Visoke naknade rodiljama izazvale lažan baby-boom

Općina Primošten će postrožiti uvjete za dodjelu rodiljskih naknada, koja iznosi 5000 kuna, nakon što se pokazalo da su je koristile i žene koje ne žive u Primoštenu.

16.12.2009.
18:58
VOYO logo

Naime, Primoštenci su godinama davali najveću novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u Hrvatskoj, a samo 2009. godine čak 40 novorođene djece dobilo je po 5000 kuna, piše Večernji list.

Ipak, kako su općinski vijećnici viđali premalo djece na ulicama, zapitali su se kome oni isplaćuju naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispada da je Primošten posljednjih godina doživio pravi baby-boom, ali na ulici i u vrtićima nema djece. Dogodilo se da su zbog naknade koja je najbogatija u Hrvatskoj brojne trudnice iz različitih krajeva, pogotovo one s primoštenskim korijenima, prijavljivale prebivališta u Primoštenu tek koji dan prije poroda. Čim bi se dijete rodilo, dijete i rodilja nestali bi zajedno s naknadom", kazao je primoštenski načelnik Stipe Petrina, koji je dodao i kako u kriznoj godini mora uštediti svaku kunu.

Unatoč mršavom proračunu za 2010. godinu od 14,6 milijuna kuna, jednokratna naknada za novorođenu djecu dogodine se neće smanjivati, ali će se postrožiti kriteriji za njezinu dodjelu, rekao je Petrina. Po novome će pravo na naknadu imati samo oni koji prilože potvrdu o prebivalištu novorođenog djeteta u Primoštenu, te potvrde o prebivalištu oba roditelja koji ovdje moraju biti prijavljeni najmanje godinu dana prije nego što dobiju dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo