NEPRAVOMOĆNA PRESUDA / Vidošević dovezen u Remetinec, testiran i izoliran: Oduzete su mu privatne stvari, a od danas se pridržava strogih pravila

Vidoševićeva presuda bila je ujedno i posljednja presuda suca Majerovića koji odlazi na drugi posao. I nije imao dvojbe, kriv je

22.12.2021.
18:41
VOYO logo

Osam godina od uhićenja Nadan Vidošević proglašen je krivim u aferi Remorker i dobio isto toliko godina zatvora. Zbog izvlačenja milijuna iz Hrvatske gospodarske komore nepravomoćno je na dvije godina osuđena i njegova dugogodišnja suradnica Zdenka Peternel

Vidošević je oko 17 sati došao u Remetinec gdje ga je dočekao i naš Goran Latković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojašnjava kako su Vidoševiću prilikom dolaska oduzete privatne stvari, a morat će obaviti PCR testiranje na COVID-19. U desetodnevnoj je izolaciji, a nalazi se u zajedničkoj prostoriji s novopridošlim zatvorenicima gdje čeka nalaz na COVID koji se čeka pet do šest dana. Nakon toga bit će podvrgnut detaljnom liječničkom pregledu pa će mu se dodijeliti jedan ili više cimera zatvorske ćelije, ovisno o težini kaznenog djela. 

Dan ce mu započeti u 6, a završavati u 22 sata. Dva sata dnevno šetat će dvorištem, a kuhari jasno propisuju kalorije. Ipak, luksuz bi mogao biti nešto obilatiji božićni ručak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Remetincu će pak ostati dok presuda ne postane pravomoćna, a ako to postane, bit će mu određeno gdje odrađuje svoju kaznu. 

Image
Nepravomoćna presuda /

Za ovoliko će 'olakšati ' Vidoševića: Duguje Krašu i HGK, a ostat će i bez umjetnina, sada su vlasništvo države

Image
Nepravomoćna presuda /

Za ovoliko će 'olakšati ' Vidoševića: Duguje Krašu i HGK, a ostat će i bez umjetnina, sada su vlasništvo države

Inače, Vidoševićeva presuda bila je ujedno i posljednja presuda suca Majerovića koji odlazi na drugi posao. I nije imao dvojbe, Vidošević je organizirano s grupom ljudi, preko češke tvrtke Remorker Igora Premilovca, i marketinškog stručnjaka Davora Komeričkog izvlačio novac iz Hrvatske gospodarske komore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novcem od komore kupovao i umjetnine koje je sam birao, a neke i odnosio doma. Sada bi te skulpture trebao vratiti državi. Novac se izvlačio preko raznih manifestacija Komore, među kojima je bila i Kupujmo hrvatsko, od kojih se mnoge nisu održale.  

"Komora nipošto nije bila jedini klijent Igora Premilovca no svakako je bila njegov najveći, koji je nosio enormnu zaradu njemu i onome kod kojeg je završilo 25 milijuna izvučenih s računa Komore, a to ste vi gospodine Vidošević", rekao je sudac Zdravko Majerović Vidoševiću prilikom presude. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nakon Ive Sanadera, najviša je ovo kazna za jednog visokog dužnosnika. A Nadan Vidošević imao je sve. Bogat, moćan i šarmantan. Zvali su ga hrvatski George Clooney. Od direktora Dalmacija cementa, predsjednika Hajduka, bio je ministar, šef Hrvatske gospodarske komore, predsjednik Uprave Kraša, a želio je postati i predsjednik Republike. Svoje bogatstvo nikad nije krio.

Novinarima je pokazivao velebno imanje u Gorskom kotaru, s privatnim skijalištem, teniskim i nogometnim terenom, koje je na kraju također završilo u optužnici zbog bagera. 

Afera Remorker otkrivena je prije osam godina. Prvo je uhićena njegova suradnica i desna ruka Zdenka Peternel, i Vidošević tada daje antologijsku izjavu kada ga se pita zna li on nešto. Ubrzo i on završava u Remetincu, gdje je izašao za 5 mjeseci i 13 kilograma lakši. Policija u njegovoj vili na Prekrižju uz brojne umjetnine pronalazi i zbirku egzotičnih prepariranih životinja. Jer Vidošević je bio i čest gost na safarijima u Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do početka suđenja čekalo se još četiri godine. USKOK je pri kraju postupka smanjio optužnicu, kao i štetu koja je počinjena. No, i to je bilo dovoljno za odluku suda. Tužitelji zadovoljni, ali obrana najavljuje žalbu. Sve se svodi na iskazu Komeričkog koji nije vjerodostojan svjedok, kažu. 

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo