PRISEGNULI NOVI ČLANOVI ELITNE POSTROJBE: / Pod okriljem noći i u potpunoj tajnosti Hrvatska dobila još 11 komandosa

Image
Foto: MORH

Od sinoć se ovih 11 vojnika s ponosom može zvati komandosima.

2.8.2018.
22:10
MORH
VOYO logo

Jučer navečer je u vojarni "Josip Jović" u Udbini održana prigodna svečanost kojom je obilježen završetak Temeljne obuke za specijalna djelovanja Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS) Hrvatske vojske.

Obuku je uspješno završilo 11 pripadnika Hrvatske vojske, koji su pod okriljem noći, uz svjetlost baklji, izrekli commando molitvu, nakon čega su im uručene diplome. Od sinoć se ovih 11 vojnika s ponosom može zvati komandosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanosti commando prisege nazočili su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i načelnik glavnog stožera OS RH general zbora MirkoŠundov, zapovjednik ZSS-a OS RH brigadni general PericaTuralija, ostali visoki uzvanici te sadašnji, ali i nekadašnji zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevna selekcija i obuka

Temeljna obuka za specijalna djelovanja sastoji se od selekcije i obuke što uključuje individualno osposobljavanje i obuku malih timova te od završnog i najvažnijeg dijela – commando obuke. Individualno osposobljavanje obuhvaća obuku temeljnih i naprednih vojnih vještina, kao što su obuka preživljavanja i temeljna padobranska obuka, a u obuci malih timova pripadnici se obučavaju za djelovanje u sklopu tima. Commando obuka, treći je finalni i najzahtjevniji dio temeljne obuke za specijalna djelovanja i obuhvaća obuku u ekstremnim uvjetima.

Šest mjeseci obuke

Uspješno završena temeljna obuka za specijalna djelovanja, koja traje gotovo šest mjeseci, a osobito njen završni i najzahtjevniji dio preduvjet je da bi se postalo pripadnikom Zapovjedništva specijalnih snaga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Danas, u složenim sigurnosnim uvjetima diljem svijeta, vaša znanja i sposobnost su od posebne važnosti”, rekao je general Šundov, te dodao: “Danas počinje nova etapa vašeg vojnog poziva. Vaše zanimanje je zanimanje visokog rizika, ali i ogromne časti, jer služiti domovini jedno je od najčasnijih zanimanja. Pripadnici ste elitne postrojbe Hrvatske vojske, vrhunski obučene i opremljene specijalne postrojbe, koja je u svakom trenutku spremna izvršiti najzahtjevnije zadaće”.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

SVEČANA PRISEGA POD OKRILJEM NOĆI: Hrvatska dobila 11 novih komandosa

Image

SVEČANA PRISEGA POD OKRILJEM NOĆI: Hrvatska dobila 11 novih komandosa

Posebno se Šundov zahvalio instruktorima koji su uspješno prenijeli svoja znanja i vještine. Načelnik GS OSRH je na kraju rekao: “Svima kojima danas uručujemo zelene beretke i grb, simbole pripadanja specijalnim snagama, želim da ih s ponosom nosite, kako su to činili i vaši časni prethodnici”.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo