TKO JE ODGOVORAN? / Beroš objavio rezultate inspekcije smrti Indexova novinara Matijanića, kaže da nije bilo propusta: Novinari ga rešetaju pitanjima, ministar se uzrujao

Konferenciju Ministarstva zdravstva možete pratiti uživo na Net.hr-u

24.8.2022.
15:24
VOYO logo

Održana je konferencija za medije Ministarstva zdravstva povodom rezultata nalaza zdravstvene inspekcije i zaključka stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Indexa Vladimira Matijanića.

"Još jednom izražavam sućut obitelji Vladimira Matijanića. Odmah po saznanju naložili smo nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice. Napominjem da je nalaz dostavljen i obitelji pokojnog Vladimira Matijanića", rekao je uvodno ministar Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vezano za obavijest o smrti, odmah po saznanju Zdravstvena inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u KBC Split i Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Temeljem nadzora i konstatiranih činjenica te stručnog mišljenja povjerenstva utvrđeno je sljedeće: obradili smo i ranije zdravstsveno stanje. Bolesnik nije uzimao preporučenu terapiju za svoju bolest i nije se redovito kontrolirao. Liječnica obiteljske medicine preporučila je cijepljenje protiv covida i zakazala cijepljenje. Pacijent je samoinicijativno kontaktirao specijalistkinju koja je preporučila odgodu cijepljenja i uzimanje terapije. Međutim, pacijent nije uzimao preporučenu terapiju. Nije bilo moguće ispitati mišljenje privatne specijalistice", rekla je Mirjana Tadić iz zdravstvene inspekcije.

"Pacijent je pregledan zbog povišene temperature 2. kolovoza. Pušta se na kućnu njegu. Provedene su mjere i postupci sukladno pravilima struke. Svi postupci, upute i komunikacija bili su u skladu s pravilima struke. Obiteljska liječnica tijekom 3. i 4. kolovoza prepoznaje rizik razvoja težeg oblika bolesti i izdaje uputnicu za pregled. 5. kolovoza pacijent telefonski kontaktira dispečera zavoda za hitnu medicinu te je pravovremeno upućen tim T1 na intervenciju. Prilikom intervenciju T1 prema izmjerenim parametrima nije bilo razloga za transport u bolničku ustanovu. Istog dana tijekom druge intervencije pacijent je značajno lošije i liječnica se odlučuje na hitni transport. Dolazi do smrtnog slučaja. Smrt je utvrđena od strane mrtvozornice, utvrđena je proceduralna nepravilnost. Nismo uočili značajnih stručnih propusta", kaže Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smrtni ishod bio je posljedica brzorastućeg tijeka bolesti upale srčanog mišića i covida. Pristuna je visoka razina dostupnosti zdravstvene zaštite, primarne i bolničke. Vidljiv je i vremenski kontinuitet dostupnosti. Temeljem svega, predmet upućujemo Hrvatskoj liječničkoj komori i Državnom odvjetništvu", kaže Tadić.

Image
POKRENUT UNUTARNJI NADZOR U SPLITU /

Upravo se o Matijanićevoj smrti oglasilo Ministarstvo: Napali su medije i javnost koji 'komentiraju pojedine radnje'

Image
POKRENUT UNUTARNJI NADZOR U SPLITU /

Upravo se o Matijanićevoj smrti oglasilo Ministarstvo: Napali su medije i javnost koji 'komentiraju pojedine radnje'

'Svi članovi povjerenstva dali usuglašeno mišljenje'

Na komentar da je Matijanić četiri dana nije adekvatno pregledan te pitanje, je li netko od članova povjerenstva imao izdvojeno mišljenje te što znači da se Matijanić nije redovito kontrolirao, Beroš je rekao: "Nalaz inspekcije sam pročitao, primio na znanje. Zdravstvena administracija nije ta koja donosi određeni sud, ona detektira sva stanja objektivno i dobit ćete uvid u sve i bit će proslijeđeno na daljnje postupanje. S obzirom da se radi o jednom stručnom mišljenju koje potpisuju svi članovi povjerenstva, ono je usuglašeno. Predstavnici struke su tu pa će se i oni izjasniti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključni je problem bio što Matijanić više nije pregledan u hitnoj infektološkoj ambulanti, a rečeno je da se pregleda. Da je došao u hitnu ambulantu, napravio bi se nalaz i EKG što bi možda povećalo vjerojatnost da ga netko primi. Ali na obdukciji nisu utvrđene značajne promjene pluća. Da je i slikan nakon 12 sati infekcije, čak bi imao i lažno dobar nalaz. Matijanić je upućen na hitnu infektologiju, ali mi ne možemo natjerati pacijenta da negdje ide. Kontrola je u akutnoj bolesti strahovito važna", rekao je liječnik interne medicine.

Na pitanje tko je odgovoran, Beroš je rekao: "Paxlovid je jedan u nizu lijekova koji se upotrebljava u liječenju covida. Pregovori o nabavi lijeka nisu rezultirali nabavom jer tijekom pregovora EK i farmaceutske industrije se htjelo razgovarati o svim elementima. Mi smo se od početka odlučili za zajedničku nabavu cjepiva i lijekova putem Komisije. Komisija je kasnila jer su pregovori vrlo teški. Postoji i bilateralni razgovor s proizvođačem kao drugi način nabave lijeka. Mi smo u pregovorima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Laž je da imam ugovor na stolu za potpis'

"Ja se nigdje ne skrivam i nije mi namjera skrivati se iza administracije. Od prvog dana smo uključeni u zajedničke nabave i cjepiva i lijekova. Želimo zajednički sudjelovati u nabavi. Naravno da me muči što pojedine zemlje bilateralnim ugovorima pokušavaju nabaviti lijek. To me žalosti. Laž je da imam ugovor na stolu za potpis. U istom smo procesu kao i EK i hoćemo bit sigurni. Biste li vjerovali proizvođaču automobila koji vam prodaje automobil i kaže da sve posljedice snosite sami? Za naše građane želimo maksimalnu sigurnost", rekao je Beroš uzrujano.

"Lijek je dobio uvjetno odobrenje. EK želi sklopiti posebne ugovore kako bi osigurala dodatnu sigurnost za građane. EK je krenula u pregovore s proizvođačem. Hoćete mi reći da bi pregovori RH bili učinkovitiji od pregovora EK? Pregovaramo o lijeku u kontekstu zajedničke nabae EK jer mislimo da je to najsigurnije", rekao je Beroš te dodao da je trgovina lijekova regulirala posebnim zakonima u kojim se okvirima potrebno kretati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Klinička slika pokazuje rapidno pogoršanje miokarditisa'

"Kad je riječ o miokarditisu, to je najčešće posljedica imunološkog odgovora na virusnu infekciju. Nažalost, zadnje spoznaje o tome u znanstvenim radovima su u srpnju. Rad govori da u vrlo malom postotku to može biti i rano i odviti se kako se ovdje nažalost odvilo. Ovdje se radio o pacijentu koji je imao opće simptome dominantne. Je li se tada moglo posumnjati na miokarditis? Nije imao znakove značajnog akutnog srčanog popuštanja do zadnjeg dana", rekao je kardiolog te dodao da komentar daje na temelju dokumentacije koju je napravio T1. "On se nije tužio na bol u prsima, imao je urednu saturaciju. Da je imao akutno srčano popuštanje, sigurno bi se to na plućima čulo. Bitno je naglasiti da nije moguće ni u bolnici dijagnosticirati miokarditis, kamoli kod kuće. Imao je uputu da se u bolnicu javi. Sigurno bi i liječnicima bilo lakše da se doista javio u bolnički prijem."

Na kritiku novinara da se pokojniku predbacuje što nije mogao otići u bolnicu, kardiolog je rekao: "Ja bih prosudio onako kako bih osobu doživio. S iskustvom koje sada imamo, kolegici bi bilo lakše da ga je odvela u bolnicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, kako je došlo do miokarditisa ako nije bilo pregleda srca više tjedana, po kojim simptomima se to može tvrditi, kardiolog je rekao: "Po kliničkoj slici se radilo o rapidnom pogoršanju. Iznimno mali broj miokarditisa se može tako...tek sada znanost o tome nešto zna, spoznaje su o tome izuzetno ograničene. Po nalazu patologa, doista nema dvojbe da se radi o ozljedi miokarda. Ovdje se radi o akutnom miokarditisu koji može biti imunološki posredovan, što je vjerojatno ovdje, ili direktno virusom, što je manje često. Ovdje je bilo prekratko vrijeme bolesti i nažalost vrlo progresivni tijek."

Na pitanje, bi li Matijanić imao veće šanse da je zaprimljen u bolnicu, kardiolog kaže da je tijek bolesti bio toliko brz da je teško dati odgovor na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz dokumentacije i zdravstvenog kartona vidljivo je da su ispostavljeni recepti koji nisu svi realizirani, čak nisu ni podignuti. Nastojali smo biti blagi. Nije primjereno okrivljavati pokojnika da je bio nemaran", napomenula je Tadić na kritiku novinara da se pokojnog Matijanića sada optužuje za nesavjesno liječenje.

'U odnosu na sam meritum nije bilo stručne greške'

"Mi smo odmah započeli u KBC Split unutarnji nadzor na kojem su radili naši vrsni stručnjaci i rezultati nadzora koreliraju s ovim nalazima objavljenima danas, u dijelu koliko se odnose na KBC Split. Prihvaćamo proceduralne primjedbe međutim u odnosu na sam meritum nije bilo stručne greške", rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split. "U odnosu na lijek koji ste spomenuli, nije ga bilo u KBC-u ali to je poznato od ranije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, da je osobno bio u T1, bi li Matijanić bio kandidat za hospitalizaciju, rekao je: "Naša doktorica koja je tada bila dežurna, postupila je stručno ispravno. Ne bih komentirao ostale događaje, govorim o KBC Split i ponavljam da je kolegica postupila ispravno", rekao je ravnatelj.

Na pitanje o telefonskim razgovorima koji su bili objavljeni i tome da osoblje komunikcira na takav način, ravnatelj je rekao: "Žao mi je zbog smrti gospodina Matijanića. To je ono što nas sve opterećuje. Kako bi čovjek postupio u nekim okolnostima i o tome se može razgovarati. U tim razgovorima nije bilo stručne greške. Ponavljam to i to je zaključak povjerenstva. Treba naglasiti da se ne smije i ne može donositi neki zaključak bez kliničkog pregleda pacijenta. U tim razgovorima, bilo je upućeno da netko mora pacijenta pregledati. Pacijenta je mogao netko pregledati, a ne može netko tko je na telefonu dati jasan zaključak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li spreman ponuditi ostavku zbog ovog slučaja, ravnatelj jer rekao: "Ako bi to pomoglo, nikakav problem."

Beroš o Remdesiviru: "EK je 18.7. EK sklopila novi ugovor s proizvođačem, proizvođač je 13.8. poslao ugovor koji je na Vladi verificiran i odobrena je nabava doza od 10.000 koje su jučer ili prekjučer počele stizati u Hrvatsku, a sve će stići do 30.9. U KBC Split u predmetnom slučaju nije lijek bio ni indiciran. Jesmo li sada tu zbog situacije u zdravstvu općenito ili zbog jednog tužnog slučaja", pitao je Beroš te dodao da pacijentu taj lijek nije niti bio indiciran. "10.8. bilo je 520 doza lijeka. Svatko tko ga je trebao, po posebnim indikacijama, mogao ga je dobiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pacijent je imao uputu da se javi na hitni prijem'

Infektološki pregled komentirao je profesor Puljiz. "Pacijent je imao blago povišenu temperaturu i povremeno nakašljavanje. Doktorica je napravila korektan pregleda i procijenila da nije potrebna dodatna obrada. Nije tada imao verificiranu dijagnozu covida. Doktorica je uzela bris koji je drugi dan došao kao pozitivan, Doktorica ga je otpustila uz preporuku simptomatske terapije i da se javi doktoru obiteljske medicine, a u slučaju pogoršanja da se javi na hitni prijem. Tada još nije bio kandidat za Remdesivir jer još nije bio pozitivan na covid. Imao je bolest pluća, ali to se moglo tek drugi dan. Hitni prijem je mogao biti otvoren, mogao je doći drugi dan, nije trebao čekati ni telefonske pozive, imao je otvorenu uputnicu. Remdesivir dolazi uz neke parametre i daje se prvih sedam dana od prvih simptoma bolesti. Da li bi promijenio tijek bolesti teško je reći, a rezultati lijeka su neuvjerljivi. Istraživanja govore da je smanjio broj hospitalizacija kod rizičnih pacijenata, ali nije utjecao na smrtni ishod u odnosu na placebo grupu. Remdesivir se u bolničkim uvjetima daje kod srednjeg oblika bolesti ali kod teškog oblika bolesti nema utjecaja na smrtnost bolesnika."

"Nije uobičajena praksa da specijalist razgovara s pacijentom. Matijanić je već drugi dan mogao doći na hitni prijem s uputnicom." Ako se pacijent javlja telefonom, a u stanju je da je doktor obiteljske medicine predvidio hitni prijem, zašto nema reakcije? "U telefonskom razgovoru, doktor koji pacijenta prvi put čuje teško može nešto dijagnosticirati. Prema svemu navedenom, još uvijek je to išlo u tijek blaže kliničke slike pacijenta." Na kritiku novinara da liječnik nije u sustavu provjerio informacije o pacijentu, Puljiz je rekao: "Mi nemamo protokol da u dežurstvu razgovaramo s pacijentima. Kolega se slučajno javio na taj telefon, nije praksa da dežurni infektolog komunicira s pacijentom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljska liječnica: 'Stalno sam ga pitala kakve simptome ima, respiratorne simptome nije imao'

"Vladimir je bio moj pacijent nepunu godinu i pol. Bio je drag, jako dobro smo ostvarili komunikaciju i uživo i putem mailova, tako i putem telefona. Bolesti koje je imao, naravno da su bile za posebnu pozornost koju sam joj ja i obratila. Kako me zbog zdravstvenih razloga nije bilo, svaki put kad bih se vratila pregledala bih nalaze. Vladimir možda nekada nije imao vremena odraditi nešto pa me molio da mu ponovo pustim uputnice i nekako je održavao stanje pod kontrolom, do ovih nekoliko tragičnih dana kolovoza sa smrtnim ishodom 5. kolovoza. Drugi, treći i četvrti kolovoz mi smo bili u kontinuiranoj komunikaciji. Bio je otvoren doći u ambulantu ali je javljao izričito simptome blagog umora i temperature. Rekla sam da ćemo ići korak po korak. Rekla sam da ne ide odmah na najgori scenarij, međutim tada još nisam znala da je bio na hitnom infektološkom prijemu, ta informacija je do mene došla 3.8. Kad mi je rekao koliko je Paracetamola uzeo i da temperaturu ne može skinuti, rekla sam mu i usmeno i pismeno da mu pišem uputnicu za hitni infektološki prijem jer je potrebna revizija njegovog stanja", rekla je Emilija Ugarković, Matijanovićeva doktorica obiteljske medicine.

"Stalno sam ga pitala kakve simptome ima. Respiratorne simptome nije imao. Govorili smo da će doći u ammbulantu ali tome nije bio sklon. Nije bilo priče o tome da on ne može iz kreveta, tako isto i 4.8. Nisam nijednom njegovom rječju dobila podatak da je njemu izuzetno loše. Osim temperature i umora koji su od početka bili, drugo mi nije javljao", rekla je liječnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matijanić je umro 5. kolovoza od posljedica covida-19 nakon čega je njegova partnerica Andrea Topić objavila da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta. Potom je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile okolnosti njegove smrti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo