pomogli migrantima na plješevici / Velika požrtvovnost policajaca: Trudnicu u devetom mjesecu trudnoće nosio kroz snijeg

Image
Foto: MUP

Policijski su službenici djecu starosti od jedne do 10 godina kao i žene, na rukama iznijeli po snijegu dubokom pola metra

16.1.2019.
18:41
MUP
VOYO logo

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su u utorak poslijepodne na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli 15 ilegalnih migranata, među kojima je bilo i šestero djece te pet žena, od kojih su dvije bile trudnice, kojima je bila potrebna medicinska pomoć zbog pothlađivanja. 

"Nosio sam u rukama djevojčicu od godinu i pol, toliko pothlađenu da se samo stisla u mom naručju i, čim se malo ugrijala, zaspala je, suznih očiju", kazao je za 24sataMarin Posavac, granični policajac iz Korenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilegalno prešli granicu RH i BiH

Posavac je sat i pol nosio promrzlu djevojčicu. Bila je noć, puhala je jaka bura, a snijega je bilo oko pola metra. "Razmišljao sam što bih učinio da je moja curica od četiri godine gore na planini u snijegu i bi li tko pomogao njoj da se nađe u sličnoj situaciji", kazao je Posavac.

Policijski su službenici djecu starosti od jedne do 10 godina kao i žene, na rukama iznijeli po snijegu dubokom pola metra. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić. Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciju spašavanja migranata koji su ilegalno prešli granicu RH i BiH, uključili su se, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

Policajac nosio trudnicu

Granica Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine prolazi samim vrhom planine, a kako su migranti pronađeni na hrvatskoj strani, znači da su se prethodno probili miniranom stranom i prešli sam vrh planine čiji se putovi zimi ne čiste, zbog čega je policajcima nejasno kako su migranti dospjeli na vrh planine jer su se oni potpuno opremljeni jedva probili do njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što smo automobilima zapeli u snijegu, četiri kilometra pješice smo nastavili pretraživati teren koji je blizu državne granice, pa ga često obilazimo. Iznenadili smo se kad smo ugledali grupu migranata među kojima su bile žene i djeca.

Specijalci iz Osijeka i kolege iz granične policije odmah su, uz dogovor, uzeli djecu, koja su plakala i zapomagala, i krenuli ih nositi dolje, a ja sam pomagao trudnici", ispričao je za 24sata granični policajac Mladen Tomić koji je trudnicu u devetome mjesecu trudnoće nosio kroz snijeg 200-tinjak metara, nakon čega bi ona malo hodala, a onda bi je opet nosio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo