VIDEO: / Hrvatskom zastavom reklamiraju svinjetinu

Nakon što je Agrokorova PIK Vrbovec mesna industrija dobila posebnu oznaku na ambalaži 'meso hrvatskih farmi', taj je podatak iskorišten i u najnovijoj reklami navedene tvrtke.

24.3.2011.
12:01
VOYO logo

Reklama koja poziva da 'budemo sigurni' i 'jedemo domaće' pojačana je hrvatskom zastavom koja vijori nad prizorima oranica, proizvodne trake, do police u trgovini. No, što o takvoj uporabi hrvatske zastave kaže zakon?

Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske kaže da je uporaba grba, zastave i himne Republike Hrvatske slobodna "u umjetničkom i glazbenom stvaralaštvu i u odgojno-nastavne svrhe, pod uvjetom da se time ne vrijeđa ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske". Zakon, donesen 1990. godine, predviđa i kazne od 5.000 do 25.000 dinara za kršenje navedene odredbe, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra li netko da reklamiranje mesa pomoću državne zastave predstavlja vrijeđanje ugleda i dostojanstva Republike Hrvatske, nije nam poznato. Ipak, čovjek se mora zapitati zašto reklamnim stručnjacima nije bilo dovoljno kao jamstvo domaće kvalitete istaknuti naljepnicu Hrvatske poljoprivredne agencije, crvenu ili plavu, s potpisom navedene agencije, već je trebalo dojam pojačati nacionalnom trobojnicom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, pravo na korištenje naljepnice i znakova 'meso hrvatskih farmi' ostvaruje se za svježe svinjsko meso proizvedeno od svinja koje su rođene, utovljene i zaklane u Hrvatskoj, te od svinja rođenih u drugoj zemlji, a utovljenih i zaklanih u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo