Vesna Pusić naljutila Europsku komisiju

10.1.2012.
6:38
VOYO logo

Iako službeno ništa ne žele komentirati, u Europskoj komisiji osjećaju se 'nepravedno prozvanima' jer je ministrica Vesna Pusić kazala kako se Komisija nije držala svoje obveze da 15 dana od potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatskoj i Sloveniji dostavi popis sudaca za arbitražu.

"Zbog pristojnosti nećemo ništa komentirati", rekao je izvor iz Europske komisije za Večernji list, dodavši da će, budu li se 'nepravedna' prozivanja nastavila, EK morati na njih službeno odgovoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Pusić je u Dnevniku 3 HTV-a u nedjelju objasnila da u arbitražnom sporazumu piše da svi rokovi počinju teći od hrvatskog potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom, što se dogodilo 9. prosinca. Otada u Hrvatsku nije stigao nikakav popis sudaca koje predlaže Europska komisija.

Je li popis uopće spreman?

Naime, u arbitraži će odlučivati petero sudaca, od kojih svaka zemlja imenuje po jednog, a ostalu trojicu imenuju zajedničkim dogovorom, i to odabirući s popisa koji predloži Europska komisija. Ne uspiju li se Hrvatska i Slovenija dogovoriti o tri imena s tog popisa, umjesto njih s popisa birat će predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, ministrica Pusić i njezin slovenski kolega Samuel Žbogar u utorak se u Bruxellesu sastaju s povjerenikom Stefanom Füleom. Pismeno su dali do znanja da očekuju da na tom sastanku dobiju listu sudaca, no u Komisiji nisu željeli reći hoće li im doista predati taj popis ili on još nije spreman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo