kritike iz oporbe / Vidović upozorio na odugovlačenje s odlukom o nabavi zrakoplova

Image

Josip Đakić (HDZ) je odgovorio da bi oni koji pozivaju na transparentnost trebali šutjeti s obzirom na remont MIG-ova u Ukrajini

9.3.2018.
11:35
VOYO logo

Saborski zastupnika SDP-a Franko Vidović upozorio je u petak na odugovlačanje s odlukom o nabavi borbenih zrakoplova pitajući se također zašto je cijeli postupak obavijen velom tajne, na što je Josip Đakić (HDZ) odgovorio da bi oni koji pozivaju na transparentnost trebali šutjeti s obzirom na remont MIG-ova u Ukrajini.

Vidović je podsjetio da je natječaj za nabavu borbenih zrakoplova zaključen u listopadu 2017., da su na natječaj stigle četiri ponude i da je tada najavljeno da će se odluka donijeti za dva mjeseca te da je i saborski Odbor za obranu načelno dao zeleno svjetlo za nabavu zrakoplova bez ocjene koja je ponuda najbolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenivši da se oteže s odlukom o nabavi zrakoplova, Vidović je upitao zašto se prije nije odlučilo o sredstvima koja smo sposobni izdvojiti za nabavu aviona, a onda išlo na natječaj, zašto su u natječaju objedinjeni novi i polovni zrakoplovi, zašto se tvrdilo da će odluka biti donijeta do kraja prošle godine i zašto nije ostavljena mogućnost produljenja natječaja, te zašto Ministarstvo obrane ne informira javnost o tijeku cijelog postupka i odabira.

"SDP je podržao jačanje i modernizaciju vojske kao i nabavku zrakoplova, ali to ne znači da smo dali zeleno svjetlo za netransparentnost i obavijenost cijele nabave pričama i tajnama", kazao je Vidović nakon stanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio mu je Đakić poručivši da bi oni koji danas pozivaju na transparentnost trebali šutjeti ocjenivši da očito brane one koji su sudjelovali u remontu MIG-ova u Ukrajini i koji vjerojatno imaju najveću odgovornost.

"Što reći kada danas čujemo prozivke onih koji bi trebali šutjeti. Hrvatska eskadrila je bitno oslabljena remontom u Ukrajini, dogodili su se propusti u kontroli, ugovornim formama, provodi se istraga i jedan od aktera u istrazi priznao je primanje mita", kazao je Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je nadu da će istraga što brže otkriti tko je sudjelovao u takvim "nečasnim rabotama, oštetio hrvatski proračun i osiromašio borbenu moć i zaštitu naše domovine", te istaknuo potrebu što hitnije obnove eskadrile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo