VILI BEROŠ KAŽE KAKO IMAMO RESPIRATORA KAO I RAZVIJENIJE ZEMLJE: / 'Zbrinut će se svi pacijenti kojima bude potrebna medicinska pomoć'

Image
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Na pitanje kako stojimo s brojem respiratora Vili Beroš kazao je da Hrvatska na 100.000 stanovnika ima jednak broj respiratora kao i razvijenije zemlje

14.11.2020.
13:05
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo

Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je na kritike upućene od varaždinskog župana Radimira Čačića zbog nedostatka respiratora, a otkrio je i kakvo je stanje u drugim bolnicama.

"Čim mi je kolega Čačić signalizirao mogući problem s respiratorima, odmah sam reagirao i poduzeo sve poteze kako bi što prije riješili situaciju. Dosad je osigurano tri respiratora i pet monitora za praćenje vitalnih funkcija varaždinskoj bolnici", kazao je Beroš za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je zdravstveni sustav stabilan te da neće doći do kolapsa. "Naš bolnički sustav može i zbrinut će sve pacijente kojima bude potrebna medicinska pomoć i zdravstvena skrb", kazao je. Naglasio je i da krizni plan funkcionira.

"Imamo ga još od proljeća, a sad ga samo prilagođavamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je najgore?

Osvrnuo se i na COVID bolnicu Dubrava. "Nedavni događaji jasno potvrđuju opravdanost postavljanja novog vodstva u KB-u Dubrava. Nadležne službe se obaviještene i pojačan je nadzor u bolnici svih vitalnih dijelova. Moram napomenuti kako sam duboko potresen i samom pomisli da bi netko učinio takvo što namjerno i najoštrije osuđujem takav nehumani čin. U KB-u Dubrava uvijek će se naći dodatni krevet, medicinska oprema i osoblje, ali - nema više mjesta diverzijama, pojedinačnim interesima i politikantstvu", rekao je ministar.

Na pitanje u kojim bolnicama je najkritičnije, Beroš je kazao kao je stanje u bolnicama na sjeveru zemlje, u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji dosta napregnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je i da Hrvatska na 100.000 stanovnika ima jednak broj respiratora kao i razvijenije zemlje.

"Na razini 33 akutne bolnice u Hrvatskoj, brojimo 867 respiratora. Kada se uzme u obzir cjelokupni sustav zdravstva, dolazimo do brojke od 1168 respiratora od čega je 945 invazivnih i 223 neinvazivnih", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo