promocija plus za rtl /

Velika analiza rezultata predizbornih anketa: Tko će dobiti izbore u najveća četiri grada?

Nevjerojatnih 38 tisuća kandidata u nedjelju traži vaše povjerenje!

14.5.2021.
18:50
VOYO logo

Nakon što otkuca ponoć počinje i izborna šutnja koja traje sve do 19 sati u nedjelju, zatvaranjem birališta na osmim po redu lokalnim izborima.

Tijekom cijelog tjedna objavljivali smo rezultate predizbornih istraživanja agencije Promocije plus za RTL. Naglaske iz istraživanja za Split, Rijeku, Osijek i Zagreb donose i analiziraju Damira Gregoret i Adrian De Vrgna.

U najvećim gradovima baš nitko od aktualnih čelnih ljudi ne ide u reizbor pa se paralelno vodi nekoliko mrtvih trka kandidata, posebno za drugi krug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim podacima istraživanja Promocije plus za RTL, favorit za Zagreb je Tomislav Tomašević, kandidat platforme MOŽEMO! koji uvjerljivo vodi pred konkurencijom. 

Image

Ne toliko uvjerljivo, ali u Splitu najviše šanse za drugi krug ima HDZ-ov Vice Mihanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Aktualni zamjenik Vojka Obersnela, također SDP-ov Marko Filipović, najizgledniji je kandidat za drugi krug u Rijeci. 

Image

U Osijeku bi prvi put HDZ mogao dobiti gradonačelnika jer najbolji rejting ima njihov kandidat Ivan Radić.

Image
Foto: RTL

Drugi krug

U svim gradovima glavno je pitanje tko će se probiti u drugi krug. U Zagrebu, uz Tomaševića, najviše šanse ima Davor Filipović, slijedi Joško Klisović, pa Miroslav Škoro. Jelena Pavičić Vukičević i Vesna Škare Ožbolt su dalje no zbog statističke pogreške i kampanje koja traje ni to nije isključeno.

Image

U zagrebačkoj Skupštini najviše šanse ima koalicija oko platforme MOŽEMO!, upola manje ima HDZ-ova koalicija, SDP nešto manje, a prag prelazi Domovinski pokret, lista stranke Bandić Milan 365 i lista Vesne Škare Ožbolt. Šanse ima i MOST, ostali su daleko ispod praga, jedino im neodlučni mogu osigurati ulazak u Skupštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split

Odlazimo na jug; u Splitu HDZ-ova Vicu Mihanović planira zaokružiti gotovo četvrtina ispitanika, a tijesnu bitku za drugo mjesto vode Ivica Puljak iz Centra i Željko Kerum s, vidimo, sličnim rejtinzima.

Image

No tu je i SDP-ov Ante Franić, manje šanse ima Jakov Prkić, još manje nezavisna Branka Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vijeću je prvi izbor HDZ, gotovo upola manje ima SDP, slijedi koalicija oko platforme MOŽEMO!. Tek nakon toga je lista stranke Željka Keruma, a lista Centra stoji znatno lošije od kandidata Puljka. U Vijeće bi, prema podacima, mogao i MOST, slijedi lista Tomislava Mamića koji podržava Branku Ramljak, pa Domovinski pokret.

Rijeka

U Rijeci bi, prema podacima, s SDP-ovim Markom Filipovićem snage mogli odmjeriti nezavisni Davor Štimac ili PGS-ov Nikola Ivaniš. Manje su šanse HDZ-ovu Josipu Ostrogoviću i MOST-ovu Marinu Miletiću.

Image

Kada su rezultati za Gradsko vijeće u pitanju, opet dominira SDP, koji je  u Rijeci na vlasti 30 godina. Četvrtina birača, prema istraživanju, dat će im povjerenje. Druga snaga je HDZ, blizu je lista Davora Štimca, a PGS je četvrta snaga. U vijeće ulaze Most i Lista za Rijeku, i koalicija Možemo!, a ostali su ispod praga. No, svakako im mogu pomoći neodlučni birači. 

Osijek

I završavamo s gradom na Dravi. Za čelno mjesto Osijeka najviše šanse ima HDZ-ov Ivan Radić, ali mrtva trka vodi se za drugi krug. Berislav Mlinarević, kojeg podržavaju Domovinski pokret i MOST i SDP-ov Goran Kušec imaju gotovo isti rejting! Vladimir Šišljagić gotovo upola manji, još je niži rejting Katarine Kruhonje iz platforme MOŽEMO!, a ostalima su, prema istraživanju, šanse još i manje.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Vijeću je HDZ uvjerljivi pobjednik, a sličan je rejting liste SDP-a i liste Domovinskog pokreta i Mosta. MOŽEMO ulazi u Vijeće, a ostali za to imaju manje šanse.

Jasno je da će sva četiri najveća grada dobiti novog gradonačelnika ili gradonačelnicu, no i ondje se, kao i na svim drugim razinama lokalnih izbora, vodi nekoliko paralelnih bitki i među kandidatima i među političkim strankama u čijim bi redovima, ovisno o rezultatima, nakon izbora moglo biti potresa. 

Kandidati se još do ponoći mogu boriti za vaš glas, a onda se u nedjelju održava jedina prava anketa - izborni dan kada vi birate vodstvo u svom gradu, općini i županiji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo