goruća pitanja / VIDEO Plenković: 'Cijepljenje neće biti obavezno.' O uhićenjima: 'Neka se zapitaju jesu li uhićenja skretanje pozornosti s Puljka?'

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na uhićenja u Međimurju, cijepljenje te izbor predsjednika Vrhovnog suda

11.9.2021.
11:30
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković dao komentirao je aktualne teme nakon svečanosti obljetnice Dana Mladeži HDZ-a. 

Na upit novinara o uhićenjima u Međimurju i tajmingu, premijer je rekao:  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pretpostavljam da bi se Grmoja i Bauk trebali pitati je li ovo skretanje pozornosti od Puljka u Splitu. Je li HDZ organizirao slučaj Rimac pred parlamentarne izbore, je li on govorio o teorijama zavjere kada su bili skinuti imuniteti saborskim zastupnicima. Treba dijeliti ozbiljne političke stranke, što radi DORH, a što policija od onih manipulatora javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovom slučaju znam koliko i vi, što vidim  i čujem, ali smatram da sve ove situacije gdje se eksponiraju imena, javnost očekuje da press konferenciju sazovu upravo oni optuženi i kažu sve o slučaju - ja o tome ne znam ništa više nego vi", rekao je pa dodao:  

"Mi smo razgovarali prije tri dana, pozvao me da dođem idući tjedan, ali sam u Ateni, ne znam - iznenadilo me, nisam znao, nemam informacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O gradonačelniku Kutine

"Ne o Puljku? Ne pitate me za njega? Ne govorimo za skretanje pozornosti od najveće plaće u Hrvatskoj, najmanje kamate, najveće i najuspješnije sezone? Treba jako paziti na što ćemo skrenuti pozornost... A ovo... Zadužili smo županijsku situaciju, to je na gospodinu Celjaku". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezno cijepljenje?

Na upit novinara o obveznom cijepljenju, premijer je rekao kako nikada nisu rekli da će biti cijepljenje obavezno te da su takvi navodi krivi. Razgovara se o drugim bitnim temama, o trećoj dozi, cijepljenju djece... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo obvezno cijepljenje uvesti ni za koga, cijelo vrijeme govorimo da vjerujemo u mudrost i odgovornost građana - ne postoji osoba koja ne zna da je preminulo 8000 osoba u Hrvatskoj, da su mnogi ostali bez posla, da je preminulo 4 milijuna ljudi u svijetu, te da držimo najnižu kamatu ikada i da smo nadomak eu zone. Stavimo fokus na prave stvari", dodao je.

O mjerama

"Rekli smo da postrožavanje mjera ne planiramo raditi, rekao sam prije tri mjeseca da kada smo osigurali velike količine cjepiva za sve Hrvate u svijetu i strane državljanje u Hrvatskoj smo kao sustav ispunili temeljnu zadaću. Svatko tko se želi zaštiti kod nas može i to besplatno. Pogledajte racionalno ljude koji će umrijeti od Covida koji su cijepljeni i necijepljeni. Jesu li izrazito stari, izrazito s teškim stanjem zdravstvenim... Kad pogledamo odgovornost napravili smo sve što smo mogli, ne možemo vući nekog za rukav. Možemo apelirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara kako imamo strože mjere, rekao je: 

"Rade restorani, škole, ugostitelji...? Da. Nema tu oštrih mjera, samo klubovi i maske u javnom prijevozu. Nasprem drugih zemalja to je normalno. Ostale su minimalne mjere. Zašto se moglo cijepiti više Francuza, Nijemaca, Danaca više? Ima neki problem - jesu pametniji od nas? Malta? Isto žive od turizma.. Meni to nije jasno. Što me briga što predsjednik kaže?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s izborom Vrhovnog suca?

"Gospodin Katičić je rekao vrlo jasno o glasanju, nema smisla još jer nije sve u stegovnom postupku, ja odluku vidio nisam, obavit ćemo dodatne konzultacije. Imam drugog posla. O tome ćemo kasnije". 

Koliko dugo možemo biti bez suca Vrhovnog suda?

"Mrčela obavlja tu dužnost koji je ranije imenovan, ne vidim da se nešto drastično dogodilo - nismo prestali jesti ni živjeti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatin je 2011. bio , bio je Vrhovni sudac i ako mi nađete jednu crticu da će biti revolucija s izborom Vrhovnog suca u jednom mediju... Ne može napraviti reformu pravosuđa nikako. To rade mjere, zakoni, vlada, sabor, brzina rada sudova, kontrola. Ne predsjednik Vrhovnog suda a o tome nikada nijedan medij nije pisao. "Svo povjerenje struci moramo pokloniti " - kad je to postalo mantra? Što se dogodilo?

O onima koji su protiv Europe

"Imamo aktere koji nisu imali veze s procesima, sada su to glavni govornici referenduma za euro. Ni crno ispod nokta nije dala, ali su uzeli eure. Ruža Tomašić? To nije problem. Malo je Europa okej, ali onda će mi ekipa koja prstom nije mrdnula za EU 23 godine govoriti da Europa nije dobra. Gdje su bili, što su dali - bio je predsjendik euroskupine odje, nitko ne priča da ćemo imati nacionalno vijeće za euro, kako smo nadomak ispunjavanja cilja, da se štedi u eurima, da turisti svi su iz Europe najviše. Ali jučer su ovi postali faktor u politici i govore mi da Europa nije dobra - ma nemojte. Misle da ih ne čujem", rekao je Plenković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo