ODBIJENICA RUSIJI / Procurila snimka! Ovako je hrvatski vojni izaslanik odbio prosvjednu notu: Ruski časnici bili su iznenađeni...

Image
Foto: Screenshot: YouTube/Minoboroni Rossiji

Hrvatski vojni izaslanik u Moskvi, Željko Akrap odbio je primiti prosvjednu notu ruskog ministarstva obrane zbog navodnog dolaska 200 plaćenika u Ukrajinu

3.3.2022.
23:38
Screenshot: YouTube/Minoboroni Rossiji
VOYO logo

Hrvatski vojni izaslanik u Moskvi, Željko Akrap u srijedu i četvrtak je bio pozvan na razgovor u Ministarstvo obrane Rusije, gdje je upozoren da Ruska Federacija zna da je u Ukrajinu stiglo oko 200 hrvatskih plaćenika koji su se pridružili ukrajinskim borcima.

"Skrenuli smo pozornost na činjenicu da znamo kako oko 200 hrvatskih plaćenika dolazi u Ukrajinu. Veleposlanik je informiran o nezakonitom djelovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera, koji je sudjelovao u borbama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine i okuplja postrojbe hrvatskih plaćenika koje će biti poslane u Ukrajinu", otkrio je u četvrtak glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list je doznao kako je Akrapu rečeno da su Hrvati i Rusi bratski narodi i da su Rusi zabrinuti jer hrvatska nije službeno osudila odlazak svojih državljana u ukrajinske postrojbe. Premijer Andrej Plenković je ranije poručio kako građani odlaze u Ukrajinu "na svoju vlastitu odgovornost". Pod tim je argumentom naš vojni ataše odbio primiti prosvjednu notu ruskog ministarstva obrane, što je iznenadilo tamošnje vojne dužnosnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Glupost, nonsense i smiješno'

S druge strane, prozvani Šeler, koji se u sastavu ukrajinskog bataljuna Azov borio od 2015. do lani, komentirao je ranije za RTL da "ne zna ništa o tome i da ne brije na to".

"To je bio otvoreni poziv predsjednika Zelenskog, nema tu nikakve plaće. O kakvim plaćenicima ovi govore? To je smiješno", čudio se Šeler dodajući:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PALAC DOLJE PUTINU /

Otkriveno kako je Hrvatska odbila rusku notu: 'Kazano mu je da su Hrvati i Rusi bratski narodi te da su zabrinuti...'

Image
PALAC DOLJE PUTINU /

Otkriveno kako je Hrvatska odbila rusku notu: 'Kazano mu je da su Hrvati i Rusi bratski narodi te da su zabrinuti...'

""Hrvatska im je jako zanimljiva i misle da će napraviti neki pritisak na hrvatskog premijera. Hrvatska je poslala pomoć Ukrajini, odobrila je dolazak izbjeglica. Stali smo na stranu Ukrajine kao i cijela Europa te svijet. Rusi ovime žele potpiriti vatru i strašiti Hrvatsku. No informacija da je netko od naših otišao, glupost je, nonsense i iskreno mi je smiješno", zaključio je Šeler.

A što s ruskim plaćenicima?

Rusi su našem vojnom izaslaniku još poručili kako "hrvatski plaćenici" neće imati status ratnog zarobljenika, jer se prema međunarodnom vojnom pravu ne smatraju borcima, a uz to čeka ih kazneni progon pa i zatvor. Stoga preporučaju stranim plaćenicima da dvaput razmisle prije priključivanja "kijevskim nacionalističkim postrojbama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vrijedi podsjetiti da je Rusija tijekom sukoba u Siriji formirala skupinu plaćenih inozemnih boraca nazvanu Wagner grupa. Oni se, prema nekim informacijama, bore na ruskoj strani i u Ukrajini.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo