RECEPT BY JELENA MARKOTA /

Vegansko-božićna priča: pečenje s orašastim plodovima

Image

Autorski recept Jelene Markote za svečano pečenje je jelo u kojem će uživati i vegani i ne-vegani. Inspiraciju je pronašla kod raznih blogera i poznatih chefova. Jelena je u svom receptu izbalansirala namirnice kako bi postigla savršeni omjer umamija i bogatog okusa.

11.12.2018.
8:24
VOYO logo

Svečano pečenje s orašastim plodovima

Sastojci:

  • 80 g smeđe leće
  • 165 g očišćene cikle
  • 300 g šampinjona
  • 100 g zlatnih šampinjona
  • 2 žlice tamarija
  • 100 g poriluka (bijeli dio)
  • 10 g češnjaka
  • 140 g kestena
  • 140 g miješanih orašastih plodova ( orasi, bademi, lješnjaci, pistacije)
  • 60 g sušenih brusnica
  • 20 g lanenih sjemenki (+ 50 g vode)
  • 1 žlica miso paste
  • 1 žlica bbq umaka
  • malo ulja
  • 1 žličica dimljene paprike
  • ½  žličice sitno sjeckanog ružmarina
  • ½ žličice majčine dušice
  • 40 g kukuruzne smjese za paniranje (bez glutena)
  • sol
  • papar
Image
Foto: Jelena Markota

(foto: Jelena Markota)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lončić, u posoljenu vodu stavite kuhati leću i ciklu narezanu na sitnije komade. Kada je leća gotova (za nekih 30-ak minuta) procijedite.

Dok se leća i cikla kuhaju na malo maslinovog ulja i srednjoj do jakoj vatri dinstajte nasjeckani poriluk,  svježe gljive narezane na ploške, te kada su ispustile većinu tekućine dodajte kestene, smanjite vatru i podlijte tamarijem, pecite još minutu, ubacite sitno sjeckani češnjak i stavite sa strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RECEPT: Bajkovita torta od pistacija i matcha zelenog čaja ukrašena zelenim matcha keksićima

U jačem multipraktiku pulsirajte orašaste plodove par puta, pa dodajte dinstane gljive, dimljenu papriku, ružmarin, majčinu dušicu, miso i bbq umak, soli i papra po želji. Potom dodajte ciklu i dio leće te ponovno pulsirajte. Nemojte previše miksati kako biste sačuvali nešto teksture. U čašu stavite lanene sjemenke i prekrijte ih s 50 g kipuće vode. Prebacite smjesu iz multipraktika u posudu, dodajte lanene sjemenke koje su malo odstajale i dobro promiješate. Po potrebi dodajte kukuruznu smjesu za paniranje.

Image
Foto: Jelena Markota

(foto: Jelena Markota)

Dobit ćete kompaktnu smjesu, koju ćete utisnuti u formu za pečenje kruha koji ste obložili papirom za pečenje, poravnati špatulom i peći 40 minuta na 200°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

https://gdehr.hit.gemius.pl/_%5BTIMESTAMP%5D/redot.gif?id=zNFFLvfjNTWps63O9vQNM7de7Om8aHfh9yiHeKGLQGn.Z7/fastid=auymlsvfatcuqmkbaywuosjmhamf/stparam=nlpriuhioj/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo