provode se dodatni testovi / Virus Zapadnog Nila stigao na vukovarsko područje

Image
Foto: Thinkstock.com

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca.

30.8.2016.
8:37
Thinkstock.com
VOYO logo

U oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek s kliničkim simptomima encefalitisa posumnjalo se na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN) te je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse Hrvatskog zavoda zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena virusološka dijagnostika.

Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi potvrde provode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u. Dodaju kako su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije isplanirali provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone prijenosa na području zemalja EU zabilježeno je 54 oboljelih od groznice ZN-a.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu SiB.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo