Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
RECEPT BY JELENA MARKOTA /

Vegansko-božićna priča: pečenje s orašastim plodovima

Autorski recept Jelene Markote za svečano pečenje je jelo u kojem će uživati i vegani i ne-vegani. Inspiraciju je pronašla kod raznih blogera i poznatih chefova. Jelena je u svom receptu izbalansirala namirnice kako bi postigla savršeni omjer umamija i bogatog okusa.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Svečano pečenje s orašastim plodovima

Sastojci:

80 g smeđe leće

165 g očišćene cikle

300 g šampinjona

100 g zlatnih šampinjona

2 žlice tamarija

100 g poriluka (bijeli dio)

10 g češnjaka

140 g kestena

140 g miješanih orašastih plodova ( orasi, bademi, lješnjaci, pistacije)

60 g sušenih brusnica

20 g lanenih sjemenki (+ 50 g vode)

1 žlica miso paste

1 žlica bbq umaka

malo ulja

1 žličica dimljene paprike

½  žličice sitno sjeckanog ružmarina

½ žličice majčine dušice

40 g kukuruzne smjese za paniranje (bez glutena)

sol

papar

(foto: Jelena Markota)

U lončić, u posoljenu vodu stavite kuhati leću i ciklu narezanu na sitnije komade. Kada je leća gotova (za nekih 30-ak minuta) procijedite.

Dok se leća i cikla kuhaju na malo maslinovog ulja i srednjoj do jakoj vatri dinstajte nasjeckani poriluk,  svježe gljive narezane na ploške, te kada su ispustile većinu tekućine dodajte kestene, smanjite vatru i podlijte tamarijem, pecite još minutu, ubacite sitno sjeckani češnjak i stavite sa strane.

RECEPT: Bajkovita torta od pistacija i matcha zelenog čaja ukrašena zelenim matcha keksićima

U jačem multipraktiku pulsirajte orašaste plodove par puta, pa dodajte dinstane gljive, dimljenu papriku, ružmarin, majčinu dušicu, miso i bbq umak, soli i papra po želji. Potom dodajte ciklu i dio leće te ponovno pulsirajte. Nemojte previše miksati kako biste sačuvali nešto teksture. U čašu stavite lanene sjemenke i prekrijte ih s 50 g kipuće vode. Prebacite smjesu iz multipraktika u posudu, dodajte lanene sjemenke koje su malo odstajale i dobro promiješate. Po potrebi dodajte kukuruznu smjesu za paniranje.

(foto: Jelena Markota)

Dobit ćete kompaktnu smjesu, koju ćete utisnuti u formu za pečenje kruha koji ste obložili papirom za pečenje, poravnati špatulom i peći 40 minuta na 200°C.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike