prvi put izvedeno / Veliki uspjeh liječnika iz KB Dubrava: rekonstruirali čeljust s kosti potkoljenice

'Dok je kost još bila spojena na krvne žile potkoljenice sastavili smo oblik donje čeljusti. I poslije smo kad se tumor uklonio samo prebacili tu novu čeljust s potkoljenice i fiksirali je na čeljust pacijenta', kaže maksilofacijalni kirurg Emil Dediol

18.11.2016.
18:28
VOYO logo

Vrhunski tim liječnika zagrebačke Dubrave nakon šest sati operacije rekonstruirao je čeljust s kosti potkoljenice, ali s jednim novitetom.

"Mi smo prvi puta uspjeli od te kosti već na potkoljenici, dok je ona još spojena na krvne žile potkoljenice sastaviti oblik donje čeljusti. I poslije smo kad se tumor uklonio samo prebacili tu novu čeljust s potkoljenice i fiksirali je na njegovu čeljust", kažemaksilofacijalni kirurg u KB-u Dubrava Emil Dediol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Model preko kojeg se rezala kost izrađen je u 3D printeru. Priprema je trajala tri dana.

"Tehnički je dosta zahtjevo. Morate paziti na dosta detalja, smjer žila, poziciju same vodilice. Kako je fiksirati i gdje je okrenuti. Ova metoda vam pruža da praktički napravite, neću reći u desetinu mililmetra, ali u pola milimetra točnu rekonstrukciju", kaže oralni kirurg u KB-u Dubrava Lovro Grgurević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovakve operacije tumora čeljusti, pacijentima bi lice bilo deformirano. 

"Prije deset godina ona de facto ne bi bila moguća. Danas je ona mali korak naprijed u odnosu na ono što smo radili  prijašnjih godina. Mali korak je utoliko što se modalacija radila na kosti koja je još uvijek u svom prirodnom položaju", kaže Ivica Lukšić iz Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki napredak u kratkom vremenu. To je sve što mogu reći. Jako sam zadovoljan. Osjećam se puno bolje", kaže gospodin Krešimir koji je operiran prošli tjedan.

Na godinu je 20-ak dijagnoza sličnih Krešimirovoj, a ovaj tim liječnika s razlogom svima daje nadu u novi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo