ALARM ZA UZBUNU! / U Hrvatskoj čak 70 % preminulih nije bilo cijepljeno. Dr. Venus: 'Ne slažem se s Milanovićem da treba raditi kao Švedska i ukinuti mjere!'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Dostupni podaci za pacijente na respiratorima kažu da ih je od 1. do 24. kolovoza bilo 79, u sedam bolnica, i njihova je prosječna dob 68 godina

26.8.2021.
20:15
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Svaki dan čujemo apel vladajućih: "Cijepite se!" Ovo bi sada mogao postati i alarm za uzbunu jer je u medije došla informacija kako je od 3216 osoba čiji je test na koronu bio pozitivan od 16. do 24. kolovoza, njih 2779 odnosno preko 86 % nije bilo cijepljeno.

Također, od 16. do 22. kolovoza u cijeloj Hrvatskoj hospitalizirano je 107 osoba, od kojih njih 85 nije bilo cijepljeno, jednu dozu cjepiva je dobilo njih petero, s dvije doze je cijepljeno 14 hospitaliziranih, dok je kod tri pacijenta evidentiran neispravan zapis o cijepljenju, doznaje 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZDRAVSTVO SE PRIPREMA /

Stiže četvrti val korone, bolnice već primaju veći broj pacijenata: Ipak, KB Dubrava više neće biti covid-bolnica

Image
ZDRAVSTVO SE PRIPREMA /

Stiže četvrti val korone, bolnice već primaju veći broj pacijenata: Ipak, KB Dubrava više neće biti covid-bolnica

70 % preminulih nije bilo cijepljeno

Gotovo 80 posto hospitaliziranih zbog Covida-19 nije cijepljeno, 13 posto ih je cijepljeno s obje doze, oko pet posto samo s jednom, a za preostale nije dobar zapis o cijepljenju. Nadalje, od 16. do 24. kolovoza su zbog/sa Covida preminule 23 osobe. Njih 70 posto nije bilo cijepljeno.

Šest preminulih je bilo cijepljeno s obje doze i svi su bili stariji od 70 godina, s težim popratnim bolestima, komorbiditetima. Pet preminulih je bilo mlađe od 65 godina, i nitko od njih nije bio cijepljen, kažu podaci HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dostupni podaci za pacijente na respiratorima kažu da ih je od 1. do 24. kolovoza bilo 79, u sedam bolnica, i njihova je prosječna dob 68 godina.

U Splitu nitko nije cijepljen

Podaci iz 19 bolnica kažu da je od 16. do 22. kolovoza od 107 hospitaliziranih zbog/sa Covida-19, njih najviše, 21, završilo u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu, a njih 17 u KBC-u Split. Velika većina onih iz Infektivne klinike je necijepljena, njih 70 posto, a u Splitu nije cijepljen nitko od njih sedamnaest. U bolnicu u Dubrovniku je primljeno deset pacijenata zbog COVID-19, i također nitko od njih nije bio cijepljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 11 pacijenata primljenih u KBC Rijeka, njih dvoje je bilo cijepljeno s obje doze, a još jedna osoba s jednom, što znači da je u bolnici 72 posto necijepljenih. U šibensku bolnicu je primljeno, primjerice, šestero zaraženih, od kojih petero nije cijepljeno, a za jednu je osobu zapis o cijepljenju neispravan.

Dr. Venus: Ne slažem se s Milanovićem

Dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru, kaže da se stanje u njihovoj županiji naglo pogoršava, slično kao i drugdje, pa su napravili statističku usporedbu prvih 25 dana ovog kolovoza s prvih 25 dana lanjskoga kolovoza. I premda je riječ o malom uzorku i kratkom razdoblju, rezultati nisu dobri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispalo je da je udio pozitivnih među testiranima lani u tom promatranom razdoblju bio 2,8 posto, a sada je 6,2 posto. Veći je i broj hospitaliziranih, sada ih je petero, a prošle godine u istih 25 dana bilo ih je troje. Do prije koji dan nismo imali nijednog hospitaliziranog pacijenta oboljelog od COVID-19", kaže dr. Venus za Večernji list.

"Iako dva puta tjedno u Virovitici omogućujemo drive-in cijepljenje i imali smo dva kruga cijepljenja COVID-autobusom po županiji, nažalost, i dalje smo po cijepljenosti u donjoj polovini među županijama. Znači, imamo alat protiv virusa, ali njime se ne služimo dovoljno", kaže dr. Venus. Ipak se, kaže, ne bi složio s prijedlogom predsjednika Zorana Milanovića, koji je kazao da mjere nemaju smisla i da bi ih ukinuo, kako je to od početka radila Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne slaže se ni s ukidanjem mjera u školama. "Ne bismo nosili maske, ne bismo se cijepili, ne bismo online nastavu... No, sve to nije moguće",ističe dr. Venus i dodaje da s ovom razinom cijepljenih kolektivni imunitet u Hrvatskoj možemo zaboraviti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo