NEVRIJEME NA ŠIBENSKOM PODRUČJU: / U samo sat vremena palo 50 litara kiše i udarilo čak 1.500 gromova!

Image
Foto: Facebook/ŠibenikIN

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo Šibenik oko 18 sati posljednja je za danas, a u samo sat vremena donijela je čak 50 litara kiše po kvadratnom metru, piše ŠibenikIN.

15.10.2016.
22:02
Facebook/ŠibenikIN
VOYO logo

"Vjetar je već okrenuo polako na buru, a iza nas nema više velikih oblaka pa mogu reći da smo za danas gotovi s neverama i obilnim padalinama. Nevere se premještaju prema jugu i već večeras i sutra očekujemo stabilizaciju vremena", rekao je Darko Begić iz Udruge Šibenik meteo.

U Vodicama je od 18 do 19 sati također palo 50 litara kiše po metru, a velike oborine opet su izazvale potop u centru Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gromovi, kojih je od 18 do 19 sati bilo čak 1.500 na širem području, prouzrokovali su i nestanak struje na Meterezima. Neko vrijeme zbog grmljavine nisu radile ni linije T-coma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar u Istri rušio stabla

Nevrijeme koje je uz grmljavinu i prolazan olujni vjetar i obilnu kišu zahvatilo u subotu Istru ponegdje je rušilo i stabla, a dojave o štetama za sada su zaprimljene s područja Pazinštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OLUJNO NEVRIJEME POHARALO ISTRU: Vjetar čupao stabla, obilna kiša uzrokovala blatnjave bujice

Prema podacima meteo portala Istramet, u prvim satima subote preko istarskog područja se premjestio izraženi grmljavinski sustav uz prolazno olujan vjetar i obilnu kišu. Jugo je naglo zamijenio zapadnjak i sjeverozapadnjak s udarima i do 80 km/h, a vjetar je bio najjači u Puli i Vodnjanu, premda su dojave o štetama zaprimljene s područja Pazinštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kratkom vremenskom roku palo je gotovo 100 mm kiše. U Brseču je zabilježeno čak 94 mm, a Ripendi Vicani 81 mm. Velika količina oborina zabilježena je u Rapcu gdje je uzrokovala prave blatne bujice, a blatnjavi izgled poprimio je i Plominski zaljev.

Nakon 11 sati vrijeme se na istoku Istre postupno smirilo, a nevrijeme premjestilo na Kvarner i dalje prema jugoistoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enormna količina padalina u Puli

Pulu je pogodila enormna količina padaline pa je tako prema podacima koje prikuplja Istramet na području Pule palo gotovo 40 mm kiše po četvornom metru, što je neuobičajeno puno jer predstavlja polumjesečni iznos padalina u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema podacima tzv. 'kišomjera' postavljenih u kanalima Pragrande i Šijanskom kolektoru, u trenutku najvećeg intenziteta padalina protok kiše u kanalu Šijanskog kolektora iznosio je čak 10 tisuća litara vode u sekundi, a količina padalina na tom dijelu grada iznosila je i više od 60 mm kiše po četvornom metru te zbog činjenice da niti jedan sustav odvodnje ne može apsorbirati toliku količinu kiše, voda se nakratko zadržala jedino na Punti oko kružnog toka, no ubrzo se povukla" - naveli su iz Grada Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo