PRVI REZULTATI INSPEKCIJE / Novi detalji vezani za slučaj pokojnog novinara Vladimira Matijanića, utvrđena su navodno dva propusta

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Stručno povjerenstvo još nije napisalo izvješće, no Jutarnji neslužbeno doznaje, da su utvrđeni određeni propusti

18.8.2022.
18:58
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da su gotovi svi inspekcijski izvidi vezani uz okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića i da su u tijeku stručne analize - njih radi posebno Povjerenstvo Ministarstva zdravstva u suradnji s Državnim odvjetništvom, no krajnji zaključak donijet će se navodno početkom sljedećeg tjedna.

Propusti koji se još istražuju

Kako doznaje Jutarnji list, početkom sljedećeg tjedna Stručno povjerenstvo osnovano za provjeru svih činjenica vezanih za smrt novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo 5. kolovoza u 51. godini života, tek će donijeti konačni zaključak. Iako Stručno povjerenstvo još nije napisalo izvješće, Jutarnji neslužbeno doznaje, od izvora uključenih u slučaj, da su utvrđeni određeni propusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti se propusti navodno ne tiču obiteljske liječnice, koja je Matijaniću bila potpuno dostupna te ga je savjetovala da ode u bolnicu. Također, mu je navodno savjetovala cijepljenje te da ga je naručila na cijepljenje još u proljeće prošle godine, no pokojni Matijanić nije otišao na zakazani termin.

Image
STRUČNE ANALIZE U TIJEKU /

Završila inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića: Izvršen uvid u dokumentaciju, preslušane snimke razgovora

Image
STRUČNE ANALIZE U TIJEKU /

Završila inspekcija oko smrti Vladimira Matijanića: Izvršen uvid u dokumentaciju, preslušane snimke razgovora

Jutarnji piše da je, izuzimanjem dokumentacije, utvrđeno da Matijanić nije uzimao terapiju koja mu je bila propisana zbog osnovnih bolesti, a u razgovoru s imunologinjom, koja mu je navodno sugerirala da se ne cijepi, ona je to demantirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da je Hitna pomoć dvaput dolazila u Matijanićev stan. Prvi put kada su zaključili da nema potrebe za hospitalizacijom i drugi put kada je preminuo.

Također, provjerava se i KBC Split, liječnica koja je oba puta došla mlada je liječnica te je zaposlena tek u svibnju ove godine. Izvješće sastavljeno tijekom prvog posjeta Hitne, kažu izvori za Jutarnji, ne ukazuje da su vitalne Matijanićeve funkcije tada bile ugrožene te sadrži uputu da se javi na hitni infektološki prijem ako dođe do pogoršanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je bio pozitivan na covid

Na temelju cjelokupne dokumentacije, razgovora sa svim involviranima u okolnosti oko smrti Matijanića i preslušavanjem audiosnimki, donijet će zaključak, čime će se navodno okončati inspekcijski nadzor. Za sada je poznato kako je pokojni Matijanić bio pozitivan na covid te je bio imunokompromitiran zbog prijašnjih bolesti, a obdukcijom mu je utvrđena obostrana intersticijska upala pluća te akutne ozljede srca kao posljedica covid-infekcije. Zabilježen je i masivni otok pluća te izljev tekućine u osrčje, kao i generalizirani zastoj krvi, piše Jutarnji.

Kod Matijanića su nađeni za covid-19 specifični ugrušci u malim plućnim arterijama te sitna krvarenja u plućne alveole i intersticij pluća. Zabilježen je i otok mozga te Sjogrenov sindrom, odnosno kronična upala žlijezde slinovnice i kronična upala dušnika i bronha. No, detaljni razlozi smrti, odnosno uzroci nastajanja tih dijagnoza znat će se kad se završi patohistološka analiza (PHD) tkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo