IMAMO 151 NOVOZARAŽENOG I JEDAN SMRTNI SLUČAJ: / Dvoje djelatnika šibenske bolnice i pacijent zaraženi koronavirusom

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen 151 slučaj zaraze koronavirusom. Broj trenutno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.185.

16.8.2020.
9:03
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo
  • U svijetu je trenutno 21.617.972 aktivna slučajeva zaraze i 769.006 preminulih od koronavirusa; Oporavilo se preko 13 milijuna ljudi
  • U Latinskoj Americi i dalje loše stanje; Meksiko u jednom danu 6.000 novih slučajeva, a u Brazilu preko 40.000 novih slučajeva zaraze
  • U Japanu 1.000 novih slučajeva, u Australiji pada broj novooboljelih

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Prvi kruzer nakon korone isplovio iz Genove

23:19 - Prvi kruzer nakon završetka karantene isplovio je u nedjelju navečer iz Genove, dok se kompanije nadaju boljim danima nakon prekida krstarenja tijekom epidemije koronavirusa. Kruzer MSC Grandiosa, dio MSC Crociere, isplovio je iz luke u Genovi s oko 2500 putnika. To putovanje je test s velikim ulogom za sektor krstarenja, na mediteranskom tržištu kao i izvan njega. Tijekom sedmodnevnog putovanja brod će pristati u luke Civitavecchia, blizu Rima, u Napulju, Palermu i La Valetti na Malti. Konkurentska kompanija MSC Crociere - Costa Crociere - do rujna je odgodila ponovno pokretanje krstarenja. "Putovanje predstavlja opipljiv znak povratka za jedan od temeljenih gospodarskih sektora našeg grada", izjavio je gradonačelnik Genove Marco Bucci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine je više od dva milijuna turista krenulo na krstarenja iz glavnog grada Ligurije. Svjetske javnozdravstvene vlasti ranije su kritizirale sporu reakciju kompanija za krstarenja na širenje virusa, prije potpunog zaustavljanja kruzera u ožujku. Prema podacima sveučilišta Johns Hopkins, na kruzerima MSC Crociere bilo je 3047 oboljelih i 73 umrlih. Ta kompanija tvrdi da njezin novi sigurnosni protokol daleko nadilazi nacionalni i standarde tog sektora. Na terminalu prije ukrcaja, putnici i članovi posade testiraju se na covid-19, a tjelesna temperatura kontrolira im se svakog dana.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Košarkaš Splita pozitivan na koronavirus

22:57 - Jedan igrač košarkaškog kluba Split pozitivan je na koronavirus te su svi članovi kluba koji su bili njim u kontaktu u samoizolaciji, doznaje Hina u nedjelju od Luke Brčića, načelnika Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. "Prema najnovijim saznanjima situacija u košarkaškom klubu Split je pod epidemiološkim nadzorom i svi igrači i članovi uprave kluba koji su bili u kontaktu sa zaraženim košarkašem u samoizolaciji su," rekao je Brčić u poslijepodnevnim satima. Ovo ovo je prvi slučaj u Splitu da je neki od sportaša iz prvoligaških klubova u tom gradu pozitivan na koronavirus.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Francuskoj broj novooboljelih iznad tri tisuće drugi dan zaredom

22:09 - Drugi dan zaredom, Francuska je u nedjelju zabilježila preko tri tisuće novih slučajeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva. U nedjelju je za posljednja 24 sata zabilježeno 3015 novozaraženih. Ipak, taj je broj niži od onog u subotu kada je bilo 3310 novih slučajeva, najviše u razdoblju nakon završetka karantene u toj zemlji. Ukupno je u Francuskoj od početka pandemije zaraženo oko 253.000 ljudi, a umrlo je 30.410. Broj novih slučajeva covida-19, koji raste ovo ljeto, iznimno brine vlasti koje se boje drugog vala. Sve više gradova nameće nošenje maski i na otvorenom a pitanje njihova nošenja na radnim mjestima sve se više aktualizira.

Vlada želi do kraja kolovoza izmijeniti pravila o nošenju maski na radnom mjestu i namjerava maske u nekim slučajevima proglasiti obveznim. Ministrica rada Elisabeth Borne rekla je da će u utorak na razgovorima s predstavnicima poslodavaca i sindikata predložiti da maske budu obavezne u kolektivnim radnim prostorima. "Tema u svim stručnim raspravama jest vrijednost nošenja maski kada je nekoliko ljudi na malom prostoru", rekao je Borne u intervjuu francuskom listu Le Journal du Dimanche. Zbog ponovnog rasta broja zaraženih u Francuskoj, Velika Britanija je od subote ujutro nametnula 14-dnevnu karantenu za osobe koje dolaze iz Francuske, a pariške vlasti proširile su gradske zone u kojima je obavezno nositi masku na otvorenom. Zbog ovotjednog porasta broja zaraženih, sedmodnevni je prosjek novozaraženih iznad praga od 2000 slučajeva, prvi put nakon travnja, kad je Francuska bila usred jedne od najstrožih karantena u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


BiH i Srbija danas s nešto nižim brojkama novozaraženih

22:08 - U Bosni i Hercegovini kao i u Srbiji u nedjelju je zabilježeno nešto manje novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata, u usporedbi s danom ranije, javljaju agencije. Bosna i Hercegovina ima 228 novih slučajeva, te devet preminulih, a Srbija njih 211 i nova četiri smrtna slučaja. U Federaciji BiH je 148 novih slučajeva, a svih devet osoba koje su preminule u BiH bile su iz tog entiteta. U Republici Srpskoj je 80 pozitivnih na koronavirus. Najveća žarišta epidemije u BiH i dalje su dva najveća grada u toj zemlji. U Sarajevu je od subote zaraza potvrđena kod 54 osobe a u Banjoj Luci kod 22.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji su potvrdili 211 novih slučajeva uz obavljenih 6559 testova, a umrle su četiri osobe. U Crnoj Gori je u zadnja 24 sata 75 novih slučajeva, a većina je iz Nikšića (24) te Podgorice (19). Sjeverna Makedonija ima pak 89 novih slučajeva a umrlo je pet ljudi. Od početka pandemije u Srbiji je bilo gotovo 30.000 zaraženih i 674 preminule osobe, u Bosni i Hercegovini 15.800 covid pozitivnih uz 471 smrtni slučaj, Sjeverna Makedonija imala je 12.739 inficiranih koronavirusom i 544 umrlih a Crna Gora 3960 zaraženih i 75 umrlih.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić: 'Povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik'

20:39 - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekla je u nedjelju da povratak djece u školu ne predstavlja povećani rizik te je dodala kako to pokazuju i primjeri drugih zemalja, koje su održavale nastavu za vrijeme koronavirusa. "Prema podacima zemalja koje su održavale nastavu za vrijeme korone, nije se pokazao veliki postotak oboljelih među djecom, niti da su bili ozbiljni prijenosnici koronavirusa, za razliku od gripe", komentirala je Markotić povratak djece u školu u Dnevniku HRT-a. Opširnije.

Image
'SIGURNO ĆEMO JOŠ NEKOLIKO DANA IMATI POVEĆANE BROJEVE ZARAŽENIH': /

Imamo sreće da je ljeto; Markotić otkrila što nas čeka na jesen...

Image
'SIGURNO ĆEMO JOŠ NEKOLIKO DANA IMATI POVEĆANE BROJEVE ZARAŽENIH': /

Imamo sreće da je ljeto; Markotić otkrila što nas čeka na jesen...


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija u četvrtak odlučuje o režimu ulaska zbog covida-19 - Kacin

20:38 - O mogućim restrikcijama pri ulasku putnika iz Hrvatske u Sloveniju zbog povećanog broja slučajeva "uvoza" koronavirusa vlada će odlučivati u četvrtak, izjavio je u nedjelju za Slovenski radio glasnogovornik za covid-19 Jelko Kacin. "Pričekat ćemo do utorka kako bismo vidjeli rezultate testiranja provedenih u ponedjeljak i ako do tada ne dođe do promjene u režimu rada noćnih lokala i klubova u Hrvatskoj morat ćemo na neki način ograničiti uvoze zaraze", kazao je Kacin, dodavši da se predviđa da bi u tom slučaju vlada svoju odluku na prijedlog epidemiologa donijela u četvrtak.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija zatvara diskoklubove, navečer maske na javnim mjestima

20:26 - Italija je u nedjelju objavila da zatvara disko klubove na otvorenom kao i da će nošenje maske biti obavezno navečer na javnim mjestima, u pokušaju da spriječi novi val širenja koronavirusa. Ministar zdravstva Roberto Speranza potpisao je uredbu koja stupa na snagu u ponedjeljak, a kojom se nalaže nošenje maski u javnosti između 18,00 sati i 6,00 ujutro, na mjestima gdje dolazi do "formiranja skupina". Uredbom se ukida rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom, dok se oni u zatvorenim prostorima nisu niti otvorili nakon ukidanja 'lockdowna'.

Dok u nekoliko europskih zemlja prijeti širenje epidemije, Italija, relativno pošteđena, pokušava spriječiti ljetni proboj krajem Ferragosta. Vlada strahuje da će noćni život, u punom zamahu tijekom Ferragosta, pridonijeti eksploziji zaraza. Traje sukob vlade i regija u vezi pitanja disko klubova, koji su u ovom razdoblju prepuni. Regije su različito reagirale. Kalabrija je bila naredila zatvaranje svih klubova, Sardinija, je sve zadržala otvoreno, Veneto i Emilija Romagna su pojačale inspekcije. Italija, prva europska zemlja koju je svom žestinom pogodila epidemija, registrirala je 254.000 oboljelih od covida-19 i više od 35.000 umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Izrael ukinuo karantenu za 20 zemalja, među njima i Hrvatske

20:24 - Izrael je u nedjelju ukinuo obaveznu karantenu po dolasku u zračnu luku u Tel Avivu za svoje državljane koji se vraćaju iz 20 "zelenih" država, među njima i Hrvatske, kao i za državljane tih zemalja, objavljeno je na stranici izraelske vlade. Popis tih zemalja, koje izraelske vlasti smatraju državama niskog rizika u smislu širenja koronavirusa, uključuje 15 europskih zemalja, među njima Hrvatsku, Austriju, Italiju, Njemačku, Mađarsku i Sloveniju, te još pet zemalja među kojima su Kanada i Novi Zeland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis isključuje primjerice Francusku i SAD. Izraelska vlada usvojila je tu odluku 13. kolovoza, a stupila je na snagu u nedjelju. Izrael je nametnuo početkom pandemije obaveznu samoizolaciju od 14 dana za svaku osobu koja ulazi na izraelski teritorij. Unatoč tome što je broj zaraženih u Izraelu i dalje relativno visok, izraelske turiste primaju Hrvatska, Bugarska i četiri regije u Grčkoj (Atena, Solun, Krf i Kreta). U te grčke regije može ući ukupno 600 izraelskih turista tjedno. Putnici koji odlaze iz Izraela za te zemlje morat će napraviti test za koronavirus prije odlaska s aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, ističe se na stranici vlade. Izrael ima 9 milijuna stanovnika, a ukupno je 92.000 zaraženih i 679 umrlih, po podacima Sveučilišta John Hopkins. To je jedna od najviših stopa zaraženih na broj stanovnika u svijetu, ali broj umrlih relativno je nizak.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaraženi dvoje djelatnika šibenske bolnice i jedan pacijent

17:48 - Dvoje djelatnika šibenske bolnice i jedan pacijent zaraženi su koronavirusom, a epidemiološki izvidi za kontakte oboljelih su u tijeku, potvrdila je danas popodne ravnateljica šibenske Opće bolnice Sanja Jakelić. "Epidemiološke kontrole su još u tijeku. Prije dva dana smo imali jednu djelatnicu pozitivnu na koronavirus, jučer je stigao nalaz da je pozitivna još jedna naša djelatnica", rekla je dr. Jakelić i dodala da je na temelju njihovih obrađenih kontakata, i privatnih i poslovnih, dio zdravstvenih djelatnika stavljen u samoizolaciju.

S današnjim danom, izvijestila je, 19 djelatnika bolnice je u samoizolaciji zbog svojih bolničkih ili vanbolničnih kontakata. "Imali smo i jednog pacijenta pozitivnog na Covid-19, koji je zbog nečeg drugog stigao u bolnicu te je naknadno utvrđeno da ima koronavirus. U tijeku je i nadzor nad djelatnicima i pacijentima koji su s njim bili u kontaktu, ali za sada su svi negativni", kazala je ravnateljica Jakelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Četvero preminulih u Srbiji

17:05 - U Srbiji je u zadnjih 24 sata na koronavirus testirano 6559 osoba, od kojih je 211 bilo pozitivno. Preminulo je četvero oboljelih. Hospitalizirano je 1897 pacijenata, od kojih je 73 na respiratoru. U Srbiji je do sada testirano ukupno 804.568 osoba, a koronavirus potvrđen je kod njih 29.682. Od početka epidemije preminule su ukupno 674 osobe. Postotak smrtnosti je 2,27 posto, prenosi Kurir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Italiji opet rekordan broj slučajeva, zadnji put je tako bilo u svibnju

15:20 - Italija je zabilježila više od 500 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata treći dan zaredom, dosegavši rekordne dnevne brojke od svibnja. Većina onih koji su pozitivno testirali vraćaju se iz Hrvatske, Španjolske, Grčke i Malte. Prema Ministarstvu zdravstva, Italija je u subotu registrirala 629 novih slučajeva koronavirusa. Ministar zdravlja Roberto Speranza objavio je da je potpisao uredbu kojom se odmarališta koji se vraćaju iz Španjolske, Hrvatske, Malte i Grčke trebaju testirati na koronavirus. "Trebamo biti maksimalno oprezni da bismo mogli obraniti ono što smo postigli do sada. Ljudi koji se vraćaju iz ovih zemalja sada će se morati testirati", kazao je Speranza. Veći dio ljeta traženje kontakta i poštivanje sigurnosnih mjera pomogli su Italiji u održavanju stabilne, niske stope novih infekcija Covid-19, no jedan vrući tjedan u kolovozu može se pokazati dovoljnim da poništi sve prethodne uspjehe zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U školama u Srbiji učenici će morati nositi troslojne maske

14:30 - Učenici škola u Srbiji morat će, kada krene nova školska godina, nositi troslojne medicinske maske, a ne jednoslojne platnene, rekao je srpski epidemiolog Predrag Kon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

05.07.2020., Zagreb - Gradjani se uglavnom pridrzavaju epidemioloskih mjera te nose zastitne maske na biralistima tijekom parlamentarnih izbora 2020. Photo: NETKO/PIXSELL

Klix prenosi da je Kon tu odluku objasnio time da epidemija koronavirusa neće biti spuštena na nulu prije početka školske godine. Kon tvrdi da, ako se mjere ne budu poštovale, da se onda neće morati raditi potpuna izolacija svakog razreda u koji uđe virus.

Podsjetio je da će se u školama najvjerojatnije održavati kombinirana nastava te da će se za učenike od petog do osmog razreda naizmjenično odvijati online nastava, piše Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nacionalni stožer civilne zaštite: U Hrvatskoj 151 novozaražena osoba

14:00 - U protekla 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1185. Među njima je 126 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. Jedna osoba je preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 6571 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 166 preminulo, a 5220 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4139 osoba. Do danas je ukupno testirano 137 657 osoba, od toga 1377 u posljednja 24 sata.


Osam novih slučajeva u Zadarskoj županiji

13:35 - Na području Zadarske županije 8 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod novozaraženih osoba riječ je o obiteljskim kontaktima te kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Oboljeli su mlađe osobe te osobe srednje životne dobi sa područja Grada Zadra (2), Grada Paga (2) te općina Stankovci (3) i Privlaka (1).

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

23.07.2020., Zagreb - U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Stampar" djelatnici uzimaju briseve za dijagnostiku koronavirusa. Od danas je smanjena cijena testova sa 1506 kn na cijenu PCR testa, 501,49 kuna za dvije ciljane sekvence genoma virusa i 698,21 za tri sekvence.

U samoizolaciji je 8 osoba, nadzor je istekao za 4924 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 163 uzorka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 8 bolesnika oboljelih od COVID-19, 6 bolesnika je na COVID 1 odjelu, te 2 bolesnika u COVID JIL-u, od kojih je 1 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.


U Krapinsko-zagorskoj županiji jedan novi slučaj

13:25 - U protekla 24 sata evidentirana je 1 novozaražena osoba s područja Krapinsko - zagorske županije (područje Grada Pregrade). U istom razdoblju zaprimljena su 54 negativna nalaza, dok se za 40 uzoraka još čekaju rezultati. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 11.


Nema novooboljelih u Koprivničko-križevačkoj županiji

12:55 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su pristigli negativni nalazi svih uzoraka testiranih u posljednja 24 sata te nema novih slučajeva bolesti COVID-19. Od početka epidemije ukupno je zabilježeno 108 slučaja bolesti COVID-19.


Tri nova slučaja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

12:43 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je ozdravila pa je trenutno ukupno 26 aktivnih slučajeva, izvijestio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o djevojci iz Dubrovnika, kontaktu prije pozitivne osobe, te muškarcu srednje dobi iz Korčule, za kojeg je epidemiološka obrada u tijeku. Treća zaražena, djevojka iz Zagreba koja je kontakt ranije zaražene osobe, napustila je županiju.

Ozdravila je jedna osoba iz Korčule, a u dubrovačkoj bolnici je zbrinuta jedna zaražena osoba. U samoizolaciji se nalaze 302 osobe, a u protekla 24 sata zabilježeno je šest slučajeva kršenja te mjere. Riječ je o stranim državljanima koji su evidentirani pri prelasku granice te o onima koji nisu zatečeni u objektima smještaja. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 56 kršenja tih mjera.

Od početka pandemije analiziran je ukupno 7.331 uzorak.


U BiH 228 novih slučajeva zaraze, od subote umrlo 9 osoba

12:39 - U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno 228 novih slučajeva zaraze koronavirusom a najmanje devet osoba koje su bile zaražene preminulo je od subote, izvjestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 546 uzoraka u protekla 24 sata zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena u 148 slučajeva. Svih devet osoba koje su preminule a bile su zaražene iz tog su entiteta. Riječ je o šest muškaraca i tri žene iz različitih gradova. U laboratorijima u Republici Srpskoj testiran je 301 uzorak a njih 80 je bilo pozitivno na koronavirus.

Najveća žarišta epidemije u BiH i dalje su dva najveća grada u toj zemlji. U Sarajevu je od subote zaraza potvrđena kod 54 osobe a u Banjoj Luci kod 22. Zbog stalnog širenja epidemije i dnevnog broja novozaraženih koji je već tjednim troznamenkasti policija i inspekcije u BiH provode pojačane mjere nadzora, posebice nad radom trgovina i ugostiteljskih objekata.

Njihov rad uglavnom je ograničen do ponoći a na snazi je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenim i 100 na otvorenim prostorima. Vlasti Zapadno-hercegovačke županije u nedjelju su bile prisiljene uvesti dodatne restrikcije kod organiziranja svadbi nakon što se na jednoj od njih nedavno upriličenoj u Grudama našlo više od 600 osoba.

Organizatori obiteljskih slavlja ubuduće će lokalnom kriznom stožeru morati dostaviti popis uzvanika i kontakt telefone te precizan raspored sjedenja.


U Karlovačkoj županiji četvero novozaraženih, među njima i jednogodišnje dijete

12:30 - Još četiri osobe pozitivne su na koronavirus u Karlovačkoj županiji, javljaju nam iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, prenosi KAportal.

"Radi se o jednoj mlađoj ženskoj osobi i jednom starijem muškarcu s područja grada Karlovca, oboje za sada negativne epidemiološke anamneze. Jedna je ženska osoba srednje dobi s područja općine Vojnić, bez simptoma bolesti, testirana radi povratka na posao nakon godišnjeg odmora, za sada negativne epidemiološke anamneze", kažu u Stožeru.

Pozitivan nalaz javljen je i za dijete staro godinu dana s područja grada Karlovca. Dijete je bez simptoma bolesti, testirano prije odlaska na operativni zahvat u inozemstvo. Epidemiološka anamneza za sada negativna. Svi kontakti pozitivnih osoba stavljeni su u samoizolaciju.

"Od jučer prijavljena četiri slučaja koja su bila u obradi, svih četvero se razboljelo po povratku sa ljetovanja u Dalmaciji (1 Makarska, 2 Vodice, 1 otok Hvar, Split). Ukupno su do sada na području Karlovačke županije oboljele 124 osobe. U samoizolaciji se nalazi 121 osoba", navodi Stožer u svom izvješću.


Pet novih slučajeva zaraze u Zagrebačkoj županiji

12:00 - Pet novih slučajeva zaraze Covidom-19 potvrđeno je u posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije, izvijestio je županijski Zavoda za javno zdravstvo.

Od jučer su tri osobe izliječene pa je na području te županije trenutno aktivan 61 slučaj. Od početka epidemije na području Zagrebačke županije evidentirana su 302 slučaja zaraze. Ukupno je dosad izliječeno 230 osoba, a 11 ih je preminulo.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Pozivaju stanovnike također da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju iz Zavoda.


Dvoje novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji

11:30 - U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentiranaja su dva (2) nova slučaja zaraze novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi dvije stotine i dvanaest (212), dok je broj aktivnih slučajeva četrdeset i pet (45).

Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je stotinu pedeset i pet (155).


Međimurska županija bez novih slučajeva

11:15 - Nema novooboljelih od COVID -19 virusa.

Nalazi svih jučer uzetih uzoraka u ZZJZ Međimurske županije su negativni. Do sada je ukupno izvršeno 2512 testiranja na COVID 19 virus.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 28 pozitivnih

11:14 - Od ukupno 342 obrađena testa danas je 28 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Iz Splita 11 osoba, iz Dugog Rata 1 osoba, iz Zmijavaca 2 osobe, iz Imotskog 1 osoba, iz Runovića 6 osoba, iz Podbablja 1 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Marine 1 osoba, iz Podstrane 1 osoba, iz Makarske 1 osoba, iz Podgore 1 osoba i iz Hvara 1 osoba.

Uz 28 novooboljelih osobu pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i 1 osoba iz grada Zagreba testirana u Splitu.

Od 28 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 773 osobe nalaze se u samoizolaciji.


19 novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji

11:00 - U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 19 je osoba oboljelo od zarazne bolesti COVID-19 i jedna osoba iz Požeško-slavonske županije koja je boravila u Vodicama.

Od ukupno 19 oboljelih iz Šibenika ih je 10, iz Knina 3, iz Vodica 2, iz Bilica 2 i po jedna osoba iz Kistanja i Drniša. S današnjim danom u našoj županiji 85 je aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 355 osoba, od kojih su 353 kontakti oboljelih, a dvije osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja te im je određena mjera 14-dnevne karantene.


U Sloveniji danas 15 novozaraženih koronavirusom

10:50 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva koronavirusa nakon provedena 382 testa, objavila je u nedjelju slovenska vlada na Twitteru. U proteklom je tjednu bilo tridesetak novooboljelih dnevno, pa je riječ o velikom dnevnom padu potvrđenih zaraza, no to je uobičajeno u danima vikenda, kad je broj testiranja dva do tri puta manji od onoga u radnim danima.

Sedam novih slučajeva zaraze zabilježeno je u Ljubljani, dva u Tržiču, a po jedan slučaj u općinama Koper, Žiri, Vodice, Trbovlje, Celje i Šmarje pri Jelšah. U bolnicama je trenutno 17 pacijenata koji se liječe od covida-19, od kojih je četvoro na intenzivnoj njezi, a jučer je iz bolnice nakon oporavka otpuštena jedna osoba, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Sedam od zadnjih potvrđenih slučajeva zaraze odnosi se na osobe mlađe od 24 godine, te još tri na osobe u dobnoj skupini od 24 do 44 godine, pa se nastavlja trend sve više novozaraženih među mladima.

Od 236 sada aktivnih slučajeva zaraze 129 se odnosi na osobe mlađe 35 godina. Na osobe starije od 55 godina odnosi se 50 aktivnih zaraza, dok je na početku epidemije najviše oboljelih, ali i smrtnih slučajeva, bilo upravo među starijima.

Zbog povećanja broja zaraženih među mladima, pa i onih koji se vraćaju iz Hrvatske, slovenska vlada će prema najavama idući tjedan razmatrati mogućnost zaoštravanja režima ulazaka na granici s Hrvatskom, a među mogućnostima koje se spominju je i obvezujuća karantena za građane u dobnoj skupini od 15 do 35 godina.


U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva

10:16 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 114 uzoraka i svi su negativni.


Dva nova slučaja u Virovitičko-podravskoj županiji

10:15 - Na području Virovitičko-podravske županije dvije su novo zaražene osobe virusom SARS-CoV-2.

Image

16.07.2020., Karlovac - Guzva na drive in testiranju na koronavirus ispred opce bolnice Karlovac. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Riječ je o adolescentu ženskog spola s blagim simptomima bolesti, te mladom odraslom muškarcu, također s blagim simptomima bolesti. Oboje se nalaze na kućnom liječenju, a povezano uz njih, trenutno je u izolaciji, jedanaest bliskih im osoba, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.572. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 35 osoba se zarazilo korona virusom.

Od toga, tri osobe su trenutno aktivne, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.


Bjelovarsko-bilogorska županija bez novih slučajeva

10:00 - Nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Jučer je testirano 9 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutno je na području naše županije 5 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji su 62 osobe.


U Sisačko-moslavačkoj županiji pet novih slučajeva

9:50 - Pet je novooboljelih osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Riječ je o dvije osobe s područja grada Kutine, jedna koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući i drugoj osobi koja je asimptomni slučaj te je otkrivena prilikom smještanja u Dom umirovljenika.

Ostale tri osobe su s područja grada Novske koje su zajedno boravile u Vodicama.


Jedna pozitivna osoba u Istri

9:45 - U protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 119 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan.

Radi se o uvezenom slučaju, osoba je boravila i vratila se iz Bosne i Hercegovine. Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 17 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 140 osoba, javljaju iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.


10 novih slučajeva u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:20 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 1 iz Otoka, 1 iz Cerne, 1 iz Bogdanovaca i 1 iz Privlake), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 555, od kojih je 389 osoba izliječeno, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 28 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirana je 21 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6774. U samoizolaciji na području županije je 199 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 5 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (1 liječnik, 10 medicinskih sestara/tehničara i 4 druga zdravstvena radnika).


Epidemiolog objavio koja bi bila kritična brojka oboljelih za Hrvatsku

9:08 - Trenutna epidemiološka slika u Hrvatskoj nije dobra jer u posljednjih nekoliko dana u Lijepoj našoj broj zaraženih koronavirusom raste do troznamenkastih brojki. S više od 900.000 turista u Hrvatskoj stvaraju se gužve u popularnim turističkim destinacijama, što uz neodržavanje razmaka i ležeran pristup mladih, objašnjava trenutnu epidemiološku sliku.

Image

05.05.2020., Zagreb - Branko Kolaric, epidemiolog. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Primjerice, na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje je korona shvaćena "ležerno", brojke vrtoglavo rastu. Epidemiolog prof.dr. Branko Kolarić, član Vladina znanstvenog savjeta za Covid-19, još u lipnju je izrazio zabrinutost kada se Hrvatska otvorila za turiste. Za Jutarnji list komentirao je porast broja zaraženih. Nimalo ga ne iznenađuju veliki brojevi koje županijski stožeri prijavljuju posljednjih nekoliko dana.

"Zapravo se to moglo očekivati nakon što je u zemlju ušlo nekoliko stotina tisuća ljudi. Samo prošlog vikenda u Hrvatsku je ušlo više od 200.000 turista, hrvatski su građani također povećali gužvu u turističkim mjestima pa kad se to usporedi s 200 zaraženih, to i nije velika brojka. No, kad se rade izračuni koliko je koja zemlja zahvaćena koronom, uzima se u obzir samo broj stanovnika neke zemlje, a onda je tih 200 značajno pokvarilo naše podatke", rekao je Kolarić.

Potez Slovenije

Istaknuo je da je mjerilo stavljanja neke zemlje na zelenu, narančastu ili crvenu listu broj zaraženih na 100.000 stanovnika te se pita hoće li nas Njemačka uskoro "izopćiti" kao i Nizozemska, Finska, Norveška i Italija.

"Oni su nedavno radili analizu uvezenih slučajeva koronavirusa i mi smo na trećem mjestu. Prva je Turska s 1000, slijedi Grčka s 500 te Hrvatska s oko 250 unosa koronavirusa u Njemačku", izjavio je.

Osvrnuo se i na potez Slovenija čija je ljestvica visoko podignuta. U njihovu slučaju zemlje iz zelenog prelaze u rizičnu kategoriju s deset zaraženih na 100.000 stanovnika. Razlog je ukupan broj stanovnika u državi.

"Da bi se mogli uspoređivati podaci, uveden je taj kriterij broja zaraženih na 100.000 jer neka zemlja može imati ukupno mali broj zaraženih, ali s obzirom na broj stanovnika to može biti velika brojka. Primjerice, sto zaraženih u Hrvatskoj puno je više nego sto zaraženih u Francuskoj. Uvijek se gleda broj zaraženih u odnosu na ukupnu populaciju", poručio je Kolarić.

Kritična brojka zaraženih za naš zdravstveni sustav

Pojasnio je koja bi bila kritična brojka za zdravstveni sustav Hrvatske.

"Bilo bi loše kad bi u kratkom vremenu više od 400 ljudi završilo na intenzivnoj njezi. Istina je da imamo oko 800 respiratora, ali ne bilo dobro da svi budu zauzeti jer onda dolazi u pitanje broj ljudi koji mogu obavljati taj posao, organiziranje smjena rada i slično, odnosno zagušio bi se naš zdravstveni sustav.

Procjena je Europskog centra za kontrolu bolesti da je to plafon kapaciteta hrvatskog zdravstva. Srećom, trenutno su uglavnom zaraženi mlađi ljudi koji nemaju teške simptome. Primjerice, trenutno je prosječna dob zaraženih oko 30 godina, a na početku epidemije bila je iznad 50 godina. No, najesen će sigurno biti više zaraženih starijih ljudi", izjavio je Kolarić za Jutarnji list.


Šest novih slučajeva u Osječko-baranjskoj županiji

9:07 - U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije provedeno je testiranje 145 uzoraka od kojih su šest bili pozitivni na koronavirus.

Svi novooboljeli su iz Osijeka, a njihova životna dob je 16, 18, 43, 44, 69 i 70 godina. U Kliničkom bolničkom centru Osijek povećan je broj hospitaliziranih pacijenata. Dan ranije bilo je 25, a sada je 27 od kojih su pet na respiratoru.

Mjera samoizolacije određena je za 16 novih kontakata oboljelih, pa su trenutno u samoizolaciji ukupno 254 osobe. Policija u zadnja 24 sata nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u 22 samoinicijativne provjere sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

U Zagrebu 36 nova slučaja

9:05 - U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 438 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 36 novih slučajeva, javlja N1.

Posljedično tome, 63 osobe izrečena je mjera samoizolacije. Jedna je novooboljela osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 10 osoba su kontakti COVID + osoba, a kod 18 je novooboljelih osoba moguće izlaganje u noćnim klubovima i kafićima tijekom korištenja godišnjeg odmora.

Kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku, a tri su osobe došle iz BiH, Crne Gore i s Kosova. Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2.

Zaključno, trenutno je u Gradu Zagrebu 338 aktivnih slučajeva i 755 aktivnih samoizolacija.


U Primorsko-goranskoj županiji tri novozaražene osobe

9:00 - Primorsko-goranska županija ima tri novozaražene osobe, jedna je osoba došla iz BiH, a drugo dvoje naši su državljani, kontakti predhodno zaraženih osoba.

Testirano je ukupno 198 osoba pretežno turista, talijanskih državljana. Od toga samo na području Cresa i Lošinja testirano ih je ukupno 84. Svi negativni.


Hrvatska udruga za medicinsko pravo: 'Liječnici i sigurno ne izazivaju epidemiju'

8:40 - Hrvatska udruga za medicinsko pravo poslala je priopćenje u kojem najoštrije osuđuje u javnosti sve učestalije, potpuno neutemeljene i vrlo maliciozne napade na liječnike i zdravstvene radnike koji sudjeluju u radu nacionalnog Stožera u borbi protiv epidemije bolesti COVID-19 i optužbe da svojim djelovanjem omogućuju ili pospješuju širenje epidemije.

Image

Brazilian nurse Tuanny Neto, 24, poses for a photograph wearing protection gear during a break between shifts at the Intensive Care Unit of the Santa Casa de Misericordia Hospital in Porto Alegre, Brazil, on August 13, 2020, amid the new coronavirus pandemic. The occupancy of ICU beds by COVID-19 patients has risen and reached the highest mark since the beginning of the pandemic in Porto Alegre, where only a 9.4% of UCI beds remain empty.,Image: 552510519, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

"Našoj naciji je dobro poznato da je Hrvatska, osim po 1000 otoka, poznata i po npr. tisućama nogometnih trenera koji uvijek znaju više od nacionalnog izbornika, tisućama automehaničara koji uvijek bolje poznaju mehaniku od profesionalnog djelatnika auto-servisa, po tisućama onih koji danas čak i policijsku djelatnost bolje razumiju od primjerice policijskih profesionalaca školovanih na Akademiji, a sad već imamo i tisuće novih "liječnika" koji više znaju o COVID-19 bolesti (a propos, s kojom se svijet upoznao prije samo 8-9 mjeseci!) i cjelokupnom ljudskom zdravlju od samih liječnika i zdravstvenih radnika.

Jedan od najpoznatijih svjetskih epidemiologa i infektologa, G.F. Vogralik (1887-1937), još je u prošlom stoljeću u medicinsku znanost uveo krucijalnu spoznaju da nema zaraze i širenja epidemije bez postojanja pet neophodnih i temeljnih uvjeta: 1. izvor zaraze, 2. put prenošenja, 3. mjesto ulaska uzročnika u domaćina tj. ulazna vrata infekcije, 4. brojčanost i jačina samog uzročnika, i 5. snaga obrane odnosno prijemčljivost/osjetljivost domaćina za bolest. Ako nedostaje i jedna od predmetnih karika, nema ni zaraze.

U kontekstu gore spomenutih javnih osuđivanja liječnika i zdravstvenih radnika nacionalnog Stožera, sasvim je nesporno pa i laicima jasno da članovi Stožera nisu izvor zaraze u Hrvatskoj (već samo ukazuju na to kako se izvor zaraze, tj. čovjek koji nosi virus, treba ponašati u svrhu zaštite svog i tuđeg zdravlja), ne služe ni kao put prijenosa ili ulazna vrata infekcije (samo ukazuju kako umanjiti mogućnost zaraze obzirom da se bolest širi zrakom i preko dišnog sustava ulazi u čovjeka, a što je u medicini i praksi uvijek najteže obuzdati i kontrolirati), sasvim sigurno ne utječu ni na brojčanost i jačinu virusa, a još manje mogu upravljati imunitetom i snagom obrane pojedinca (samo ukazuju građanima što činiti i kako se u svakodnevnom životu manje izlagati mogućoj zarazi), i stoga je zdravom razumu potpuno neshvatljiva sve veća hajka upravo na zdravstvene radnike koji svo ovo vrijeme neprekidno, profesionalno i samoprijegorno rade svoj posao u zaštiti zdravlja ljudi, a da se istovremeno tako olako, gotovo na reklamirajući način, iznose javne objave svjesnog i namjernog kršenja upravo onih pravila i mjera kojima je svrha zaštita zdravlja svakog pojedinca, ali i cijelog društva.

Postavlja se pitanje da li su dotični akteri svjesni mogućih posljedica takvih istupanja koja grubo ismijavaju medicinsku znanost, zamjenjuju teze i obezvrjeđuju rad liječnika i svih zdravstvenih radnika i to u trenucima kad se cijeli svijet bori s novom bolesti i gdje je ishod te bitke još uvijek nepoznat? Što je s pitanjem tko će odgovarati za bolest onih koji su se zarazili posljedično neodgovornom ponašanju pojedinaca, a koji su svjesno i namjerno kršili temeljne postulate medicinske znanosti u kontroli zaraze i širenja epidemije, ili za ne daj Bože smrt osobe koju su tako zarazili, jer svjesni smo da se od COVID-19 nažalost i umire? Da li će ti akteri imati obraza pokucati na vrata zdravstvenog sustava, stati pred iste te zdravstvene radnike koje svakodnevno ismijavaju i optužuju za nerad i neznanje pa zahtjevati vrhunsku uslugu za liječenje svojih zdravstvenih tegoba, a koje su nastupile upravo posljedično svjesnom kršenju vrijedećih regula, trošeći pri tom, ne manje važno, upravo zajednički zdravstveni novac, a ne vlastiti? Odgovore na ovakva i slična pitanja ima svako uređeno društvo, da li ga ima i naše?

Na kraju, obzirom na činjenicu da se cijeli svijet susreo sa sasvim novom nepoznanicom i da se tu ne snalazi dobro, da se zemlje bore protiv bolesti na različite više ili manje uspješne načine, da se traga za brzim rješenjem za novu bolest na dosad neviđene načine što u sebi nosi mnoge zamke i moguće pogreške, a pri čemu je eklatantan primjer navedenog (što se donedavno mislilo da je nemoguće!) nedavno prokazana prevara najutjecajnih svjetskih znanstvenih i medicinskih časopisa koji su, kako su svjetski mediji izvijestili, uprkos vrhunskim znanstvenim timovima, svim znanstvenim provjerama i logistici koju imaju na raspolaganju, kao posebno vrijedeće doprinose u liječenju COVID-19 objavili radove koji su se naknadno pokazali kao medicinske neistine zbog čega su predmetni članci odmah povučeni kako ne bi i dalje dovodili u zabludu znanstvenike i medicinske djelatnike širom svijeta, Hrvatska udruga za medicinsko pravo u takvim okolnostima postavlja otvoreno pitanje kako u takve zamke i pogreške tisuću puta lakše ne bi mogli upasti daleko slabije znanstveno informirani i potkovani pojedinci i/ili čitava društva, kad se to moglo desiti i tako vrhunskim institucijama u svijetu znanosti?

Stoga, kao udruga koja okuplja pravne stručnjake i pripadnike svih zdravstvenih profesija, pozivamo na nužnu sinergiju, a ne konfrontaciju svih sastavnica društva u borbi protiv pandemije bolesti koja je promijenila naš svijet, na odgovornost i pridržavanje važećih regula radi temeljne zaštite svog i tuđeg zdravlja, na uzimanje u obzir činjenice da volja pojedinca ne može uvijek biti preča od interesa društva i da moguće posljedice takve samovolje pojedinca tada plaća upravo to isto društvo, kao i u konačnici činjenice da liječnici i zdravstveni radnici nacionalnog Stožera ne predstavljaju šestu, nikad otkrivenu kariku Vogralikovog lanca, i sigurno ne izazivaju epidemiju", stoji u priopćenju HUMP-a.


Raste broj zaraženih u Njemačkoj, Francuska predlaže nošenje maski na poslu

8:38 - Potvrđeni slučajevi zaraze u Njemačkoj povećali su se za 625 na 223.453, izvijestio je Reuterst citirajući podatke Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti.

Prijavljeni broj smrtnih slučajeva ostao je nepromijenjen u 9.311, pokazao je zbroj.

Francuska će predložiti da se maske nose na radnim mjestima jer se bore s povratom u slučajevima koronavirusa koji su se u posljednja 24 sata ponovno popeli na više od 3.000. Inače, to je treći dan zaredom da Francuska bilježi velik broj zaražnih. Velika Britanija uvela je 14-dnevnu karantenu za osobe koje dolaze iz Francuske.


U Brazilu preko 40.000 novih slučajeva u jednom danu

8:30 - Brazil je izvijestio o 41.576 novih slučajeva Covid-19 i 709 smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, priopćilo je u subotu državno ministarstvo zdravlja. Ukupni broj potvrđenih koronavirusnih infekcija sada iznosi 3,3 milijuna. Najmanje 107.232 umrlo je od koronavirusa u zemlji, pokazuju podaci ministarstva.

Image

Tourists enjoy a visit to the Christ The Redeemer statue, at the Corcovado Hill, in Rio de Janeiro, Brazil, on August 15, 2020, during the reopening day of touristic attractions in the city amid the COVID-19 novel coronavirus pandemic.,Image: 552711870, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Država iz Sao Paula prijavila je u subotu 11.408 novih slučajeva i 167 novih smrti, što je pad od 11.667 i 289 dan ranije.

Sao Paulo je bio najteže pogođen coronavirusom u Brazilu u državi, sa 697.530 ukupno potvrđenih slučajeva i 26.780 potvrđenih smrti.


Tijekom zadnja 24 sata u Meksiku zabilježeno 6.000 novih slučajeva

8:00 - Meksičko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u subotu 6.345 novih slučajeva Covid-19, što je ukupno dovelo do zemlje u zemlji 517.714 slučajeva.

Ministarstvo je izvijestilo o 635 novih smrtnih slučajeva, čime je broj umrlih u zemlji na 56.543. Meksička vlada u četvrtak je potpisala sporazum s biotehničkom firmom AstraZeneca o proizvodnji cjepiva Covid-19 u Meksiku koje će se 2021. izvoziti u Latinsku Ameriku i Karibe.

Proizvodnja cjepiva Covid-19 mogla bi započeti 2021. godine, rekla je Sylvia Varela, izvršna direktorica AstraZeneca Meksiko, u četvrtak na konferenciji za novinare u Meksiku.


U Japanu treći dan zaredom preko 1.000 novih slučajeva

7:30 - Ministarstvo zdravstva u Japanu izvijestio je kako su u subotu imali 1.238 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Inače, to je treći dan zaredom u toj zemlji da je broj novih slučajeva veći od 1.000. U Tokiju je u jednom danu zabilježeno 385 oboljelih, a troje je preminulo.

Image

Shoppers at Seibu are seen wearing face masks as a measure against the spread of Coronavirus (COVID-19). The number of confirmed COVID-19 patients in Tokyo has reached 16,252. Shoppers wear facemasks amid Coronavirus pandemic in Tokyo, Japan - 12 Aug 2020,Image: 551912824, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

U Japanu je do sada zabilježeno 55.426 slučajeva zaraze i 1.101 smrti.


Smanjenje slučajeva zaraze u australskoj državi Viktoriji

7:00 - Australski ministar zdravstva Greg Hunt vjeruje da ViKtorjia uočava rane znakove spljoštenosti krivulje. Hunt je rekao o najboljim liječničkim savjetima koje je dobio da je Victoria na putu ka progresivnom smanjenju.

"Dug je put. Bit će dobrih dana, bit će i loših dana. Doći će dani kada su brojevi povećani i dani kada se brojevi smanje ", rekao je za Sky News program nedjelje. "Ali sada su znakovi da je trend progresivnog smanjivanja."

Kazao je da je najvažnije sada traženje kontakta kako bi se osiguralo praćenje svakog novog slučaja u Victoriji. Ali predsjednik Australskog liječničkog udruženja Omar Khorshid vjeruje da ima previše ljudi s virusom da bi se ušlo u trag svim konntaktima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo