SMIJENILI POMOĆNICU RAVNATELJICE U KBC OSIJEK? Beroš stiže, dobio i anonimno pismo: / 'Tjednima upozoravamo...'

Image
Foto: Pixsell

Neki liječnici i medicinsko osoblje koji su bili u kontaktu pacijenticom za koju je naknadno utvrđeno da ima koronavirus završili su u samoizolaciji

25.3.2020.
14:49
Pixsell
VOYO logo

Virus COVID-19 ušao je i u sustav KBC-a Osijek nakon što je jučer na Pulmologiju primljena pacijentica kojoj je naknadno utvrđeno da je pozitivna na kooronavirus. Zbog toga su u samoizolaciji završili i neki liječnici i medicinsko osoblje koji su s pacijenticom bili u kontaktu.

"U utorak smo zaprimili dva bolesnika, koji su prošli trijažu, a epidemiološki podaci su bili negativni i nisu išli u prilog koronavirusa. Radi se o vrlo teškim bolesnicima, pa je jedna od njih završila na respiratoru u intenzivnom liječenju. No, daljnjom obradom utvrđeno je da se radi o koronavirusu, pa je pacijentica premještena u respiratorni centar. Na žalost, ovakve situacije se u pandemijama događaju", rekla je v.d. pročelnica Klinike za infektologiju Ljiljana Perić, javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju je objasnio i ravnatelj bolnice Željko Zupčić. "Ravnateljstvo sluša struku, infektologe i epidemiologe. Svi pacijenti su bili pregledani od struke, a kasnije se pokazalo da su pozitivni. Zna se da i druge bolnice imaju proboj virusa, Zagreb, Karlovac, nadali smo se da će se to kod nas što kasnije dogoditi. Zaraženih liječnika nema, ali ih ima u samoizolaciji. Istestirat ćemo sve liječnike i medicinsko osoblje koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom", kazao je Zupčić, a nije želio komentirati navodne smjene u KBC-u Osijek.

Image
EPIDEMIOLOG DAO KLJUČNE ODGOVORE: /

Za što služi koji tip maski, možemo li biti prehlađeni i imati koronu i što s prepunim busevima

Image
EPIDEMIOLOG DAO KLJUČNE ODGOVORE: /

Za što služi koji tip maski, možemo li biti prehlađeni i imati koronu i što s prepunim busevima

Anoniman dopis upućen ministru

No, jučer je s mjesta pomoćnice ravnatelja za kvalitetu smijenjena Jasminka Milas Alić, javlja Jutarnji list. Pišu kako je prema anonimnom dopisu koji je stigao njihovoj redakciji, a koji je poslan i ministru zdravstva Viliju Berošu, razlog za njezino uklanjanje ukazivanje Ravnateljstvu na pritužbe koje je dobila od liječnika u bolnici, vezano uz organizaciju i protokole rada s pacijentima zaraženim koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tjednima upozoravamo da nam u hitni prijem ulaze istovremeno pacijenti sumnjivi na COVID zajedno sa pacijentima drugih dijagnoza. Tjednima upozoravamo da nam ulaskom korone među zdrave pacijente prijeti šteta velikih razmjera. Svakodnevno imamo situacije da pacijenti sa respiratornom simptomatologijom bivaju vraćeni sa Infektologije na Objedinjeni hitni bolnički prijem te kao jučer primljeni pacijent na Pulmologiju koji je prenio zarazu cijeloj sobi te je temeljem jasne pogreške u radu naših službi danas iz ritma rada ispalo na desetke djelatnika KBC-a Osijek.

Pričamo o jednom pacijentu..... Što će se dogoditi sutra kada bude nekoliko takvih i kad ih primimo na ostale klinike i odjele???,“ pitaju se liječnici koje citira Jutarnji, koji dodaju kako je na to, ali „i ostale propuste apelirala na temelju naših pritužbi prof. Milas Ahić koja je radi napisanog dopisa ravnatelju jučer smijenjena.“ Liječnici kažu i kako se nemaju kome drugom obratiti pa su zatražili pomoć ministra "jer se struku u ovoj ustanovi ništa ne pita".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji je zatražio i očitovanje o ovom dopisu od KBC-a Osijek, a ministar Beroš je kreće na put za Osijek s obzirom na tamošnju situaciju s koronavirusom.

26 pacijenata s koronavirusom u KBC-u Osijek

U KBC-u Osijek trenutno je 26 pacijenata s koronavirusom, a dvoje ih je na respiratoru - u tri dana broj pacijenata je skočio sa 7 na 26, a doktorica Perić očekuje da bi prvi primljeni pacijenti uskoro mogli biti pušteni na kućnu njegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Anušić smiruje situaciju i kaže kako je situacija pod kontrolom. "Istinito i pravovremeno ćemo izvještavati javnost o svemu što se događa i bez uljepšavanja. Nemoguće ja da i u bolnici u nekom trenutku ne dođe do proboja virusa. Bilo je pitanje trenutka kada će se dogoditi. Molim sve da shvate da je ovo izvanredna situacija. Pitanje je jesmo li i mi svi ovdje zdravi, ali moramo biti ovdje i raditi svoj posao. Građani moraju slušati naputke i pridržavati se mjera. Na žalost, ni neki od njih nisu bili disciplinirani i ugrozili su ljude oko sebe, ali idemo to svesti na minimum", kazao je Anušić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo