afera ztc / Velika uzbuna zbog Rusa u Hrvatskoj! ZTC sastančio s Rusima, u Saboru zgroženi i traže odgovornost

ZTC se pravda da o sastanku nisu obavijestili javnost jer s Rusima nisu dogovorili nikakvu poslovnu suradnju

12.10.2022.
19:16
VOYO logo

Zbog Rusa velika uzbuna u Hrvatskoj! Ljetos se o njima pisalo jer nisu pripremili avione za protupožarnu sezonu, a ove jeseni Zrakoplovno-tehnički centar ušao je u novi skandal jer su u Velikoj Gorici sastančili s Rusima. Uprava se pravda da su sastanak inicirali ruski trgovci oružjem s kojima surađuju već deset godina, a oni susret prešutjeli jer nisu dogovorili nikakvu suradnju.

Frcaju iskre između članova Nadzornog odbora i Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra zbog sastanka nedavno održanog s Rusima u Velikoj Gorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja već duže vrijeme tražim ostavku predsjednika Uprave. Vidjet ćemo detalje nakon Nadzornog odbora, ja od Uprave tražim da rade svoj posao", kazao je Branko Borković, član Nadzornog odbora Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC).

Pred kamere je nakon dva i pol sata izašao jedini Borković bez detalja, Nadzorni odbor nije dobio zapisnik sa sastanka s predstavnicima ruske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražili smo dopune informacija. Čekamo da nam kompletno izvješće pripreme. Bit će najvjerojatnije idući tjedan. Nije toliko dramatično koliko je ispalo", poručuje Borković.

Image
sporni sastanak /

ZTC tvrdi da nema nikakve suradnje s Rusima. Oglasio se i Banožić: 'Oporbenjaci su neupućeni'

Image
sporni sastanak /

ZTC tvrdi da nema nikakve suradnje s Rusima. Oglasio se i Banožić: 'Oporbenjaci su neupućeni'

Vojska koristi ruske helikoptere, pa je dijelove nabavljala od ruskih tvrtki. No, sankcije sada brane uvoz. Iz ZTC-a kažu da je sastanak održan na inicijativu Rusa koji su bili na proputovanju za Mađarsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tema sastanka je bila pitanje otvorenih stavki odnosno financijskih sredstava koje je ZTC avansno uplatio za ranije izdane narudžbe sukladno Ugovoru sklopljenom u 2021. godini. Na predmetnom sastanku predstavnici tvrtke ATS izviješteni su kako realizacija ranije sklopljenog Ugovora nije moguća", poručili su iz ZTC-a.

U Saboru zgroženi, traže odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu uopće shvatiti da u vrijeme kad je Rusija pod sankcijama ide pregovarati o bilo čemu. Nakon ovog gafa on mora otići. Nakon njega i ministar i to je sad odgovornost premijera Plenkovića", izjavio je Franko Vidović (NEZ.), predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Banožić Vidoviću odgovara da je neupućen i da ne poznaje rad ZTC-a jer MORH nema utjecaja na poslovne odluke Uprave. Ipak, glavno je pitanje je li ministar obrane Mario Banožić znao za sastanak s Rusima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo obrane nije bilo upoznato s poslovnim sastankom između ZTC-a i dobavljača", tvrde iz Ministarstva.

ZTC se pravda da o sastanku nisu obavijestili javnost jer s Rusima nisu dogovorili nikakvu poslovnu suradnju. Pitanje je onda zašto to ne mogu izreći uživo pred novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo