Završeno ročište / VIDEO Đakić junior pušten na slobodu: 'Meni je žao što se to tako dogodilo, ali eto, svi griješimo'

Ivan Đakić pušten je na slobodu, određena mu je mjera opreza i mora se javljati sudu

9.1.2019.
19:30
VOYO logo

Završeno je ročište u Bjelovaru. Ivan Đakić pušten je na slobodu. Određena mu je mjera opreza i mora se javljati sudu. 

Ivana Ivanda Rožić cijeli je dan pratila Ivana Đakića. Prvo na sudu u Virovitici, zatim u Bjelovaru gdje je i sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sud je donio odluku nešto iza 18 sati. Ivan Đakić je u pratnji svog odvjetnika napustio sud u Bjelovaru. On je pušten na slobodu, a sud mu je odredio mjere opreza, a one su takve da se on mora javljati gotovo svakog dana u policiju. Upravo je policija zadužena za izvršavanje tih mjera opreza. Inače je Ivan Đakić danas ujutro bio ispitan u Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici jer je tužiteljstvo za njega zatražilo mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela", kazala je Ivanda Rožić.

"On se tamo nije branio šutnjom, iznosio je svoju obranu, odnosno, izrazio žaljenje i iskazao da mu je žao zbog sporne fotografije koju je objavio, ali i cijelog teksta. Kazao je i kako je cijelu fotografiju vrlo brzo obrisao kad je shvatio što je učinio. Inače, tijekom cijelog dana smo ga pratili, nakon što ga policija prvo vodila u tužiteljstvo, a potom na županijski sud, nije bio raspoložen za izjave nama novinarima, no da će biti ishod cijeli pozitivan za njega dalo se u stvari zaključiti. Kad smo mi čekali kraj ročišta, ovdje s prozora on je mahao novinarima. Pokazivao je palac prema gore i ustvari je dao naslutiti da će biti povoljan ishod, što se na kraju i dogodilo", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za fotografiju. Pa dogodilo se sad je gotovo i to je to", kazao je nakon ročišta Đakić.

Image

Bjelovar: Sud pustio na slobodu Ivana Đakića i odredio mu mjere opreza

Image

Bjelovar: Sud pustio na slobodu Ivana Đakića i odredio mu mjere opreza

Nema odluke o istražnom zatvoru

"Izrečena je mjera opreza koje ćemo se pridržavati. Nije određen istražni zatvor, ne postoje zakonske osnove o istražnom zatvoru", kazao je njegov odvjetnik Željko Palatinuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je žao što se to tako dogodilo, ali eto, svi griješimo. Da nisam to ja objavio, nego netko drugi, vi ne bi digli prašinu, tako da eto", kazao je Đakić. 

Koje su mjere opreza?

"Ništa, samo se moram javljati u Virovitici i to je to. Ljudski se ispričati za svoje grijehe", rekao je na kraju Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Đakića dovode na sud

Izvor: RTL

Image

Đakića dovode na sud

Izvor: RTL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su ga doveli na sud, bio je zaključan pa su čekali nekoga da otključa vrata. Odvjetnik i tužiteljica dat će izjave nakon ročišta.

Đakić je mahao novinarima RTL-a za vrijeme trajanja ročišta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Đakić maše kroz prozor

Izvor: RTL

"Za kraj još valja napomenuti kako ova odluka o puštanju Ivana Đakića na slobodu nije pravomoćna. Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici ima pravu na žalbu. Oni službeno još nisu najavili tu žalbu, a za očekivati je da će se žaliti jer su oni i tražili istražni zatvor. Za to imaju rok od tri dana. Podsjećam na njihovoj stranici su objavili da je ovdje riječ, odnosno sumnja na kazneno djelo poticanja na mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona po kojem se predviđa kazna od tri godine zatvora za ovo djelo", kazala je Ivanda Rožić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića, doveden je u srijedu u podne na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici. Nakon što je izišao, novinarka RTL-a Ivana Ivanda Rožić upitala ga je da li se branio šutnjom ili je odgovarao na pitanja na što joj je sin saborskog zastupnika pokazao podignuti palac. 

Dan ranije Đakić junior je priveden u policiju jer je na svojem Facebook profilu objavio fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koji u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svim ‘prijateljima’ Srbićima sretan Božić", napisao je uz fotografiju.

Objavu je povukao, no prekasno. HDZ, čiji je član, osudio je njegov govor mržnje, a Ivan Đakić se i iščlanio iz stranke. Njegov otac također je osudio objavu svoga sina te se ispričao i izrazio žaljenje zbog "sramotne i uvredljive objave slike i teksta”, a to što se Đakić mlađi iščlanio iz HDZ-a otac smatra priznanjem velike pogreške. Njegovu je objavu osudio i sam premijer Andrej Plenković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to za najoštriju osudu, on je čak istupio iz HDZ-a jučer. Ja to osobno osuđujem, kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke mislim da je to krajnje neprimjereno", kazao je Plenković pa nastavio:

"Pa ovo je krajnje nedopustivo, tu nema nikakve dileme da je ovo već sada sukladno zakonima kažnjivo, prema tome vidjet ćete", smatra premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo