Svečano pečenje s orašastim plodovima
Sastojci:
- 80 g smeđe leće
- 165 g očišćene cikle
- 300 g šampinjona
- 100 g zlatnih šampinjona
- 2 žlice tamarija
- 100 g poriluka (bijeli dio)
- 10 g češnjaka
- 140 g kestena
- 140 g miješanih orašastih plodova ( orasi, bademi, lješnjaci, pistacije)
- 60 g sušenih brusnica
- 20 g lanenih sjemenki (+ 50 g vode)
- 1 žlica miso paste
- 1 žlica bbq umaka
- malo ulja
- 1 žličica dimljene paprike
- ½ žličice sitno sjeckanog ružmarina
- ½ žličice majčine dušice
- 40 g kukuruzne smjese za paniranje (bez glutena)
- sol
- papar
(foto: Jelena Markota)
U lončić, u posoljenu vodu stavite kuhati leću i ciklu narezanu na sitnije komade. Kada je leća gotova (za nekih 30-ak minuta) procijedite.
Dok se leća i cikla kuhaju na malo maslinovog ulja i srednjoj do jakoj vatri dinstajte nasjeckani poriluk, svježe gljive narezane na ploške, te kada su ispustile većinu tekućine dodajte kestene, smanjite vatru i podlijte tamarijem, pecite još minutu, ubacite sitno sjeckani češnjak i stavite sa strane.
RECEPT: Bajkovita torta od pistacija i matcha zelenog čaja ukrašena zelenim matcha keksićima
U jačem multipraktiku pulsirajte orašaste plodove par puta, pa dodajte dinstane gljive, dimljenu papriku, ružmarin, majčinu dušicu, miso i bbq umak, soli i papra po želji. Potom dodajte ciklu i dio leće te ponovno pulsirajte. Nemojte previše miksati kako biste sačuvali nešto teksture. U čašu stavite lanene sjemenke i prekrijte ih s 50 g kipuće vode. Prebacite smjesu iz multipraktika u posudu, dodajte lanene sjemenke koje su malo odstajale i dobro promiješate. Po potrebi dodajte kukuruznu smjesu za paniranje.
(foto: Jelena Markota)
Dobit ćete kompaktnu smjesu, koju ćete utisnuti u formu za pečenje kruha koji ste obložili papirom za pečenje, poravnati špatulom i peći 40 minuta na 200°C.