IZVJESTAN RASPLET SITUACIJE /

Veliki test za Agrokor: hoće li tvrtka uspjeti dobiti potreban kredit?

Iako se drama u Agrokoru posljednjih dana odvijala u sjeni političke krize, koncern koji je preuzela država se i dalje bori za opstanak, a dobavljači za naplatu svojih potraživanja i nastavak normalnog poslovanja

9.5.2017.
18:35
VOYO logo

Gigantska kompanija  treba gigatnski kredit. Posudba bi trebala uglavnom biti usmjerena na rješavanje preostalih dugova prema dobavljačima no i na poslovnu pripremu za ljeto kada se blagajne Agrokora najsnažnije pune.

Ono što se ovih dana događa u Agrokoru su intenzivni pregovori s bankama i investicijskim fondovima o jednom većem kreditu s kojim bi se na duži rok stabiliziralo poslovanje koncerna spominje se čak cifra od 400 milijuna eura i biti će zanimljivo vidjeti  tko će Agrokoru posuditi taj novca a i naravno po kojoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, novac ne mora biti posuđen u komadu a postoje i opcije da se ide i na manji iznos od 100 milijuna na gore. Iz Agrokora poručuju da interes banaka postoji. Državna uprava rokove plaćanja dobavljača je normalizirala no zdrav ritam teško je održati uz teret istovremene isplate starih dugova. Zato brza injekcija casha u tvrtku nema alternativu.

"Dobavljači su za sada navodno dobili između 15 i 18 posto starog duga", objašnjava Mato Brlošić, predstavnik malih dobavljača Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana se neslužbeno može čuti i da odnosi Coca Cole i Agrokora maaalo zapinju. Coca Coca navodno traži avansno plaćanje zbog cijele ove krize, a pošto Agrokor nema dovoljno novca onda minimalno naručuje ovaj proizvod.

No da je situacija daleko od idealne govori i podatak kako su neki od većih dobavljača navodno u ozbiljnim problemima zbog Agrokora i pritiska naplate mjenica. Ako neki od njih završe u predstečajnoj nagodbi krug ekonomskog preljevanja problema mogao biti prilično opasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo