati gol u zadnja dva kola je 15 posto, što znači da je vjerojatnost da će dati gol 85 posto", kazao je Hatzivelkos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo već kod sporta, šansa za osvajanje olimpijske medalje je 1:662 000, 1:505 000 je da postanete slavni Youtuber. Nažalost, za one koji sanjaju o supermodelima treba reći da je omjer 1:88 tisuća, što znači da prije imali 8 puta veće šanse za dobivanje Oscara nego djevojke ili muškarca iz snova. I opet, i Oscar i medalja i večera sa supermodelom - vjerojatnija je od ugruška. 

Šanse da pogodite četveroznamenkasti pin su 1:10000, jedna osoba u 500 mogla bi biti rođen s prstom ili dva viška. Jednom je manja, 1:250 šansa da ćete dobiti blizance, dok bi recimo na Harvard upao tek jedan na 20 zainteresiranih studenata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo nemojte jesti pohance. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo