'Visoke cijene Jadrolinije rastjeruju turiste'

14.8.2010.
11:27
VOYO logo

Naime, dr. Vulić punih je 40 godina radio u Njemačkoj, a turizmom se bavi iz zabave, ne iz profita. Kaže da se u kontaktima s potencijalnim gostima osvjedočio koliki je uteg postala cijena trajektnog prijevoza do naših otoka, jer nemali broj ljudi odustaje od odlaska na otok nakon izračuna troškova prijevoza, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Vrijeme je da Bračani i njihovi poglavari počnu razmišljati o nabavi vlastitih trajekata kako bi turistima osigurali jeftiniji prijevoz do otoka. Monopol Jadrolinije je ozbiljna prijetnja otočnom turizmu", kaže dr. Vulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003090253006Ovoljetni podaci govore da cijena putničke karte na liniji Split - Supetar iznosi 33 kune, a za automobil treba izdvojiti 160 kuna. To dakle znači da povratno putovanje četveročlane obitelji između Brača i Splita košta 584 kune, odnosno više od 80 eura, za što mogu platiti jedan dan u apartmanu.

Za usporedbu, cestarina između Splita i Zagreba na relaciji dugoj gotovo 400 kilometara košta 157 kuna, a trajektni prijevoz automobila od Splita do Supetra, na potezu dugom oko 13 kilometara, zapada 160 kuna!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karte su još skuplje kada je riječ o prugama prema udaljenijim otocima, pa tako putovanje iz Splita do Visa košta 54 kune po osobi, do Vele Luke 60, a do Lastova 68 kuna. Za ukrcaj automobila na trajekt za Vis treba izdvojiti 370 kuna, a do Vele Luke i Lastova čak 530 kuna.

Dakle, to će četveročlanu obitelj s vozilom u samo jednom smjeru koštati 770 kuna, a u oba smjera to se pretvara u iznos od 1540 kuna, odnosno na više od 200 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toga su svjesni i lokalni čelnici koji često pregovaraju s Jadrolinijom i Agencijom za obalni linijski pomorski promet. Jedan od njih je i Ivo Milatić, načelnik Općine Jelsa, koji kaže da takvi razgovori uvijek teku s određenim teškoćama, pa apelira na državu da konačno iznađe jedinstveni model za smanjenje cijena brodskih karata.

"Cijena karata trebala bi biti jednaka za otočane, ostale građane i strance, što je u skladu s preporukom EU-a, ali i s ustavnom kategorijom jednakosti građana. Mi zato nudimo konkretan prijedlog - neka država uvede dodatnu kunu nameta po kutiji cigareta i tako će se prikupiti stotine milijuna kuna kojima bi se moglo subvencionirati ne samo Jadroliniju, nego i ostale brodare koji održavaju linije prema otoke", kaže Milatić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo