gdje još ima mjesta? / Više od 42.000 učenika steklo pravo upisa u srednje škole: najviše ih želi u gimnaziju

Točno u podne objavljene su konačne ljestvice poretka za upise u srednje škole. Više od 42.000 učenika steklo je pravo upisa, najviše njih htjelo je u gimnazije i ekonomske škole. Gdje je još ostalo slobodnih mjesta za jesenski rok znat će se 21. srpnja

11.7.2015.
19:06
VOYO logo

Pravo upisa u srednje škole ima više od 42.000 učenika, a najviše njih bi u gimnazije i ekonomske škole.

"S time da je opća gimnazija uvjerljivo najbolje - preko 30.000 odabira", rekao je Jurica Vratarić iz Odjela podrške korisnicima u CARNET-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodnih mjesta tako više nema u zagrebačkoj II., V., XV., XVI. i gimnaziji Tituša Brezovačkog. Nema mjesta ni u gimnazijama u Karlovcu, Puli i Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku.

"Učenici koji se nalaze na konačnim ljestvicama poretka imaju pravo upisa u tu školu bez obzira na prioritet. Prioritet je samo osobna lista nekog prioriteta tih programa koji učenik želi upisati, ali zapravo pravo upisa u neku školu stiče se time što se nalazi na konačnoj ljestvici poretka", pojasnio je Vratarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavom konačnih lista kreće se s upisima. Od ponedjeljka do 17. srpnja učenici u škole moraju dostaviti upisnice i dokumente.

Iduće školske godine za upis u neke srednje škole, poput zagrebačke XV. gimnazije, učenici će na prijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi puno bolje da su svi učenici tijekom osnovnoškolskog obrazovanja na neki način vanjski vrednovani, ne u smislu male mature, već tijekom školovanja što ne bi bilo toliko stresno, a davalo bi objektivnij sliku i  aktivnije ocjene jer i sad je jasno da ne moraju biti isti bodovi, a da učenici imaju različito vrijedne ocjene pa u nekoj školi trojka je trojka, a u nekoj drugoj za to su dobili 4 ili 5", naglasila je predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Susana Hitrec.

Za ovogodišnji jesenski upisni rok ostalo je slobodnih više od 4.500 mjesta. U kojim školama točno znat će se nakon 21. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo