O nasilju i posvajanju /

Veljača u RTL Direktu: 'Sustav je kod smrti djevojčice apsolutno zakazao' Divjak: 'Krivi su, dijete je mrtvo'

"Sustav je zakazao. Zakazao je u štićenju pojedinaca", rekla je među ostalim Veljača

6.4.2021.
22:31
VOYO logo

Eto gdje god zagrebemo neki problem a kad institucije ne rješavaju probleme onda rješenja traže građanske inicijative koje opet tradicionalno tek u ovakvim tragičnim prigodama dobivaju pozornost političkih vlasti pa je eto tako i danas na sastanku kod ministra Aladrovića bila moja gošća Jelena Veljača iz inicijative #spasime koja se bori protiv obiteljskog nasilja kao i moja druga gošća Marta Divjak iz inicijative Moramo vam nešto reći koja želi promijeniti sustav po pitanju udomljavanja i posvajanja djece, Marta je pak bila u Banskim dvorima kod premijera Plenkovića.

Image
'SUSTAV JE ZAPUŠTEN' /

Predsjednik Milanović napokon se oglasio o smrti djevojčice iz Nove Gradiške: Kritizira utapanje socijalne skrbi u megaministarstvo

Image
'SUSTAV JE ZAPUŠTEN' /

Predsjednik Milanović napokon se oglasio o smrti djevojčice iz Nove Gradiške: Kritizira utapanje socijalne skrbi u megaministarstvo


Čuli ste i od ministra i od premijera puno obećanja, najava, promjena, kakav je vaš dojam iz prvog reda, s tih sastanka, može li im se vjerovati, zašto bismo im sad vjerovali?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veljača je rekla kako je važno reći pravo djece prioritet. "I iznad biološke obitelji, jer to nije najnužniji i najbitniji faktor. Djeca čekaju i žude za obitelji. Nadam se da će dobiti osam od tih devet točaka. Jer kad se riješe problemi seksualnog nasilja i obiteljskog nasilja, smatram da će se pozabaviti i ovim problemima". 

Divjak je rekla kako je to njoj danas bio prvi sastanak, i kako premijer i Vlada žele sudjelovati. "Tražili smo 9 točaka da djeca budu prioritet", rekla je Divjak na pitanje što su tražili od premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sustav je zakazo? 20 tisuća intervencija imamo godišnje...

"Postoje te mogućnosti da se loše stvari dogode, ali se to treba smanjiti".

"Sustav je zakazao. Zakazo je u štićenju pojedinaca, nema smisla sada više. Podržala sam diskurz koji nije primjeren jer smatram da kad službena osoba pogriješi, treba se ispričati i to popraviti. Nismo čuli preuzimanje odgovornosti koji su krivi za činjenicu da je dijete mrtvo", dodala je Veljača.

"Oni su krivi", rekla je Divjak. "Trebamo se koncentrirati na ostalu djecu u sustavu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaše pitanje je populisitčko - ja kao građanka moram čekati propuste i sporo pravosuđe", rekla je Veljača. "Ja ne bih čekala još devet godina da se još jedan slučaj riješi".

"Mi i dalje imamo 4200 djece u sustavu. Godišnje samo 200 djece se posvoji", rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvi su socijalni radnici?

"Mi i dalje imamo 4200 djece u sustavu. Samo 200 djece godišnje se može posvojiti, tu su problemi'', kazala je Divjak.

Na pitanje o kvaliteti rada socijalnih radnika, Divjak odgovara: ''Ima dobrih i loših ljudi, kao u svakom poslu, s tim da u ovom slučaju socijalni radnici imaju ogromnu odgovornost, jedanput dakle roditelji napuste dijete svojom voljom i socijalni radnici su ti koji trebaju preuzeti odgovornost nad tim djetetom. Imaju duplu odgovornost, netko ih je već napustio, sad oni moraju brinuti o njima. Ima super socijalnih radnika, ja sam pravi primjer i Tonka isto. Mene su spojili sa divnim ljudima i divnim bračnim parom, ja sam produkt. Postoje slučajevi poput ovog koji se dogodio s ovom djevojčicom, postoje slučajevi iz 2013., 2010., 2019....iz 2013. kad je u Slavonskom brodu nakon smrti bebe otkriven novi skandal, pustili su starije dijete da podvodi svoje svije mlađe...Najavili su reformu zbog grubih propusta u radu, sve četiri socijalne radnice dvaput su vraćene na posao unatoč izvanrednom otkazu'', rekla je Marta. 

700 radnika nedostaje u sustavu, ali na tržištu, kaže Divjak, ih itekako ima. ''Ima socijalnih radnika koji završavaju i završili su fakultete, kvalitetni i mladi koji se nama javljaju i žele pomoći. Njima je sad jako teško zbog ove situacije koja se dogodila jer napadaju socijalne radnike. Ne, budite primjer onima koji su loši'', rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da postavljate građanskim inicijativama pitanja koja su za ministre i za vladajuće. Mi nemamo te ovlasti...naši zahtjevi nisu da se zaposli 700 socijalnih radnika, ali ako je to jedini problem sustava, ja u to ne vjerujem...onda bi to bilo jako lako. Onda bi, čak da ih nema, uvezli socijalne radnike, mislim da to nije jedini problem. Najveći problem iz naše perspektive je što se olako gleda na određene vidove obiteljskog i seksualnog nasilja, što se stavljaju roditeljska prava nasilnika u isti nivo s obiteljskim pravima žrtve, što se djecu koja su svjedočila obiteljskom nasilju ipak tjera da se viđaju s nasilnicima i kad to ne žele, što se žrtve ne slušaju, nasilje se ne prepoznaje i što se nasilje u nekom obimu i tolerira. Kad se to prestane događati, mislim da će žrtve vratiti povjerenje u sustav. Mi radimo na tom dijelu, ja se nadam da ministarstvo radi na ovom da jača socijalne centre jer je to stvarn ključno. Ako nemaju ljudi, ne mogu doista obavljati svoj posao kako treba. Sastanak koji smo danas imali nije bio sastanak isključivo uz ovu temu, ali je postala primarna tema ovog sastanka zbog tragičnog ishoda. Već smo održale niz sastanaka s ministrom Aladrovićem, od studenog se sastajemo s njim i njegovim suradnicima, na temu nekih zahtjeva koje smo imali 2019....konkretno povjerenstvo koje je nezavisno, što znači da u njemu nisu ljudi koji su zaposleni u sustavu'', rekla je Veljača.

''Najbitnije je oduzimati roditeljska prava na vrijeme, i staviti dijete na prvo mjesto, ubrzati sustav posvajanja i udomljavanja, olakšati taj proces. Oko 4200 djece je bez odgovarajuće roditeljske skrbi, godišnje se posvoji tek 200'', zaključila je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo