VELIKA KRAĐA SVINJA U MEĐIMURJU: / Ukrao čak 723 prasca i nestao, meso vjerojatno završilo na crnom tržištu bez ikakve inspekcije

Image
Foto: PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj

Na crnom tržištu vjerojatno je završilo meso 723 svinja koje su trebali biti utovljene za mesnu industriju Vajda. Svinje su, naime, nestale s farme zajedno s vlasnikom.

11.8.2017.
11:19
PIXSELL / ilustracija, Marijan Sušenj
VOYO logo

Mesna industrija Vajda iz Čakovca ovih se dana našla u vrlo teškoj situaciji. Naime, početkom mjeseca ostali su bez čak 723 svinje koje su, pretpostavlja se završile na crnom tržištu mesa. Vajda je tako oštećena za 1,6 milijuna kuna, a velik dio tog mesa vjerojatno je našao svoj put s crnog tržišta u restorane i trgovine.

A kako je došlo do 'nestanka' tolikog broja svinja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vajda je u svibnju popisala ugovor s izvjesnim Igorom Vukovićem, vlasnikom tvrtke Eko farma Ves j.d.o.o., registriranom za uzgoj svinja. Ugovorom su dogovorili kooperaciju za tov 723 odojka. 'Prije nikada nismo surađivali s ovom tvrtkom, no ništa nam nije bilo sumnjivo. Farma za tov je bila novouređena s videonadzorom', rekao je za Jutarnji list član Uprave Vajde Vilim Simon.

Nakon što su iz vajde iskazali interes za suradnju, javila im se nevjenčana supruga Igora Vukovića, Štefica Vincek, te su tako došli do tvrtke Eko Farma Ves.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor potpisan

Sukladno ugovoru ovjerenom kod javnog bilježnika, Vajda je Vukoviću bila dužna osigurati svinje i hranu, a on je bio dužan hraniti ih i brinuti o njihovom gojidbenom i zdrvstvenom stanju, kao i veterinarskom nadzoru. Kad bi svinje dosegle 120 kilograma, po ugovoru ih je trebao vratiti Vajdi.

U svakoj provjeri koju su iz Vajde vršili sve je bilo u redu do 7. kolovoza kad su iz Vajde nazvali Igora Vukovića ne bi li dogvoorili posjet farmi čija je svrha bila uzimanje uzoraka za testiranje na salmonelu. No, Vuković nije dizao slušalicu. Idući dan istra priča, Vuković ne diže slušalicu, a Štefica Vincek tvrdi kako ne zna gdje je i da se dugo nisu vidjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. kolovoza na Vukovićevu farmu stigao je Vajdin kamion s hranom za svinje nakon čega ej uslijedio šok - farma je prazna, nema svinja, nema nikoga.

Šok na farmi

'Naši ljudi su odmah otišli na farmu te su ustanovili da svinja zaista nema. Susjedi im govore kako su nekoliko dana ranije vidjeli da se utovaruju svinje. Radnika koji je radio na farmi također nismo mogli kontaktirati jer je i on nestao', dodaje za Jutarnji član Uprave Vajde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela priča prijavljena je policiji i Državnom odvjetništvu, no Vuković je u međuvremenu nestao.

Posebno zanimljiva je činjenica da je Vuković 7. kolovoza, istog dana kad ga iz Vajde nisu uspjeli kontaktirati, prebacio vlasništvo nad tvrtkom Eko Varma Ves na gospodina Damira Tomića koji je sada jedina osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svinje je, bez potrebne dokumentaciji, nemoguće prevesti preko granice, a budući da je tov bio pri kraju te da su uskoro trebale biti isporučene u klaonice, u Vajdi sumnjaju kako su svinje već završile u ilegalnim klaonicama i na crnom tržištu bez važeće dokumentacije i inspekcije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo