OD KONTROVERZI DO LAUREATA / Više od 150 filmova na jubilarnom izdanju ZagrebDoxa

Image

Filmovi će se prikazati u 18 programa u svih pet dvorana Cineplexxa, cijena ulaznica nije se mijenjala od prošle godine, a i ove će se u jednoj dvorani besplatno prikazati svi filmovi iz konkurencije, ali bez hrvatskih podnaslova.

29.1.2014.
17:12
VOYO logo

"Desetu obljetnicu ZagrebDoxa proslavit ćemo najboljim svjetskim filmovima i nizom hrvatskih premijera", najavio je danas Nenad Puhovski, direktor tog međunarodnog festivala dokumentarnog fima na konferenciji za novinare, najavivši jubilarno, deseto izdanje koje će se, s više od 150 dokumentaraca, održati od 23. veljače do 2. ožujka u kinu Cineplexx u Centru Kaptol.

Iz programa je izdvojio filmove nagrađivane na važnim svjetskim filmskim festivalima. U međunarodnoj konkurenciji je "Brat po krvi" Stevea Hoovera, među ostalim dobitnik nagrade publike i žirija Sundancea, o mladom Amerikancu koji odlazi u Indiju brinuti se za HIV pozitivnu djecu, te "Pjesma iz šume" Michaela Oberta, nagrađen na IDFA-i, o čovjeku koji se nakon 25 godina sa sinom vraća iz afričke prašume u New York, gdje susreće obitelj i prijatelje, među kojima je i redatelj Jim Jarmusch.

Za Veliki pečat natječe se i "Prljavi ratovi" Richarda Rowleya nominiran za Oscara, politički triler i detektivska priča o američkim tajnim ratovima, sirijsko-njemački "Povratak u Homs" Talala Derkija o mladom nogometašu i izvjestitelju koji se uključuju u borbu i dansko-švedski "Ekspedicija na kraj svijeta" Daniela Dencika o neobičnoj skupini znanstvenika koji odlaze na Grenland.

Zanimljiv filmski eksperiment napravili su cijenjeni poljski dokumentaristi Marcel i Pawel Lozinski, otac i sin koji su počeli snimati zajednički film, no posvađali su se i snimili svaki svoj. Rezultat su dvije verzije projekta, "Otac i sin" te "Otac i sin na putu".

Regionalna konkurencija donosi talijanski film "Sacro GRA" Gianfranca Rosija o životu ljudi uz prometnu rimsku obilaznicu, prvi dokumentarac koji je osvojio Zlatnog lava i mađarski "Bujica ljubavi" Agnes Sos, duhovita priča o ljubavi u starijim godinama.

Tu su i hrvatski "Mitch – dnevnik jednog šizofreničara" Damira Čučića, "Naslovnica" Silvane Menđušić koji prati zadnju godinu u životu glumice Dolores Lambaša i odnos medija prema njoj, "Ovrha" Nevena Hitreca", "Još jednom" Ane Opalić i Noe Pintarića u kojem se tijekom pet godina 'iznutra' prati životi lezbijki, te "Dragi Lastane" Irene Škorić o mitskom junaku koji je godinama u "Modroj lasti" pomagao zbunjenoj djeci na pragu puberteta.

Programi Kontroverzni Dox i Stanje stvari prikazat će, među ostalim, filmove "Ukrajina nije bordel" o feminističkoj 'toples' skupini Femen i "Gospodar Svemira" o vodećem njemačkom investicijskom stručnjaku, Happy Dox prikazuje film "Visuljak" o problemu muškaraca s veličinom o kojem se previše ne govori, a Glazbeni globus još jedan film nominiran za Oscara, "Pet metara od slave" o vječnim pratećim vokalima. Majstori Doxa donose nove filmove Lucy Walker, Alexa Gibneya i drugih, Teen Dox neizvedivu ljubavnu priču "Zaustavi otkucaje srca", a Biografski Dox portrete utjecajnih ličnosti, među kojima i onaj redatelja Ingmara Bergmana.

U popratnom programu prikazat će se retrospektive - Moj najbolji Dox s najboljim dokumentarcima tof festivala po izboru kritičara, izbor hrvatskih dugometražnih dokumenataraca, Retrospektiva ZagrebDox Pro s uspješnim filmovima pokrenutima upravo u sklopu tog festivalskog programa, izbor filmova poljske filmske škole Wajda i autorsku večer Damira Čučića.

Filmovi će se prikazati u 18 programa u svih pet dvorana Cineplexxa, cijena ulaznica nije se mijenjala od prošle godine, a i ove će se u jednoj dvorani besplatno prikazati svi filmovi iz konkurencije, ali bez hrvatskih podnaslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo