VELIKI POMAK U SPOROVIMA OKO KONVERZIJA KREDITA U 'ŠVICARCIMA': / Postignut sporazum sa 6 banaka, četiri slučaja suspendirana

Image

Dogovor je postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom, a četiri slučaja na sudu u Washingtonu će biti odmah suspendirana,

2.2.2021.
13:13
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je u utorak o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova, koji se tiču konverzije kredita u švicarskim francima. Dosad je na sudu u Washingtonu protiv hrvatske pokrenuto 13 postupaka, a ministar je poručio kako je dogovor o konverziji postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

"Sve ovo vrijeme zastupa nas Državno odvjetništvo, vodimo dijalog i imaju konstruktivan pristup. Taj dijalog je identificirao zajedničke karakteristike postupaka i tako smo otvorili put za razgovor s bankama o načinu i pronalaženja rješenja vansudskim putem. Mogu potvrditi da je postignut dogovor s šest banaka koje vode sporove u Washingtonu, u Hrvatskoj i onima koje još nisu digle postupke. Za četiri slučaja u Washingtonu odmah ide suspenzija slučajeva", prenosi RTL ministrove riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stupa na sagu odmah

Istaknuo je kako suspenzija slučajeva stupa na snagu odmah, što znači da više po tom pitanju nema nikakvih radnji, ali ni troškova u državnom proračunu. Istaknuo je da smo za "četiri slučaja pred sudom u Washingtonu platili 127 milijuna kuna." "Vidite koji su to visoki iznosi, a ovim dogovorom sve to staje. Za dvije banke procesi se nastavljaju dalje, nastavljamo dijalog", kazao je Marić.

Naglasio je i kako su banke prepoznale napore u unaprjeđenju poslovnog okruženja, poboljšanju zakonodavstva i procesu uvođenja eura, zbog čega su i pristale na dogovor s Vladom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo