MATEMATIKA NAJSLABIJA KARIKA / Više od tisuću maturanata palo na jesenskoj državnoj maturi: 'Žuri im se i nemaju radne navike'

Stigli su rezultati jesenskog roka državne mature kojoj je pristupilo 7415 učenika gimnazija i strukovnih škola

18.9.2019.
21:27
VOYO logo

Na ovaj takozvani "popravni rok" poslano je najviše učenika u posljednjih 10 godina. Rezultati su pokazali da su matematiku najslabije svladali.

Na prvom roku državne mature Lenardo Baljak nije prošao hrvatski jezik. Nakon dugog ljeta i puno učenja i završenog jesenskog roka - može predahnuti: ''Ispalo je tako da ću morati ići na jesenski zato što su mi falila četiri boda na eseju, a prvi dio sam prošao. Čim sam pao, odmah sam organizirao nekakve privatne sate i onda sam to mogao naučiti baš kako treba''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da na ovom roku nije prošao državnu maturu, ove se godine ne bi mogao upisati na  fakultet: ''Što bih napravio da nisam prošao? Vjerojatno bih planirao za sljedeću godinu, učio bih sigurno već od ove godine i vjerojatno ne bih izabrao izborne predmete''.

No od 5130 učenika strukovnih škola i 1307 gimnazijalaca koji su pristupili popravnom roku velik broj njih, nažalost, morat će se vratiti dogodine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višu razinu matematike nisu prošla 464 učenika, a nižu razinu njih čak 1228. To je ujedno i najlošije riješen obvezni predmet. Iz A razine hrvatskog jezika nedovoljan je dobio 291 učenik, a iz B razine njih 516. Engleski jezik najuspješnije je riješen obvezni predmet. Iz više razine ispit nije položilo 39 učenika , a iz razine B njih 484.

I na jesenskom roku najslabijom se karikom pokazala matematika. Samo ih je troje od njih 1306 na višoj razini dobilo odličnu ocjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih po svom višegodišnjem iskustvu rekla da je to zato što učenici u današnje vrijeme jako puno izbjegavaju tekstualne zadatke, i drugo, u matematici je potrebno promišljati, a današnjim se učenicima žuri dosta. I treće, dosta učenika nema radne navike i smatra da sve mogu napraviti u zadnji tren'', objasnila je profesorica matematike Draga Dolenec-Gashi.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu da će analizirati sve rezultate, a za brigu nema mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To vrijeme tranzicije, prijelaza je dosta zahtjevno za te mlade ljude, velik broj uspije, neki ne uspiju tijekom prve godine, to nije nikakva drama. Pripremit će se bolje i oni mogu pristupiti već sljedeće godine'', zaključio je Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita.

Oni koji nisu položili maturu pred sobom imaju dovoljno vremena da se bez pritiska pripreme i pokažu svoje znanje - dogodine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo