Tko će kome biti šef... /

Veliko preslagivanje zastupnika je gotovo. Najesen će Sabor ovako izgledati

Karte u Saboru uoči idućeg tjedna i povratka zastupnika u klupe ponovno se miješaju

9.9.2021.
21:30
VOYO logo

Bivši predsjednik Domovinskog pokreta i njegova sestra, također bivša članica predsjedništva stranke, ulaze u Klub Hrvatskih suverenista, a čelnik Kluba najavljuje: "Još ćemo se širiti."

Burno je bilo i u SDP-u, a promjene su moguće i u ostalim političkim opcijama, donosi za RTL Danas Damira Gregoret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi dresovi? Novi? Isti dresovi. Nekim ljudima novi. Je, kupit ćemo sad dva odijela za ovu sezonu isto. Kao dva zastupnika. Hahaha...", komentirao je prvi čovjek Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Miroslav Škoro i Vesna Vučemilović novi su članovi saborskog Kluba Suverenista, a uoči sutrašnjeg službenog predstavljanja predsjednik Kluba poručuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije tu bilo velikih pregovora. Mislim da su se dogodile logične stvari."

Vi ćete sada ipak biti biti šef Miroslavu Škori?

"Gledajte, ako ste do sada primjetili, mi nismo stvarali kult ličnosti niti liderske pozicije, tako da ni sada nema šefovanja. Imao 6 zastupnika i svi će raditi u korist Hrvatske i kluba", odgovorio je Zekanović.

Oni očekuju da će Škoro ostati potpredsjednik Sabora, iako će o tome ostatak oporbe odlučivati idući tjedan. Istom se nada i Vučemilović, koja ovako objašnjava odlazak Suverenistima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je bilo najvažnije kada smo donosili odluku u kojem klubu ćemo nastaviti svoj rad, bilo je činjenica da ne smijemo i ne želimo iznevjeriti naše birače s prošlih parlamentarnih izbora."

Teško da rijetko viđena politička sapunica u Domovinskom pokretu nije iznevjerila dio birača, ali je promijenila omjere snaga u oporbenim klubovima. A potresa je bilo i u SDP-u. U jesensko zasjedanje SDP tako ulazi s 32 zastupnika, ali bi mogli pasti na 28 jer je četvero zastupnika izbačeno iz stranke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijest nam je pokazala da su znali pasti i neki ljudi za koje to nikada nitko ne bih rekao, pa i iz Kluba SDP-a tadašnjega tako da doista više za nikoga ne bi stavljao ruku u vatru", kazao je saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić.

Treće mjesto dijele Domovinski pokret i Mostov klub, koji je ostao na istom broju zastupnika kao i nakon izbora:

Nikola Grmoja iz Mosta:

Jandroković optimističan

"Događaju se pretumbacije, rasipanja, promjene, a evo mi i dalje brodimo sigurno i čvrsto... Sigurno nećemo trčati i uzimati bilo koga u svoj klub. Građani su birali kako su birali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Suverenisti i Zelena koalicija u sezonu ulaze sa šestero zastupnika, ali Zekanović najavljuje:

"Vjerujem da će neki saborski zastupnici prepoznati jasne politike kojima se mi bavimo, koje mi promoviramo i da će zbog toga odabrati Klub Hrvatskih suverenista. Gospodin Vrkljan? Ne bih nijedno ime spominjao, ali, ponovit ću, sutra je tiskovna konferencija, pa možda bude neko iznenađenje"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je na gospodinu Vrkljanu i na kolegici Karolini Vidović Krišto. Dapače, oni su dobrodošli, po meni, i mogu samo svojim radom unaprijediti rad tog Kluba", kazala je Vučemilović. 

Od ostalih oporbenih Klubova po 4 zastupnika ima Klub HNS-a i HSU-a koji je ranije iz opozicije prešao u redove vladajućih. IDS s Furiom Radinom također je na četiri. Po tri zastupnika imaju HSS i Radnička fronta, Centar i GLAS i HSLS i Reformisti.

Nastao je i novi Klub u kojem su zastupnici Zurovec, Bajs i Kajtazi, ali oporba ih ne prihvaća kao opozicijski, jer je Kajtazi dio vladajuće većine. A oko promjene poslovničke mogućnosti da manjinci mogu biti u dva kluba istovremeno, oporba bi se mogla ujediniti.

"To je apsolutno nelogično a možda neki postanu vladajući zastupnici, za koje ne znamo, a nisu manjinci, tko zna što nas čeka u novim formiranjima Klubova", kazao je Jakšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je optimističan: 

"Oporba, bez obzira na poteškoće koje ima i probleme, vjerojatno će pokušati dati svoja rješenja, nadam se da će rasprava biti pristojna, bez uvreda na koje smo navikli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je gdje otišao ili će tek otići, to zastupnici ne mogu skriti. Uglavnom je jasno i zašto iako to često pokušavaju zamagliti. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo