VIDEO: / Kukuriku dobio 80 mandata, HDZ 47

Po podacima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, na sedmim parlamentarnim izborima očekivano je pobijedila Kukuriku koalicija, koja će u novom sazivu Sabora imati 80 zastupnika.

4.12.2011.
23:03
VOYO logo

Prema posljednjim podacima Državnog izbornog povjerenstva, koje je obradilo više od 99 posto biračkih mjesta, Kukuriku koalicija osvaja 80 mandata, a HDZ je ostao na 47 mandata, s mandatima iz dijaspore.

HDSSB i Laburisti osvojili su po šest mandata i smatraju se najvećim iznenađenjem na ovim izborima. Iznenađenje je i Nezavisna lista Ivana Grubišića koja je osvojila dva mandata. Po jedan mandat dobila je koalicija HSP Ante Starčevića i HČSP-a, te HSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam osiguranih mandata imaju manjine.

Kukuriku koalicija osvojila je većinu u osam izbornih jedinica, a HDZ s koalicijskim partnerima u dvjema izbornim jedinicama u Hrvatskoj, te u dijaspori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prema privremenim izbornim podacima koje je DIP objavio tijekom noći Ladonja Plinija Cuccurina osvojila jedan zastupnički mandat, nakon prebrojavanja svih glasova u VIII. izbornoj jedinici taj im je mandat ipak izmaknuo.

Podsjetimo, za sastavljanje većine u Saboru potrebno je 76 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre procjene GONG-ovih anketa

I anketa GONG-a, koja je objavljena u nedjelju navečer, pokazivala je uvjerljivu pobjedu Kukuriku koalicije.

GONG-ovi rezultati po tzv. PVT metodologiji (službeni rezultati glasanja na biračkom mjestu) su pokazali da Kukuriku dobiva 78 mandata, HDZ 43 mandata bez dijaspore, Laburisti 7 mandata, HDSSB pet mandata, Ivan Grubišić 2 mandata, kao i HSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u usporedbi s izlaznima anketama koje je objavila agencija Ipsos Puls, razlika u predviđenim mandatima je značajna: izlazne ankete su HDZ-u predviđale 40 mandata, a Kukuriku koaliciji čak 83 mandata.

http://www.youtube-nocookie.com/v/u5QNctaZKzk?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukurikali gradovi, za HDZ glasali na selu

Za Kukuriku koaliciju većinom su glasali stanovnici Hrvatske koji žive u najvećim gradskim središtima, dok je potpora HDZ-u došla iz manjih središta i sa sela. Tako je, prema DIP-ovim nepotpunim rezultatima od ponedjeljka ujutro, Kukuriku koalicija pobijedila u 21 većem gradskom središtu, a HDZ je najviše glasova osvojio samo u Gospiću. Kukuriku koalicija pobijedila je u sva četiri područja grada Zagreba, a prevlast od HDZ-a preuzela je u Krapini, Karlovcu, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Virovitici, Osijeku, Zadru, Splitu i Šibeniku.

U Varaždinu i Pazinu, gdje su na prošlim izborima najviše glasova dobili HNS i IDS, ovaj put je pobjedu odnijela Kukuriku koalicija. Pobjednici su i u gradovima u kojima je SDP i na prethodnim izborima dobio najviše glasova, kao što su primjerice Čakovec, Koprivnica, Rijeka, Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraženi gradonačelnici, Jambo izgubio prvi put

Na izborima su podbacili i gradonačelnici. Primjerice, Željko Kerum je izgubio od Kukuriku koalicije, koja je u Splitu osvojila 36,55 posto glasova. Koalicija HGS-a s HDZ-om dobila je pak 23,71 posto glasova. Ipak, i on i njegova sestra ulaze u Sabor.

Poraz je doživio i Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Kukuriku koalicija u njegovom je gradu pobijedila s 35,36 posto glasova, dok je HDSSB kao drugi osvojio 22,02 posto glasova. Treći je HDZ sa 16,98 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stipe Gabrić Jambo prvi put je doživio poraz u Metkoviću. Ondje je HDZ-a u koaliciji s HGS-om osvojio 30,48 posto glasova, dok je Jambo je drugi s 25,02 posto glasova. Kukuriku je ondje pak zauzela treće mjesto s 20,12 posto.

Kako je izgledala izborna noć u stožeru Kukuriku koalicije, pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je izgledala izborna noć u stožeru HDZ-a, pročitajte OVDJE

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo