Nakon murala Hrastovu... / Vijećnici Karlovca u 3.45 ujutro preimenovali most po postrojbi čiji je pripadnik tu prije 30 godina počinio ratni zločin

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Mihajlo Hrastov na tom je mjestu 21. rujna 1991. pobio 13 srpskih rezervista nakon što su se oni predali i nakon što su ih potom i razoružali

22.9.2021.
9:53
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
VOYO logo

Većinom glasova u 3.45 iza ponoći vijećnici Grada Karlovca izglasali su da će Koranski most u ovom gradu preimenovati u "Most Specijalne jedinice Grom".

Sjednica je počela još u 17 sati prethodnog dana, da bi na kraju završila izglasavanjem preimenovanja mosta po jedinici čiji je pripadnik Mihajlo Hrastv 21. rujna 1991. na njemu pobio 13 i teško ranio dva srpska rezervista nakon što su se oni već predali i u tim trenucima već bili i razoružani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KAportal donosi da je Gradsko vijeće usvojilo prijedlog bivših specijalaca i konačno Povjerenstva za gradska znakovlja, imenovanja i preimenovanja javnih prostora i objekata u gradu Karlovcu.

13 vijećnika je glasalo za ovaj prijedlog, četiri su bila protiv, bez suzdržanih, a ostalih niti nije bilo na sjednici, s obzirom da su vijećnici SDP-a odlučili da neće sudjelovati u raspravi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ova Dragica Malović samo je uvodno rekla da ljudi u Karlovcu od promjena imena trgova, ulica, mostova sigurno neće bolje živjeti:

"Nažalost, gradonačelnik Mandić i drugi mandat počinje s tim umjesto da se bavi nasušnim stvarima potrebnim osiromašenom Karlovcu i njegovim građanima. Naravno da nitko ozbiljan nema ništa protiv bilo koje postrojbe koja je branila Karlovac i bilo koji dio Hrvatske, ali da to bude dominantna tema 26 godina nakon što je rat završio, i da se opet ne znam zbog čega radi podjela u hrvatskom korpusu - ne hvala. Zato vijećnici SDP-a neće sudjelovati u ovoj točci dnevnog reda."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U podužu raspravu uključio se DP-ovac Alenko Ribić, inače i sam pripadnik Gromova:

"Ovdje sam u trojakoj funkciji, jedna je što sam gradski vijećnik, druga što sam od 1991. do 1997. godine bio ratni pripadnik SJP Grom i treće što sam bio aktivni sudionik legitimne akcije specijalne policije na Koranskom mostu 21.9.1991. godine. Htio bih razdvojiti ovaj događaj 1991. godine od zahtjeva imenovanja koji je uputila SJP Grom. udruga 110. brigade je uputila zahtjev da se most na Turnju na Korani i Mrežnici imenuju po 110. i po 113. Domobranskoj pukovniji. SJP je vođena tom činjenicom da se most na Korani nazove po njima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SJP je držala bojišnicu duž koranske linije i sami most i prije 1991. godine i na taj datum kad se dogodio tragični događaj za koji je jedna osoba pravomoćno osuđena i čuvala ga je i nakon toga događaja. U toj akciji desilo se to što se desilo, prema svakoj žrtvi se treba odnositi s poštovanjem, ali morate znati da je SJP bila prva oružana formacija u Karlovcu formirana 1.3.1991. godine", rekao je Ribić.

Pročitao je izjavu Antuna Alegra ispred Platforme Možemo!, koja mu nije odgovarala: "Činjenica je da je počinitelj zločina bio član postrojbe po kojoj se most na naziva i to upravo na dan kada je zločin počinjen."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se nespretno izrazio", kazao je za Alegra, "može se ispričati nama koji smo časno nosili tu odoru, a ne da nas naziva s takvim nazivima zbog jednog čovjeka koji se povlači po medijima. Do kada, on je svoje odležao, dobio je takvu kaznu kakvu je, ne osuđujemo silovatelje i pedofile, pa nećemo ni njega, on je svoje odslužio. Znam sve što se tamo događalo, bilo je nekoliko sudskih procesa, neću o tome jer je konačna sudska odluka donešena, što god da kažem krivo bi se protumačilo, ali ponavljam da treba ta dva događaja odvojiti", zaključio je Ribić. 

Dobriša Adamec iz Možemo! emotivno je govorio jer je i sam bio branitelj i kao pripadnik 110. brigade ranjen na Turnju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je na neki način žao što uđemo u ovakve duboko emotivne teme. Meni je ovo strašno teško, nisam bio u Gromovima nego u 110., bio sam ranjen, prije sam se skinuo i nisam bio tako dugo kao vi. Ali želim da svatko od nas ima pravo na svoje osobno mišljenje, ne bi smio biti problem reći da ili ne ili protiv. 30 godina je prošlo, to je bilo ružno vrijeme, svašta smo prošli, sve vrijeme pokušavam da ne razmišljam o tome, a svaki put me neki triger vrati u to vrijeme i tjedan dana sam raspadnut. Vjerujem da znate o čemu mislim. Protiv sam tog vraćanja u prošlost, napravili smo što smo napravili i idemo dalje, 30 godina je puno. Nespretno je ova priča s muralom, s oslikavanjem i baš na današnji dan sve skupa vezati tako da cijelu priču vežete i sve nas koji smo išli hrabro sa srcem i radili što smo trebali. Idemo dalje i dopustite da svatko ima svoje mišljenje."

Riječ je bila o muralu, oslikanom dan ranije, u čast Mhajlu Hrastovu, pravomoćno osuđenom za ratni zločin, a otkrivenom točno na 30. obljetnicu zločina koji je počinio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov Tihomir Mamić za odlaženje SDP-ovaca iz vijećnice rekao je da ga "podsjeća na izlazak SDP-ovaca iz Sabora kad se raspravljalo i odlučivalo o samostalnosti odcjepljenju Hrvatske:

"Nije ista razina ali je simptomatično. Kad se baviš politikom treba donositi i teške odluke i donijeti ih kad je najteže. Bude i manjih i lakših odluka, ali definitivno je najlakše kao kolege iz SDP-a, pročitati politički manifest, podviti rep i napustiti vijećnicu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što to znači večeras, je li problem reći - da mi smo protiv imenovanja mosta u spomen ili u čast SJP ili mi za to imenovanje", rekao je.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike