KONAČNI REZULTATI / Damira Gregoret otkriva kako će izgledati novi Sabor, ali i tko je slavio u kojoj izbornoj jedinici

A kako će izgledati 10. saziv Hrvatskog sabora pokazat će Damira Gregoret

6.7.2020.
19:32
VOYO logo

Više ne može biti promjena, konačni rezultati su tu. Prevladavat će plava boja, nekih boja više neće biti, ali zato u Sabor ulaze i neke druge boje.

HDZ je, zajedno s dijasporom, osvojio 66 mandata, 5 mandata više nego 2016. RESTART koalicija izgubila je 13 mandata u odnosu na tadašnju SDP-ovu koaliciju i sada su na 41 zastupniku. Domovinski pokret Miroslava Škore postao je parlamentarna stranka i treća opcija u državi - u parlament stiže 16 njihovih zastupnika. MOST s 13 zastupnika prije četiri godine, sada ima njih osmero, a nova parlamentarna snaga je i koalicija oko platforme MOŽEMO sa 7 mandata. S liste koalicije s Imenom i prezimenom u Sabor dolazi troje zastupnika.

Mandat je osvojio i predsjednik Reformista Radimir Čačić koji je već dao potporu Plenkoviću, a isto se očekuje i od HNS-ova Predraga Štromara. Svih osmero manjinskih zastupnika su baš isti kao i u prošlom sazivu Sabora, a znamo da su bili dio parlamentarne većine. Iz Vlade su javili da su razgovarali s njima kao i s Čačićem i HNS-om - jasno je da su htjeli poslati poruku da 76 ruku za novu većinu već sada imaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati po izbornim jedinicama

Birači su svojim glasanjem po izbornim jedinicima poslali jasne poruke. Ukupno je HDZ osvojio 8 od 10 izbornih jedinca kao i sva tri mandata dijaspore.

U 1. izbornoj jedinici, u kojoj je dosada SDP-ova koalicija u pravilu imala primat, prvi je izbor HDZ koji osvaja 5 mandata. Tu su se sučelili lideri HDZ-a i SDP-a, ali i platforme MOŽEMO, a rezultat je podjednak broj mandata RESTARTA i lijevo zelene koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Od ostalih po mandat su osvojili Domovinski pokret, MOST i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom. Konkretno Zlatko Hasanbegović, Marija Selak Raspudić i Dalija Orešković.

U izazovnoj pa i dokazano presudnoj 2. izbornoj jedinici HDZ ponovno prvi izbor: 6 mandata. RESTART je na 4, a iako je ovdje bio čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro nije uspio izboriti više od dva mandata. U Sabor iz ove izborne jedinice idu Nino Raspudić s liste MOST-a i Vili Matula s liste oko platforme MOŽEMO.

Na sjeveru Hrvatske, u 3. izbornoj jedinici RESTART najbolje stoji: 6 mandata, iako su to dva mandata manje nego 2016. U odnosu na tada, HDZ mandat više, a Domovinski pokret osvojio je jedan mandat i u Sabor ide Davor Dretar Drele. Zahvaljujući ovoj izbornoj jedinici, HNS je zadržao parlamentarni status, Predrag Štromar osvojio je mandat, baš kao i Radimir Čačić.

U 4. slavonskoj izbornoj jedinici HDZ ima 8 mandata, čak 2 više nego 2016. dok 2 manje nego tada ima RESTART - samo 3. Isti broj mandata osvojio je Domovinski pokret.

U 5. izbornoj jedinici također uvjerljiva pobjeda HDZ-a - 8 mandata unatoč vukovarskom gradonačelniku koji je prešao na listu Miroslava Škore baš kao i cijeli vukovarski HDZ. I Domovinski pokret i RESTART ovdje su osvojili po tri mandata.

Kada gledamo zagrebačku 6. izbornu jedinicu - HDZ prvi je izbor sa 6 mandata, isto kao prije četiri godine. RESTART mandat manje nego tada - 4 i Domovinski pokret 2 mandata. U Sabor još ulaze - Bojan Glavašević preferencijalnim glasovima preko platforme MOŽEMO i Mostov Nikola Grmoja.

I u posljednjoj zagrebačkoj, 7. izbornoj jedinici pobjeda HDZ-a - 6 mandata, RESTART 4 mandata. U Sabor ulazi i Rada Borić iz platforme MOŽEMO. Saborski zastupnici bit će i Ante Prkačin s liste Domovinskog pokreta, Zvonimir Troskot s liste MOST-a i Dario Zurovec preko koalicije Stranke s imenom i prezimenom.

U IstrI i Kvarneru jedina uvjerljiva pobjeda RESTARTA u mandatima - imaju ih 8. Doduše ovdje je s njima i IDS i PGS. HDZ - 4 mandata, jedan više nego 2016. Preko platforme MOŽEMO u Sabor ide i Katarina Peović iz Radničke fronte, kao i vjeroučitelj Marin Miletić preko liste MOST-a.

9. izborna jedinica ostala je HDZ-ova utvrda - 8 mandata dok RESTART koalicija osvaja 3, mandat manje nego 2016. Domovinski pokret ovdje je osvojio dva mandata; u Sabor idu Karolina Vidović Krišto i Hrvoje Zekanović, kao i Miro Bulj s liste MOST-a.

Za kraj krajnji jug, 10. izborna jedinica. HDZ ima 7 mandata, isto kao prije četiri godine dok mandat manje nego tada imaju i RESTART i MOST. S juga u Sabor još ulaze Ruža Tomašić preko Domovinskog pokreta, iako će ona biti EU parlamentarka još godinu dana, i Marijana Puljak iz Pametnog preko koalicije Stranke s imenom i prezimenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 11. izbornoj jedinici, dijaspori, sva tri mandata osvojio je HDZ, dok su mandati 8 manjinskih zastupnika ostali u baš istim rukama kao i u prošlom sazivu Sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo