IDE NOVI NATJEČAJ / Viceguvernerka o blamaži s kovanicom: 'Puno je lakše to sada popraviti nego kasnije. Žao mi je što je ovo bacilo sjenu'

Image
Foto: PIXSELL, Dalibor Urukalovic

'Želim zahvaliti i hrvatskoj javnosti što je pravovremeno reagirala'

8.2.2022.
14:18
PIXSELL, Dalibor Urukalovic
VOYO logo

Viceguvernerka Hrvatske narodne banke Ivane Jakir-Bajo danas je održala konferenciju za medije na temu današnje odluke Komisije za novac o raspisivanju novog otvorenog natječaja za odabir prijedloga likovnog rješenja naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od jednog eura.

"Žao mi je što je sve ovo bacilo sjenu na ostale dizajne. Želim zahvaliti i hrvatskoj javnosti što je pravovremeno reagirala. Puno je lakše to sada popraviti nego kasnije. Novi otvoreni natječaj neće remetiti planiranu dinamiku izrade kovanica eura", rekla je Jakir-Bajo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MALO IH JE ZEZNULA - KUNA /

HNB nakon skandala sa spornim dizajnom kovanice odlučio: 'Raspisujemo novi natječaj'

Image
MALO IH JE ZEZNULA - KUNA /

HNB nakon skandala sa spornim dizajnom kovanice odlučio: 'Raspisujemo novi natječaj'

"Novi natječaj neće remetiti izradu kovanica. Od osam apoena, mi ih imamo sedam. Što se tiče ovih sedam apoena, oni su već u fazi izrade 3D modela, uskoro će biti spremni za izradu testnih kovanica", rekla je pa dodala: "Pranjković nije povukao radove za druga dva mjesta."

'Želimo približiti novu euro kovanicu svim građanima'

Objasnila je kako se na natječaj prijavilo 1299 radova i napomenula kako je "sud taj koji je jedini meritoran za utvrđivanje povrede autorskih prava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo je bilo pitanje hoće li se natječaj otvoriti za sve ili samo za dizajnere. Nama je svima u interesu da približimo novu euro kovanicu svim građanima. Natječaj će zato biti otvoren za sve punoljetne osobe s hrvatskim državljanstvom. Međutim, s tim što se traži i izvedbeno, jasno je da će biti potreban netko tko će biti u stanju to napraviti. Što se tiče jamstva, uvijek će tu biti izjava koja je i ovaj put dana pod kaznenom odgovornošću."

"Što se tiče nagrade za ostala dva mjesta, ne uzimajući u obzir moralne i etičke aspekte, a uzimajući obzir što Komisija mora raditi, a to je pratiti uvjete natječaja, nismo utvrdili da je tu došlo do nekih odstupanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je pohvalila sve dizajne i rekla kako su to kvalitetni dizajne koji predstavljaju mladi autori sa svježim idejama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo