procesije diljem hrvatske / Vjernici se spremaju za svetkovinu Velike Gospe: Do svetišta će mnogi hodočastiti cijelu noć

Dan uoči blagdana Velike Gospe hodočasnici stižu u marijanska svetišta diljem Hrvatske

14.8.2019.
19:47
VOYO logo

U molitvama pred kipom Crne Gospe u Mariji Bistrici. Hodočasnici stižu već danima, svatko sa svojim molitvenim nakanama.

''Inače smo tu zbog unuka jer je od prvog dana kad se rodio jako bolestan i došli smo najviše zbog njega'', kazala je Zvjezdana iz Pule. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odmalena mi vjerujemo u Mariju Bistricu, baka nas je dopeljala tu. Kad smo tu, uvijek navratimo", kazala je Branka iz Zaprešića.

Kipovi Crne Bogorodice su, tvrdi rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, kako bi se naglasila njezina unutarnja ljepota, plodnost, ali i tamnjenje kroz stoljeća uz svijeće i tamjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki put kad slavimo bilo koji marijanski blagdan, mi se kao vjernici želimo zagledati u njezinu nutarnju ljepotu, vrijednost i vjeru", kazao je vlč. Domagoj Matošević, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke.

Svetkovina Velike Gospe dan je kada u marijansko svetište stiže najviše vjernika. Središnje slavlje u 11 sati predvodi kardinal Bozanić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''50 – 70.000 ljudi prođe Marijom Bistricom. Mi smo se pripremili, ima dosta parkirnih mjesta, ali pozivam na strpljivost, nemoguće je tako veliki broj odjednom smjestiti", kaže Matošević.  

Tisuće vjernika očekuju se sutra i u Aljmašu. Iako joj je to svetište bliže, Daliborka iz Osijeka ove je godine stigla u Mariju Bistricu, tu joj je, kaže, pristupačnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neki smiraj da nađemo, neke stvari da posložimo u životu, za sad imam sreće, ali uvijek tražiš nešto bolje.''

Mnoštvo vjernika pohrlit će i na procesiju i misno slavlje u svetište Gospe Sinjske, baš kao i na riječki Trsat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja tu kad dođem, prošetam i idem se pomoliti'', kazala je Ana iz Rijeke.

''Došli smo danas jer će sutra biti velika gužva, a i tu smo na ljetovanju, da malo obiđemo i crkvu", kazala je Ivana iz Slunja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnici će do marijanskih svetišta pješačiti gotovo cijelu noć. Policija pješacima savjetuje da zbog sigurnosti poštuju prometna pravila, a vozače da pripaze na hodočasnike uz rub ceste. 

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo