zarađuju i kao iznajmljivači / Vinotel - hotel koji sve bazira na vinu: istražili smo kako su hrvatski vinari uspješno spojili poljoprivredu i turizam

Vinari okupljeni u zadrugu sve uspješnije prodaju vino i priču o njemu, a itekakvu korist od toga imaju i privatni iznajmljivači.

28.8.2016.
18:08
VOYO logo

Grozdovi iz kojih će se uskoro cijediti zlatne kapi zriju u vrbničkim vinogradima. Vinari su više od sto godina okupljeni u zadrugu, a glas o njihovoj zlatnoj žlahtini stigao je na sve strane svijeta.

"Dolazim svake godine, Vrbnik je predivan, volim doći zbog kupanja, a posebno da bih kupila vino i nosila ga doma", izjavila je Desiree Puz iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestra živi u Meksiku. I ona će prijateljima kao suvenir odnijeti vrbničku žlahtinu.

"Prvi put sam kušala ovo vino, vrlo je pitko, lagano, voćno, jako lijepa aroma", kazala je Jennifer Puz iz Meksika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačve u podrumu 120 zadrugara turisti su gotovo ispraznili, pa vinari nestrpljivo čekaju rujansku berbu. Urod bi trebao biti bolji za desetak posto pa računaju na sedamsto tisuća litara vina.

"Vinarija i vinogradi u turističkom području je za nas sigurno jedna velika prednost I otvara se prostor za budućnost za mlađe generacije", smatra Marinko Vladić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje bi mogle dobro zarađivati i kao iznajmljivači. Oni koji to već rade kažu da je interes velik. Željkova obitelj ima vinariju i apartmane, a rentaju kuću u kojoj je odrastao kardinal Bozanić. Željko ima savjete za konkurente, a kaže, kako bi svima dobro došla financijska potpora ministarstva.

"Oni ovdje moraju osjetit da je taj namještaj puno bolji nego onaj koji oni imaju kod kuće I da nikako ne smijemo dozvolit da stvari koje nama više osobno ne odgovaraju da ih sad dajemo u apartmane da bi na njima bili gosti - to je čista pogreška", poručuje Željko Juranić, privatni iznajmljivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije tajna kako je privatni smještaj u Hrvatskoj neujednačene kvalitete i ispod željene razine. Zato su s HBOR-om dogovorene kreditne linije u visini 400 milijuna kuna.

"Do visine po jedinici od 200 tisuća kuna, na 8 godina otplate, s kamatom do 4 posto I sa veoma jednostavnim načinom plaćanja, obična zadužnica iznajmljivača. U tri godine nadamo se da ćemo riješiti taj problem kvalitete privatnih iznajmljivača", izjavio je Anton Kliman, ministar turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavidnu kvalitetu ima u srijedu otvoren vinotel - hotel koji sve bazira na vinu, čak I kozmetičke tretmane. Investicija je vrijedna 36 milijuna kuna. Cijena za noćenje s doručkom je od 200 eura po sobi do 700 eura za luksuzni apartman.

"Rezervacije sa svih krajeva svijeta, ne znam iz Belgije, Skandinavije, Australije", dodaje Franjo Toljanić, vinar i hotelijer iz Vrbnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podnožju Vrbnika je more, oko njega vinogradi. Turisti obožavaju I jedno I drugo- samo im to treba dobro upakirati I prodati.  

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo