Vesna Pusic: Hrvatska nece ometati Srbiju na njezinom putu u EU

7.3.2015.
8:51
VOYO logo

Na pitanje hoce li Hrvatska kociti put Srbije u EU, Pusic je za "Vecernje novosti" odgovorila da takva opasnost uopce ne postoji.

"Ne smatram da bi se hrvatski znacaj u EU smanjio ulaskom Srbije, vec je to i nas sigurnosni interes", rekla je Pusic, ocijenivsi da je potrebno napredovanje prema standardima EU svih zemalja s kojima se Hrvatska granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj nacin dobijamo sigurne i stabilne zemlje na svojim granicama i zato cemo pomoci Srbiji na njezinu europskom putu", rekla je Pusic i dodala da Hrvatska "nema neko arogantno stajaliste s visine, jer zna kako je i njoj bilo tesko, ali se isplatilo".

Hrvatska ministrica je, kako su prenijeli i elektronicki mediji, ocijenila da su "odnosi dva susjeda veoma dobri, korektni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas postoji puna svijest da trebamo pokazati sposobnost u svom susjedstvu da mozemo civilizirano funkcionirati. Jedino tako i drugi, od Europe nadalje, mogu nas ozbiljno uzeti", rekla je Pusic.

Uoci posjeta srbijanskog sefa diplomacije Zagrebu Ivice Dacica u srijedu, Pusic je najavila da ce dva susjeda konacno rijesiti pitanje nestalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima, zapravo, relativno malo, oko 200 nestalih sa srpske strane. Svi nestali su ‘nasi’ nestali, s tim sto su neki etnicki Hrvati iz Hrvatske, a neki etnicki Srbi iz Hrvatske. Oni su isto nasa odgovornost i nas interes da se njihova sudbina rasvijetli", istaknula je Vesna Pusic.

Hrvatska sefica diplomacije najavila da ce sa svojim srpskim kolegom "rascistiti situaciju na koga je red" i razgovarati o "mogucim predsjednickim posjetama" te navela kako joj je "drago da cuje da u regiji postoji dobra volja da se takvi susreti dogode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolic izjavio je pocetkom ozujka u intervju za Radioteleviziju Srbije da Beograd nece pokvariti odnose sa Zagrebom i nece nista uraditi da ih ugrozi, rekavsi i da nije dobio poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic da posjeti Hrvatsku.

"Sad je red da Hrvatska pozove Srbiju”, rekao je Nikolic za RTS i kazao da je bivsi hrvatski predsjednik Ivo Josipovic bio u sluzbenom posjetu Srbiji i da je docekan "kao dobar susjed i prijatelj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanska ministrica zaduzena za eurointegracije Jadranka Joksimovic ocijenila je u petak da ce Srbija na putu u Europsku uniju imati "povremenih prepreka" iz Hrvatske, ali da Hrvatska ipak nece blokirati Srbiju.

Komentirajuci primjedbu da bi Europski parlament iduceg tjedna trebao usvojiti rezoluciju o napretku Srbije u eurointegracijama, u koju Zagreb pokusava ugraditi niz novih uvjeta Beogradu, ministrica je rekla da uskoro ide u Strasbourg, gdje ce izneti dodatne argumente o pozicijama Srbije te da ocekuje da zavrsni tekst "bude unavnotezen". Mnogi hrvatski amandmani su odbijeni, jer su bili neutemeljeni, a Srbija i premijer Vucic pokazali su vise puta, pa i odlaskom na inauguraciju nove hrvatske predsjednice, opredijeljenost za gradnju boljih odnosa, rekla je Joksimovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo