'TU SE RODIO' / Velika hrvatska sramota! Tri strankinje došle u Modrićev rodni kraj, pa ostale iznenađene: 'U ovoj ovdje sobi je živio...'

Hoće li vrijednost Luke Modrića konačno shvatiti i zemlja koja živi upravo od turizma?

23.11.2023.
8:58
VOYO logo

Na pustoj velebitskoj padini, koja je od rata prijetila i minama, razrušena kuća na osami odavno je turistička znamenitost. U cestarskoj kući, gdje mu je djed bio cestar, rođen je jedan od najboljih nogometaša svih vremena – Luka Modrić.

Tri mlade Kineskinje, koje su prije nekoliko dana potpuno okićene rekvizitima hrvatske reprezentacije došle u Zaton Obrovački, pitale su se hoće li ulaznice za razgledavanje rodne kuće Luke Modrića kupiti na licu mjesta ili preko interneta. A kada su došle, vidjele su da kuću koja je razrušena u ratu, mogu slobodno i besplatno obići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka je navratio s ocem prije dvije godine, a turisti ne navraćaju samo kad cestu Maslenica – Zaton Obrovački zatvori bura. "Ja njemu kao dođem ujna. Turisti kad dođu oni samo traže Luku Modrića, gdje se rodio. Samo im kažem 'još samo dva kilometra i prva kuća, to ti je Lukina'. Tu se Luka rodio", govori Manda Modrić iz Zatona Obrovačkog.

Image
SVI MU SE DIVE /

Kapetan neprestana tema i u inozemstvu: 'Dugi marš Luke Modrića: Legenda Madrida, heroj Hrvatske'

Image
SVI MU SE DIVE /

Kapetan neprestana tema i u inozemstvu: 'Dugi marš Luke Modrića: Legenda Madrida, heroj Hrvatske'

Gosti svakodnevno pitaju za Modrića

Tri Kineskinje, koje su prije utakmice Hrvatska–Armenija htjele obići rodni kraj Luke Modrića angažirale su turističku agenciju za cijelu turu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Itekako ima potencijala zato što nas gosti gotovo svakodnevno pitaju za našeg Luku Modrića koji je jedna od najprepoznatljivijih osoba ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Konkretno kod priče o Luki Modriću je zanimljiv njegov život, djetinjstvo koje često čak i gosti prethodno prouče", govori Vlatka Pehar, turistička vodičica iz Zadra.

Ali da je poznati nogometaš rođen u Obrovcu, nigdje nema ni najmanjeg spomena, kao ni u Zadru gdje je živio od šeste godine, odrastao i počeo igrati nogomet. "Ja isto radim s turistima, tako da dosta pitaju za Luku Modrića, ali nema nigdje. Što bi trebalo napraviti? Pa neku bistu ispred Hotela Iž gdje je trenirao, vježbao. Možda mural", govori Damir Vanjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela Europa je ispod njega. Više vrijedi njegova desna noga, nego cijela Hrvatska", kaže Silvio Juranović iz Zadra. "Poznat je na cijelom svitu, pa sad ne znam koliko bi se tu tribalo potrudit da to bude tu hit", kaže Tea Mandić.

Kada pogledate druge, možete, primjerice vidjeti da je brend Christiana Ronalda na njegovoj rodnoj Madeiri itekako iskorišten. Postavili su mu bistu, otvorili muzej, nazvali gradski trg po njemu, ali i zračnu luku. U Zadru će Luka Modrić prvo spomen-mjesto dobiti u novouređenom hotelu na zadarskoj Voštarnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Soba u kojoj je živio Modrić

U apartmanu 105 nekadašnjeg Hotela Iž, u kojem su bile smještene izbjeglice i prognanici, 10 je godina živjela obitelj Modrić. U sobi koju možete vidjeti u prilogu RTL-a je živio Luka Modrić i u novopreuređenom hotelu uskoro će se moći iznajmiti i njegova soba.

Na stadionu na Stanovima, gdje je napravio prve nogometne korake turisti se mogu slikati tek pred zatvorenim vratima. Profesor Bajlo koji je otkrio talent malog Modrića i doveo ga u klub sjeća se kako je rado školi nogometa darovao 50 tisuća maraka sportske opreme kad je potpisao za Real.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijeli svijet ga poznaje, po Luki se i Hrvatska prepoznaje u nekim zemljama. Sigurno da bi tu trebao biti neki fun shop ili nešto napraviti da ljudi koji dolaze mogu obići i vidjeti da sutra kažu kao ja kad sam rekao: Bio sam na Bernabeuu", govori Josip Bepo Bajlo, prvi trener Luke Modrića.

"Može se na milijun načina napraviti nešto po tom pitanju jer u cijelom svijetu se zna tko je Luka Modrić, a kad turisti dođu u Zadar nemaju gdje kupiti suvenir. Najbolje bi bilo da se na Stanovima napravi nešto", poručuje Dragan Župan, nogometaš iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda vrijednost Luke Modrića konačno shvati i zemlja koja živi upravo od turizma, pa Zadar i okolica postanu mjesto na koje se ciljano dolazi baš zbog nogometnog velikana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo