VIDEO: / Šeks prijetio Luki Bebiću: Nećeš ti još dugo!

Kako tvrdi Marija Lugarić na Twitteru, Šeks je usred komešanja nakon izlaganja Dinka Burića zaprijetio predsjedniku Sabora da neće još dugo biti na tom mjestu.

10.2.2011.
13:12
VOYO logo

Sabor raspravlja o prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, što nije prošlo bez trzavica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko prijedlog bude prihvaćen to će značiti da se smanjuju iznosi koje pojedinci ili pravne osobe mogu donirati pojedinim kandidatima ili strankama. Najviši dopušteni iznos koji pojedinac može donirati smanjio s dosadašnjih 90 tisuća kuna na 30 tisuća kuna, a pravne bi osobe jednoj političkoj stranci ili kandidatu na predsjedničkim izborima umjesto dosadašnjih milijun kuna, maksimalno mogle donirati 200 tisuća kuna.

Što se tiče donacija pravnih osoba na izborima za Sabor i za članove Europskog parlamenta, one bi se ograničile na maksimalno do 100 tisuća kuna. Ograničio bi se i ukupan iznos troškova promidžbe, a amandmanima na konačni prijedlog zakona Vlada predlaže da svi koji se natječu na izborima moraju imati poseban račun za financiranje izborne promidžbe s kojega će se vršiti sve transakcije vezane za promidžbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Šeks je u ime Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kazao kako je odbor prihvatio Vladine amandmane na prijedlog Zakona.

'Nije Fimi Media proizvod lošeg zakona već lošeg ponašanja'

Josip Leko iz SDP-a kazao je kako se ovaj, jedan od najvažnijih zakona za sprječavanje korupcije, donosi tek u 2011. godine, nakon sedam godina HDZ-ove vlasti, "bolnog razdoblja", pritisaka iz Europske unije i afere Fimi Media. On smatra da ovo "jest korak naprijed, ali ne rješava suštinu problema" jer ne spominje neovisno tijelo koje će u potpunosti za vrijeme trajanja kampanje na primjeren način spriječiti situaciju da se "Fimi Media ponovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije Fimi Media proizvod lošeg zakona već lošeg ponašanja i loše prakse!", kazao je Leko.

Po mišljenju kluba SDP-a, iznosi su vrlo nerealni za lokalne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznosi su isparcelirani po izbornim jedinicama, i ne ostavlja se prostor strankama da same odlučuju gdje im je u interesu voditi promidžbu", istaknuo je Leko. "Strani državljani mogu financirati stranke i njihovu političku promidžbu, ostavljena je ta mogućnost", kazao je Leko. Dodao je kako nema razloga da se onome tko je dužan državi ili gradu dozvoli financiranje stranaka.

Vlada kombinirala sugestije i svoje interese

Smatra da je Vlada izuzela parlament prilikom donošenja odluke o visini potrošenih iznosa u kampanji: "Vlada je kombinirala sugestije i vlastite interese", kazao je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šeks je kazao da je Vlada amandmanima dala veće ovlasti DIP-u vezano za nadziranje promidžbe dok ona traje. To je pokušaj bez stvarnog alata", kaže Leko, dodajući kako na to ukazuju nevladine udruge.

"Mora se omogućiti da DIP u kampanji ima alat kako bi mogao procijeniti odgovara li deklarirana vrijednost na financijskim ispravama stanju na terenu", kazao je. Nacionalni je interes da svi sudionici moraju omogućiti uvid javnosti u odluke i dokumente, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez obzira ako se radi o komercijalnoj televiziji, ona mora obavijestiti javnost o cjeniku, popustu i količini oglasa", istaknuo je i zaključio da ako se to čini naknadno, "onda je rekonstrukcija događaja skupa i često nemoguća".

Kajin: Za lokalne izbore mo'š potrošit' 75 milijuna, a za parlamentarne 16,5!?

Zastupnik IDS-a Damir Kajin kazao je kako je " paradoksalno da se za lokalne izbore stranka ukupno može potrošiti 75 milijuna kuna, a za parlamentarne 16,5 milijuna kuna", što proizlazi iz ovog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njemu je logično da Zakon ide u treće čitanje.

"Ako netko nije imao problem sa financiranjem kampanje, onda je to bio HDZ. Da nije imao neograničen budžet 2007. i da nije bilo kupovine medija, birača i dijela oporbe, ne bi došli na vlast", kaže Kajin. Zbog toga ne vjeruje da su motivi izmjena ovog zakona i smanjivanje ukupnog iznosa potrošenog u političkoj promidžbi Fimi Medija niti sve istrage koje su pokrenute već činjenica da "u ovom trenutku HDZ-u više nitko neće dati ni lipu! Zato se ide u kresanje iznosa!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi kako je sustav skrojen za najveće, jer će iznos od 16,5 milijuna kuna (1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici, a ima ih 11) moći prikupiti samo SDP i HDZ. Iznio je kako ga je u predsjedničkoj kampanji jednokratno emitiranje promidžbenog spota koštalo 23.000 kuna, a njegova izrada "s jednim ručkom, prijateljski" je koštala oko 65.000 kuna.

Pitao je i tko će voditi računa o tome što "predsjednica Vlade švrlja lijevo-desno na račun države, a ni to nije ništa u usporedbi s onim što će se događati u sljedećih nekoliko mjeseci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicijski partneri imaju turističke kampanje, tu je i izgradnja cesta, a za "kopanja grobišta, rata i poraća osigurana je milijarda i pol kuna", kazao je, komentirajući najavu Tomislava Karamarka da će se partizanski zločini početi istraživati.

'Bezobrazni polog'

Kajin i Goran Beus Richemberg (HNS) osudili su polog koji zakon propisuje za kandidate za predsjednika države od 50.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ovac je kazao da je to "bezobrazno": "Da je Ministarstvo uprave predložio da je obvezan psihijatrijski nalaz, test inteligencije, test iz povijesti i zemljopisa, onda bi to bio minimum da znamo koliko kandidat zna od čega se sastoji Domovina", dodao je.

Kazao je i kako je apsurdno što je propisano da kandidati koji ne uspiju skupiti 10.000 ostaju bez pologa, jer "će vam uzeti novce da bi naplatili time brojanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je to uvjet onda tu kandidaturu može kupiti tko god hoće, a ima 50.000 kuna", smatra HNS-ovac, zaključujući da se "redikula" u kampanji moglo riješiti i podizanjem broja potrebnih potpisa. Njemu je nejasno i kako će se vršiti uplate jer piše da kandidat to mora osobno uplatiti i ništa više.

Po njemu je apsurdno i što će na povrat sredstava biti obvezne liste i stranke koje se natječu za Europski parlament, ako osvoje manje od 10 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako šaljemo 12 zastupnika, sa 6,5 posto glasova možete dobiti zastupnika u EP", pojasnio je.

Čime je financirana kampanja J. Kosor?

Dinko Burić iz HDSSB-a je, kao i inače, isprovocirao predsjednika Sabora svojim opaskama. Ustvrdio je kako je bar sedam milijuna kuna iz 'afere kamioni' potrošena na neuspjelu predsjedničku kampanju Jadranke Kosor. Nazvao ju je i "vojvotkinjom od Remetinca" te HDZ-u posvetio stihove: "U ćeliji ovoj ja nisam bez nade, uskoro će ovdje biti netko iz Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spočitao je HDZ-u i naslov iz Washington Timesa koji je objavio kako je HDZ ukrao milijardu dolara. Prozvao ih je i zbog "spektakularnog priklanjanja SDP-ovih uzdanica" nakon izbora te "brzine i lakoće" kojom su Ivo Sanader i Damir Polančec ispregovarali koaliciju s partnerima, ustvrdivši kako su plaćeni novcem izvučenih iz javnih poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su bile godine kad je HDZ tresla zlatna groznica. Novca je bilo k'o pljeve, a načina kako ga maznuti još više", kazao je Burić.

Nakon njegovog izlaganja predsjednik Sabora Luka Bebić je kazao kako će sazvati sastanak s predsjednicima klubova kako bi zaustavio govor mržnje u Saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je počeo govoriti Dragutin Lesar, Bebić je i dalje umirivao zastupnike kazavš da dok on bude "ovdje sjedio nastojat ću održati ovaj Sabor u toleranciji i pristojnosti".

Na to mu je Vladimir Šeks, kako tvrdi Marija Lugarić (SDP) na Twitteru, kazao: "Nećeš još dugo!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201101020036006 arti-201102080748006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo