[VIDEO] CAPAK DETALJNIJE POJASNIO ZAŠTO SU ZABRANILI RAD BAŠ NEDJELJOM: / Osvrnuo se i na obavezne pauze u dućanima

Image
Foto: Pixsell

Šef HZJZ-a je dodao i kako su podaci APIS-a pokazali da se najveća prodaja ostvaruje petkom, čime je odbacio tvrdnje strukovnih udruženja da je nedjelja važan dan u njihovu poslovanju

15.5.2020.
15:16
Pixsell
VOYO logo

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj je sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorio je na nekoliko pitanja novinara koji se tiču, po mnogima, kontroverzne epidemiološke odluke o neradnoj nedjelji za trgovine. Ponovio je kako je više puta komunicirao s javnosti i poslodavcima zbog čega je nedjelja stavljena kao neradni dan.

Image
ZABRANA RADA NEDJELJOM - PREDIZBORNI TRIK ILI? /

Sprema se ustavna tužba; Gubici se gomilaju, a predviđa se do 15.000 otkaza!

Image
ZABRANA RADA NEDJELJOM - PREDIZBORNI TRIK ILI? /

Sprema se ustavna tužba; Gubici se gomilaju, a predviđa se do 15.000 otkaza!

Rasterećenje mobilnosti

Naglasio je kako su produljavanjem radnog vremena trgovina tijekom tjedna dobili veći broj radnih sati od uobičajenog i dvije smjene. Dodao je kako svaki dan stožer važe donesene mjere i epidemiološku situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjeli smo malo rasteretiti mobilnost, a nedjelja je upravo taj dan kad su ljudi kod kuće, ne rade, nisu u svojim poduzećima i to je dan kad mogu više boraviti u trgovinama i šoping centrima. Zbog toga smo smatrali da bi upravo nedjelja trebala biti dan koji će izbalansirati onih 24 sata produljenja radnog vremena kroz tjedan", poručio je Capak.

Podaci s fiskalnih računa

Osvrnuo se i na prigovore trgovačkih društava kako neradnom nedjeljom gube značajan dio prometa. Kazao je kako su zatražili podatke fiskalnih računa od državne informatičke tvrtke APIS, koji su, prema njegovim riječima, pokazali "da je petak dan kada se najviše prodaje i da su svi rekordi prodaje u zadnjih 10 godina postignuti petkom, a ne nedjeljom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak kaže kako je trenutačnim epidemiološkim mjerama koje se tiču rada trgovina postignut dobar balans između produljenja radnog vremena i neradne nedjelje. Za kraj je poručio kako je mjera o obveznoj jednosatnoj pauzi u radnom vremenu trgovina važna zbog toga da se ne križaju smjene i da se može dobiti dovoljno vremena za prozračivanje i dezinficiranje prostora.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo